Reprezenţanţii Asociaţiei „OvidiuRo”, au prezentat această propunere săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna şi Consiliul Judeţean (CJ) Covasna.

Conform directorului de dezvoltare a Asociaţiai OvidiuRo, Alina Seghedi, propunerea a fost primită cu interes de către reprezentanţii Consiliului Judeţean ce au luat parte la întâlnire, urmând ca în următoarea şedinţă a consilierilor să se ia o decizie cu privire la extinderea programului. Dacă propunerea va fi aprobată de către aceştia, judeţul Covasna va fi al doilea din ţară care va susţine programul „Fiecare copil în grădiniţă” (FCG) din fonduri proprii: „Cei din Consiliu Judeţean sunt foarte deschişi. E întotdeauna o problemă de buget care, în România este cum este. Probabil aici va fi bătălia. Ca deschidere, credem că înţeleg foarte bine importanţa educaţiei preşcolare ca modalitate de ieşire din sărăcie pe termen lung, iar Inspectoratul Şcolar ne sprijină de foarte mult timp şi este partener din 2010.”

În acest sens, IŞJ Covasna va face un studiu în fiecare comunitate pentru a stabili care sunt posibilităţile extinderii programului „Fiecare copil în grădiniţă” iniţiat de Asociaţia OvidiuRo. „Suntem în faza de discuţii, urmând ca într-un viitor foarte apropiat, poate până la sfârşitul lui iulie să şi concretizăm lista comunităţilor în care avem şanse reale de reuşită pentru a extinde programul. Ei (n.r. reprezentanţii Asociaţiei „OvidiuRo”) au vizitat nouă comunităţi dintre care au ales şase, noi mai revedem posibilităţile şcolilor, stăm de vorbă cu directorul, cu primarul, cu asistenţii sociali de acolo şi după aceea să centralizăm tot şi să facem un studiu cât mai elocvent”, a declarat inspectorul şcolar, Bokor Attila.

Primăriile sunt un pilon important

În tot acest proces de implicare în educaţia timpurie a copiilor proveniţi din familiile defavorizate ale judeţului, primăriile au un rol bine definit, fără de care dezvoltarea programului nu ar fi posibilă. Faptul că cei doi primari din Întorsura Buzăului şi Vâlcele sunt foarte deschişi la toate activităţile întreprinse de voluntarii Asociaţiei OvidiuRo în cadrul proiectului, oferă convingerea că programul este foarte binevenit în judeţul nostru şi că autorităţile locale sunt convinse de puterea de reuşită a acestuia.

Inspectorul şcolar, Bokor Attila, a declarat: „Primăriile vor trebui să contribuie cu rechizite eventual şi îmbrăcăminte pentru copiii eligibili şi în continuare să vedem dacă reuşim să debutăm cu programul din septembrie. Pentru acest lucru, Consiliul Judeţean va trebui să discute cu primăriile, probabil că se vor încheia nişte protocoale între primării, Consiliu Judeţean şi Inspectoratul Şcolar.”

Prezenţa copiilor la grădiniţă a crescut de aproape 3 ori

Tichetul de 50 de lei pe care părinţii îl primesc lunar în urma unei prezenţe riguroase la ore a preşcolarului şi componenta de sănătate care asigură medicamente, analize şi consultaţii gratuite copiilor şi membrilor familiilor, au dat rezultatele scontate în judeţul Covasna. Conform statisticilor IŞJ Covasna, prezenţa copiilor preşcolari la grădiniţă a crescut de la 37% la 87% în urma implementării programului „Fiecare copil în grădiniţă”.

„Trebuie să cooptăm şi părinţii. Vor veni o dată pe lună câte o zi să facă şi serviciu, să ajute şi educatoarea şi să sperăm că vom reuşi extinderea. În comunităţile unde funcţionează şi acum, la Întorsura Buzăului, la Araci şi Hetea, prezenţa  copiilor la grădiniţă a ajuns de la  37,53% la peste 87%”, a mai spus inspectorul şcolar.

Tichetele sociale pentru 250 de copii

În momentul de faţă, în jur de 250 de copii din judeţul Covasna, din comunităţile de la Araci, Hetea şi Floroaia Mică participă la proiectul Asociaţiei. În schimbul prezenţei zilnice a copilului, părinţii primes câte un tichet cu valoarea de 50 de lei, în fiecare lună. Prin întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, Asociaţia „OvidiuRo” doreşte ca valoarea acestor tichete să fie finanţată de autorităţile publice, pentru ca Asociaţia să continue extinderea programului. „Dorim ca autorităţile publice să preia managementul şi finanţarea pe comunităţile vechi şi noi să ne asumăm riscul pe comunităţile noi care vor fi selectate în urma unui concurs judeţean”, a explicat Alina Seghedi.

Prin programul extins „Fiecare Copil în Grădiniţă”, se doreşte ca un număr de 500 de copii din comunităţile sărace ale judeţului Covasna să fie sprijiniţi în vederea accesului la învăţământul preşcolar.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail