Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna a organizat, recent, cursuri de scufundări în Dahab (Egipt), localitatea fiind foarte apreciată de către scafandri.

Potrivit coordonatorului Centrului, scafandrul profesionist Szabó Jenő, cursurile au fost organizate  pentru un grup format din șase persoane din Sfântu Gheorghe, în perioada 6-13 mai (a.c.).

„Din 6 și până în 13 mai am susținut cursuri în Egipt, cuprinzând atât parte de teorie, cât și parte de practică. Am avut șase cursanți din Sfântu Gheorghe, cu care am făcut scufundări în locuri renumite din Egipt. Mai exact, am fost în Dahab, care e <<Mecca>> scafandrilor, acolo fiind locații încluse în topul celor  mai frumoase pentru scufundări, din lume. Dahab  este în Peninsula Sinai, în apropiere de Sharm el Sheikh, și a fost un sat de beduini care s-a dezvoltat și a devenit faimos în rândul scafandrilor. Sunt atâtea recife și locuri foarte frumoase, încât, practic, scafandrii au început să le ducă vestea și, practic, așa a devenit Dahab un orășel.” – a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Szabó Jenő.

În agenda acestui an: cursuri de scufundări în Croația și din nou în Egipt

Coordonatorul Centrului de Cercetări Subacvatice din județul Covasna a declarat că anul acesta intenționează să organizeze cursuri de scufundări și în Croația și apoi, din nou în Egipt.

„Organizăm cam trei – patru ieșiri în străinătate, pe an. Cândva făceam mai multe. La începutul lunii septembrie vom pleca în Croația (…). Avem o colaborare cu Institutul de Biologie Marină din Croația și cei din cadrul Institutului ne-au ținut curs de biologie marină, anul trecut, un curs foarte reușit (…). Deja, aproximativ 20 de persoane s-au arătat interesate de acest curs. În octombrie- noiembrie, dorim să ne întoarcem în Egipt, dar în partea de Sud, în Marsa Shagra (…). Acolo se stă în corturi pe malul mării și ai, practic, la mal, acces la țestoase, la dugongi („vaci de mare”). Am fost și acum doi ani în zona aceea (…).” – a spus Szabó Jenő.

Acesta are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică. În urmă cu aproximativ trei ani, el a amenajat un lac artificial la Dalnic, unde susține cursuri de scufundări. În 2016, a organizat acolo diverse alte activități: căutare de comori, audiții muzicale subacvatice și nu numai.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail