Poeta Anthonia Amatti a realizat un volum de versuri trilingv dedicat cunoscutei staţiuni.
…„Se îneacă toate în verdele cu zeci de nuanţe /Brazi, pini, molizi, tise/ În vîrtejuri ozonate/ Sclipind peste terasele uluite de atîta frumuseţe”.
Sintetizând impresiile celor zece ani de când s-a mutat împreună cu soţul său – actorul şi animatorul cultural, Laurenţiu Nicolau – în eleganta staţiune balneară de renume internaţional Covasna, poeta ce semnează cu pseudonimul Anthonia Amatti ne propune, în aceste zile, o nouă surpriză literară.
După ce şi-a continuat activitatea didactică la Covasna până la ieşirea la pensie – anterior profesând vreme de trei decenii la Brăila – scriitoarea Mioara Nicolau (după buletin) a adunat din creaţia sa, în primăvara lui 2012, un florilegiu de versuri dedicate acestui cochet oraş. Sunt aproape 30 de poeme apărute în cele zece volume lirice publicate până acum. Urbea în care locuiesc în prezent cei doi le este tot mai dragă, reprezentând pe zi ce trece o destinaţie căutată de numeroşi turişti şi pacienţi din întreaga ţară, dar şi de peste hotare.
Lansată încă din vremea studenţiei, de către regretatul poet Ioan Alexandru, delicata creatoare Anthonia Amatti reprezintă, la ora actuală, cea mai autorizată voce în materie de lirică românească din judeţul nostru.
Tărâm de vis
Cunoscuta poetă ne-a declarat: „Pot spune că acum mă consider, la Covasna, ca acasă. Implicarea mea în viaţa culturală a localităţii, ce-şi îmbogăţeşte an de an nu doar zestrea edilitară, ci şi pe cea spirituală, s-a manifestat în felurite moduri. Am încercat, după puterile mele, ca dascăl şi ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, să contribui la popularizarea acestui tărâm de vis ce are un potenţial bogat din punct de vedere balnear, turistic, istoric şi economic.
Ca atare, în această primăvară doresc să aduc un omagiu oraşului de care m-am ataşat atât de mult, aşa încât am strâns într-un volum intitulat semnificativ, „Covasna – mon amour”, 27 de poeme din creaţia mea literară, traduse în trei limbi: română, maghiară, franceză. Am colaborat cu prof. Benedek Katalin şi Mikola Zoltan. Acesta din urmă a cules ireproşabil textele, a realizat coperţile şi o seamă de ilustraţii izbutite prezente în paginile cărţii, pentru care le mulţumesc amândurora.
La solicitartea mea, edilul-şef al oraşului, tânărul primar Lőrincz Zsigmond, şi-a arătat disponibilitatea de a găsi resursele necesare finanţării lucrării, motiv pentru care îi mulţumesc şi în mod public, apreciind generozitatea sa.
Mă bucur că a prins contur acest proiect cultural, volumul „Covasna – mon amour” constituind un dar de suflet oferit concetăţenilor mei, aceşti oameni harnici, amabili, ordonaţi, cu un dezvoltat simţ civic.
Aici, în oraşul care a dat şi numele judeţului, noi, locuitorii simţim din ce în ce mai pregnantă dorinţa autorităţilor locale de modernizare, înnoire, astfel ca pitoreasca localitate din Curbura Carpaţilor să dobândească o alură de staţiune celebră, în care viaţa decurge normal, civilizat, la standarde europene”.
Horia C. Deliu