Program guvernamental de dezvoltare a raselor de Bazna și Mangalița, lansat recent are căutare și în rândul covăsnenilor. Câteva zeci de fermieri s-au înscris, deja, în program.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc” a fost prin adopt

ată de Executiv pe data de 10 ianuarie 2018 și a apărut în Monitorul Oficial din 16 ianuarie 2018.  În cadrul acestui program, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița vor beneficia, în perioada 2018-2020, de o schemă de sprijin financiar în vederea producerii cărnii de porc, pentru creșterea, îngrășarea și livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangalița către un procesator/altă persoană juridică.

La această schemă de ajutor de minimis pot participa, pe bază de contracte, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița și procesatorii/alte persoane juridice care defășoară activități de prelucrare și conservare a cărnii, activități de comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne, activități de comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne, se arată într-o informare postată pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (www.madr.ro).

Potrivit aceleiași surse, în cadrul programului, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, în baza unui contract de livrare și transportați crescătorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

De la lansarea programului, și până în prezent, deci în câteva săptămâni, la nivelul județului Covasna s-au înscris 41 de fermieri din care 40 ca și crescători și unul ca și furnizor.

„Pân în momentul actual, în program s-au înscris 41 de fermieri din care 40 vor să fie crescători, iar un fermier s-a înscris in program ca și furnizor. Înscrierile sunt încă în derulare. Cine dorește să se înscrie în program poate să facă acest lucru la sediul DAJ Covasna, prin completarea cererii de înscriere. Furnizorul a estimat că poate să livreze în anul 2018 zece purcei, iar cei 40 de crescători solicită 390 de capete.”-  a declarat, ieri, Bedő Emőke-Katalin, consilier asistent în cadrul Direcției pentru Agricultură a județului (DAJ) Covasna.

Potrivit acesteia, pentru înscriere în program, solicitanții vor trebui să prezinte la DAJ următoarele documente: a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal sau, în cazul solicitantului persoană juridică, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în cazul persoanelor juridice şi în cazul beneficiarilor prevăzuţi la art. 4 alin. (2) lit. a), precum şi copie a BI/CI a împuternicitului persoană fizică; b) pentru beneficiaricopie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau copie a atestatului de producător, emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, după caz ; c) copie de pe avizul/autorizația sanitară veterinară, în funcție de activitatea desfășurată, după caz; d) dovadă cont activ de disponibilităţi bancă/trezorerie, pentru furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița.

 

Conform informațiilor MADR, pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: a) să deţină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar; b) să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică; c) să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract; d) să livreze minimum 50% din purceii primiți cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap; e) să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică; f) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările și completările ulterioare.

Furnizorii de porci solicitanți ai ajutorului de minimis, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: a) sa dețină scroafe și/sau scrofițe, înscrise în registrul genealogic; b) să furnizeze purcei înțărcați către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare; c) purceii să fie identificați potrivit legislației în vigoare.

Procesatorii și alte persoane juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiții: a.) să preia purceii de la furnizori, în baza unui contract de livrare și să îi transporte către beneficiari; b.) să încheie contract cu beneficiarii pentru creșterea și îngrășarea purceilor; c.) să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesarii, cel puțin 50% din efectivul de purcei destinat îngrășării/beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap; d). să plătească beneficiarului prețul stabilit prin contract.

Reprezentanții DAJ Covasna au subliniat că înscrierile sunt în curs și că acestea se realizează în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern referitoare aprobarea acestui program și se așteaptă ca și furnizorii de purcei și procesatorii să fie mai activi în acest sens.

„Înscrierile continuă. În termen de 90 de zile de la data apariției Hotărârii în Monitorul Oficial (Hotărârea a apărut în Monitorul Oficial din 16 ianuarie 2018 – n.r.) se pot înscrie și pot să aducă actele  care sunt necesare la dosar. Programul a demarat în acest an (…). Încă nu s-au identificat toți actorii din program – furnizori, crescători și procesatori, dar este în derulare acest demers. Probabil  că în demararea programului va fi diferență pe județe, pentru că nu toate județele au toți cei trei actori. Este un program pe termen lung (…).” – ne-a spus ing. Kozma Béla, șef serviciu în cadrul DAJ Covasna.

Detalii despre program pot fi aflate de la reprezentanții DAJ Covasna.

Ana Ciorici Costache

FOTO LA ZI

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail