Presa brașoveană anunța zilele trecute că „în plină epidemie de pestă porcină, Poliţia Locală Braşov a confiscat 20 kg de carne de porc pe care un covăsnean o vindea direct din portbagaj”

„Marfa depistată în portbagajul unui covăsnean a fost predată pe bază de proces verbal specialiștilor de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov. (…) Bărbatul care a fost surprins de Poliția Locală Brașov, comercializând carnea de porc fără autorizație, nu deținea documente de proveniență a mărfii și nici avize sanitar-veterinare, motiv pentru care a și fost sancționat cu 5.000 de lei, conform Legii 12/1990. Marfa predată pe bază de proces verbal de polițiștii locali, medicilor veterinari a fost trimisă la Protan Codlea pentru distrugere. De asemenea, D.S.V.S.A. Brașov a cerut printr-o adresă oficiului din Covasna, de unde provine comerciantul, verificarea originii animalului, modul în care acesta a fost sacrificat și luarea măsurilor dacă acestea se impun, la nivelul gospodăriei respective.”, titra, la sfârșitul săptămânii trecute site-ul www.bizbrasov.ro.

În consecință, inspectorii de specialitate ai D.S.V.S.A. Covasna s-au deplasat la familia din județul Covasna, despre care s-a relatat în articolele apărute. În urma verificărilor s-a constatat că familia respectivă deține o exploatația de bovine de tip A, fiind înregistrată la D.S.V.S.A. Covasna pe lângă creșterea bovinelor, inclusiv pentru activitatea de comercializare a produselor din lapte. De asemenea, într-un comunicat de presă emis de către D.S.V.S.A. Covasna, referitor la acest control, se mai arată că „la o altă adresă din localitate familia deține un efectiv de 10 porcine identificate și înregistrate de către cabinetul veterinar din comuna de care aparține și 11 purcei sugari. Carnea rezultată din porcul sacrificat în gospodăria proprie pentru consum propriu, prin metodă tradițională, examinat trichineloscopic, se regăsește în congelatorul familiei, cu excepția a aprox. 12 kilograme, care a fost dusă la Brașov pentru două familii, cunoștințe mai vechi ale proprietarului de animale, iar locul de întâlnire era în apropierea pieței de la Brașov, unde familia comercializează de mai mulți ani produse lactate. Carnea provenită din localitatea de origine nu reprezenta nici un risc epidemiologic. Efectivul de porcine este clinic sănătos. Județul Covasna la ora actuală nu are cazuri de suspiciune de pestă porcină africană.”

Isteria cauzată de efectele economice devastatoare ale epidemiei de pestă porcină africană a condus la luarea, de către autorități, a unor măsuri drastice, și la creșterea vigilenței acestora, motiv în plus pentru proprietarii de animale, dar și pentru potențialii cumpărători să aibă mai multă considerație față de rigorile legii.

Potrivit directorului executiv al D.S.V.S.A. Covasna, Dr. SIKÓ-BARABÁSI Sándor, „Având în vedere situația epidemiologică națională privitoare la pesta porcină africană, posibilitatea vehiculării virusului de către porcii mistreți, precum și planul de măsuri adoptat în ședința Comitetului Județean de Prevenire și Controlul Bolilor, în data de 19 iulie 2018 a fost dispus ca porcinele aflate la stâne și tabere de vară să fie readuse imediat în gospodăria proprietarilor și să se supună examenelor medicale veterinare. În aceste zile se derulează o amplă acțiune de verificare a respectării acestor dispoziții. Proprietarii de stâne și tabere de vară care nu s-au conformat și vor fi găsite cu porcine neaduse la vatră, vor fi sancționați contravențional.”

 

Oana-Mihaela Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail