Sportivul covăsnean Ciprian Anton a participat, în calitate de vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român, la o importantă conferință dedicată sportului paralimpic, derulată în 12-16 august, în Lituania. La eveniment au luat parte delegați din zece țări.

Ciprian Anton a fost numit în anul 2017 în funcția de vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român. Tânărul participă, deseori, la evenimente importante, din țară, promovând cu mândrie și responsabilitate sportul adaptat și dovedindu-se un bun ambasador al sportului paralimpic din România.

Săptămâna trecută, el a participat la un important eveniment, în Vilnius, Lituania.

Este vorba despre manifestarea intitulată „IPC – AGITOS Organisational Capacity Programme 2”- o întâlnire importantă dedicată  reprezentanților sportului paralimpic din lume.

Evenimentul, un schimb de bune practici și un motor de dezvoltare al acestui domeniu, a ajuns în acest an la a doua ediție, fiind organizat, așa cum sugerează și numele său, de AGITOS, o mare organizație care se ocupă de consilierea conducătorilor comitetelor paralimpice:

„Comitetul Paralimpic Român a fost invitat pentru a doua oară să participe la programul AGITOS, AGITOS fiind o fundație care colaborează cu International Paralympic Commitee (Comitetul Internațional Paralimpic – n.r.), iar aceștia invită oameni de bază ai comitetelor paralimpice din mai multe țări să ia parte la eveniment (…). AGITOS este, de fapt, o mare organizație care se ocupă de consilierea conducătorilor comitetelor paralimpice din lume, astfel încât noi să învățăm să aplicăm o strategie mult mai bună în cadrul activităților noastre; ne învață să facem planuri pe termen scurt, mediu și lung; discutăm foarte mult despre implementarea anumitor metode prin care să obținem mai multe fonduri, să recrutăm persoane, și, cel mai important aspect este acela că și cei de la AGITOS și în general toate comitetele paralimpice din lume își doresc să ajute persoanele cu diferite tipuri de dizabilități să se reintegreze prin sport.”- a explicat Ciprian Anton.

Acesta a precizat că a participat și la prima ediție a întâlnirii, aceasta fiind organizată anul trecut, în Estonia. Evenimentul a fost și atunci binevenit pentru sportul paralimpic.

„Comitetul Paralimpic Român a decis să mă trimită pe mine pentru al doilea an consecutiv, prima participare fiind în Estonia, în Talinn, anul trecut, în aceeași perioadă ca aceasta, acolo unde am învățat mult mai mult despre Guvern, despre cum să ne administrăm Comitetul din punct de vedere mai mult legal; a fost un curs foarte greu și solicitant, pentru că s-a vorbit numai în engleză (…). Cel mai frumos aspect al acelei prime întâlniri cu AGITOS este că am reușit să câștig un mic concurs cu o prezentare Powerpoint cu un plan strategic pentru anul 2018, și a fost un lucru extraordinar.”- a spus Ciprian Anton.

Potrivit acestuia, a doua ediție a întâlnirii AGITOS a avut loc săptămâna trecută, în perioada 12-16 august, în orașul Vilnius din Lituania.

 „Au fost prezenți 20 de participanți din 10 țări, reprezentanți din Estonia, Insulele Feroe, Grecia, Israel, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, România, Serbia, Ucraina și s-a muncit foarte mult, de data aceasta punându-se mai mult accent pe perioada precompetițională Jocurilor Paralimpice de la Tokyo 2020. La acest workshop (atelier de lucru –n.r), am făcut echipă bună cu cei din Luxemburg, am conceput un plan strategic până în 2020, până la Jocurile Paralimpice din Tokyo și ne-am gândit pe termen lung la un plan operațional până în perioada 2024, atunci când Jocurile Paralimpice se vor organiza în Franța. Acest workshop a fost din nou o reușită pentru mine, pentru că am reușit să ne remarcăm cu o prezentare Powerpoint, având o prestanță bună alături de colegii mei. Mentorii acestui program au fost din America și ai au stat în continuu cu noi și ne-au dat cele mai bune soluții pentru a dezvolta acest proiect pe care l-am prezentat. Pentru mine, personal, este o onoare să particip la aceste evenimente; sunt onorat că am fost trimis de către Comitetul Paralimpic Român la acest eveniment, în primul rând pentru că ei consideră că sunt un bun ambasador al sportului paralimpic din România, pentru că deja încep să cunosc lumea influentă, posibili sponsori și oameni care susțin sportul paralimpic de la noi din țară. Pe de altă parte, în calitate de vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român este normal să mă implic în astfel de evenimente și întâlniri, cursuri – ușoare sau cu grad ridicat de dificultate – care mă ajută foarte mult să mă dezvolt. (…) Ca și însoțitor la evenimentul din Lituania am avut-o pe Sanda Romana Feldiorean, o bună prietenă de-a mea. Mă bucur că a venit cu mine, pentru că ea a lucrat mulți ani în vânzări, vorbește engleză foarte bine și împreună am făcut o echipă extraordinară, lucrând constant câte 7-8 ore în cadrul acestui workshop și îi mulțumesc, pe această cale, că mi-a fost alături. ”- a declarat Ciprian Anton.

El a prezentat, în cadrul întâlnirii, principalele realizări și bucurii ale Comitetului Paralimpic Român, printre acestea numărându-se și faptul că România va fi reprezentată de 10 sportivi paralimpici la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

„Am prezentat Fundației AGITOS câteva rezultate ale sportului paralimpic, și, în mare, cam tot ceea ce am reușit noi să realizăm de la ultima întâlnire cu aceștia. Cel mai mare succes al nostru este că în 2020, la Tokyo vom avea o delegație formată din 10 sportivi paralimpici, care vor reprezenta România. Vom avea un participant la judo, nevăzător, un participant la înot, la tenis de masă – doi, la ciclism- doi și la atletism- patru. Deci avem un număr din ce în ce mai mare de participanți la Jocurile Paralimpice și asta înseamnă că în momentul de față, noi abordăm o strategie destul de bună, reușim să atragem sponsori și oameni care ne pot ajuta nu neapărat cu bani, ci și prin acțiunile pe care ei le desfășoară în folosul Comitetului Paralimpic Român, aceștia asigurând, oarecum, condiții bune de antrenament sportivilor noștri.”- a spus Ciprian Anton.

Pregătiri pentru un congres din Colorado; apoi, pentru Tokyo

El a declarat că a fost foarte încântat de participarea la conferința AGITOS, pe care o consideră un  succes, și a subliniat că e onorat să reprezinte Comitetul Paralimpic Român la astfel de manifestări. În noiembrie, Ciprian Anton va participa la un congres în Colorado, unde va reprezenta România la una dintre cele mai mari întâlniri dedicate reprezentanților echipelor ce vor participa la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

„Mulțumesc Comitetului Paralimpic Român, doamnei Sally Wood-Lamont (președinta Comitetului Paralimpic Român – n.r.) și mă bucur că îmi acordă sprijin, atenție și că are încredere în tot ceea ce fac, atât în străinătate, cât și în țară. Mă bucur să fiu implicat în mișcarea aceasta paralimpică; cu atât mai mult cu cât și eu sunt un sportiv paralimpic și cu siguranță știu toate nevoile sportivilor noștri! În concluzie, am fost foarte încântat de această participare în cadrul acestui workshop (atelier – n.r). Mă bucur că m-am ridicat din nou la nivelul așteptărilor conducerii Comitetului Paralimpic Român, sunt convins că pot din ce în ce mai mult, în limita programului pe care îl am (…). Una peste alta, spun că îmi doresc din nou o participare la manifestările Fundației AGITOS, îmi doresc să vorbesc engleză din ce în ce mai mult și din ce în ce mai bine, dar, cu siguranță voi putea să îmi exersez aceste abilități în noiembrie 2019, când voi merge la un congres ce se va desfășura în Colorado, în America, un congres la care vor participa mai mulți sportivi, posibili participanți la Jocurile Paralimpice din Tokyo 2020. Eu merg în calitate de ambasador al Comitetului Paralimpic Român și al echipei noastre reprezentative. Evenimentul va dura cinci zile, fiind una dintre cele mai mari întâlniri între conducătorii sportivilor participanți la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Pentru mine va fi o experiență extraordinară. În anul 2020 voi fi prezent alături de sportivii noștri la Tokyo, tot ca delegat și ca vicepreședinte și reprezentant al lotului național, pe toate direcțiile sportive de la noi din structură. ”- a declarat Ciprian Anton.

În paralel, el își continuă activitatea sportivă și derulează în acțiuni pentru dezvoltarea sportului paralimpic din România, chiar și prin implicarea în derularea unor evenimente sau în promovarea acestora.

Un astfel de eveniment a fost în luna iunie, când a avut loc cea de-a doua ediție a Zilei Sportului Paralimpic. Tot atunci a avut loc și un important eveniment – „DHL Carpathian Marathon powered by MPG”, la Cheile Grădiştei Fundata, eveniment care a atras numeroși participanți și în urma căruia, toate fondurile strânse din taxele de participare la competiţie au fost direcționate, pentru al cincilea an consecutiv, Comitetului Naţional Paralimpic.

„A fost un real succes organizarea celei de-a doua ediții a Zilelor Paralimpice, acel eveniment organizat împreună cu DHL la Cheile Grădiștei. Am și primit banii din taxa de participare, un lucru minunat, pentru că reușim să îi ajutăm  pe sportivii noștri să se antreneze, să se califice și să participe în cele mai bune competiții din lume, la acest moment.”- a conchis Ciprian Anton.

Ana Ciorici COSTACHE

Sursa foto: Ciprian Anton

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail