Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale (ZMSO), nouă medici stomatologi din judeţul Covasna au mers la şcolile  şi grădiniţele din comunităţile în care trăiesc, pentru a le prezenta  beneficiile unei danturi sănătoase.

Copiii au fost foarte încântaţi de vizita primită la clasă, dar şi de cadourile cu care doctorii stomatologi au venit. Pe lângă dialogul despre igiena orală, copiilor li s-a prezentat pe un mulaj structura cavităţii bucale şi modalitatea corectă de periere a dinţilor, oferindu-le astfel posibilitatea de a vedea, şi „proba” secretul unor dinţi sănătoşi.

„Sănătatea orală înseamnă mult mai mult decât un zâmbet plăcut. Problemele dentare netratate pot avea urmări grave nu doar pentru sănătatea bucală, ci şi pentru întregul organism. Scopul proiectului a fost implementarea conceptului de profilaxie oro-dentară în rândul copiilor din ciclul primar, familializarea acestora cu mediul clinic stomatologic si inducerea unor tehnici corecte de igienizare oro-dentară”, a explicat domnişoara dr. Despina Badiu.

 

Prezentarea a fost realizată cu ajutorul cadrelor didactice  Moroianu Doina, Movileanu Maria, Bajan Ovidiu, Mike Ildiko şi domnului director Pava Zoltan, unui grup de 60 de copii aparținând claselor  0-IV  de la Școala Gimnazială Comenius  din localitatea Brețcu.

Mesajul pe care medicul a dorit să-l transmită celor mici a fost respectarea principiilor unei alimentaţii sănătoase, reducerea numărului de gustări dintre mese, consumarea ocazională a băuturilor acidulate şi dulci, perierea dinţilor cel puţin de două ori pe zi şi vizitarea cabinetului medical stomatologic cel puţin o dat[ la 6 luni, prin diferite material adaptate la nivelul lor de înţelegere, într-un mod interactiv. „În timpul prezentării copii au fost receptivi, au prezentat interes adresând întrebări si venind cu răspunsuri pertinente la întrebările adresate lor, deci scopul nostru a fost atins”, a mai spus dr. Badiu.

 

. .

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale a fost marcată şi la Întorsura Buzăului, la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, cu ajutorul doamnei dr. Oana Lungu şi a cadrelor didactice de la clasele I, Maria Bularca, Aura Boricean, Diana Pisău, Marcela Radu şi de la clasa a II-a, Andrea Tohănean. „Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, ne-am mobilzat din nou, continuând programul de prevenţie din şcoli. Anul acesta  am stat de vorbă cu elevi din ciclul primar din cadrul Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului. Cadrele  didactice ne-au primit foarte încântate, iar copiii, trecând de scepticismul iniţial cauzat de întâlnirea cu un medic, au colaborat foarte frumos, iniţial ascultând indicaţiile şi explicaţiile noastre, apoi exersând tehnica de periaj pe mulaje destinate acestui scop. Rubrica de întrebări a fost foarte animată, copiii având curiozităţi din cele mai diverse despre dinţi şi despre activitatea medicului dentist”, a declarat doamna dr. Oana Lungu.

Şi elevii Grupului Şcolar „Kos Karoly” şi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe s-au bucurat de prezenţa unui medic stomatolog, fiind „ interesaţi şi cooperanţi”  de  periajul corect şi mijloacele suplimentare  de îngrijire şi prevenire a cariilor dentare. „Cadrele didactice au fost primitoare iar copiii interesaţi şi cooperanţi. După prezentarea materialului au urmat întrebările, iar răspunsurile din partea elevilor şi celor de la gradiniţă au venit prompt. Deci, întâlnirea noastră şi-a atins scopul dorit. Din partea cadrelor didactice am primit o invitaţie să mai revenim. O vom face cu drag”, a relatat doamna dr. Gabriela Buciu.

La Şcoala Gimnazială „Varadi Jozsef” din municipiu, domnul dr. Radu Şerban şi doamna dr. Adina Şerban le-au explicat celor mici  importanţa controalelor stomatologice care trebuie să aibă loc la fiecare 6 luni, pentru a-şi menţine dinţii sănătoşi şi puternici, pe lângă regulile de bază ale periajului, folosirea aţei dentare, a pastei de dinţi cu fluor şi a apei de gură.

 

„Faţă de anul trecut, anul acesta am reuşit să cooptăm mai multe persoane, nouă medici stomatologi plus un psiholog, faţă de cinci anul trecut, ceea ce este îmbucurător. (…) Consider că oricând e mai bine să previi decât să tratezi şi întotdeauna mă bucur când văd un copil care vine la control şi nu are nimic. Mai bine nu lucrez eu nimic şi nu câştig, decât să-l văd bolnăvior. (…) Eu am ţinut cursuri la toate clasele de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” de la Covasna, împreună cu domnul director, domnii învăţători şi profesori, de la 8 dimineaţa până la ora 12:00. Le-am împărţit nişte pliante explicative, punguţe cu mostre de pastă de dinţi, de apă de gură şi periuţe de dinţi. De la Colgate am primit şi un DVD cu nişte desene animate, pe care îl vom folosi în Săptămâna Altfel, ca să avem şi atunci o oră deschisă.  Am dat diplome profesorilor, învăţătorilor şi domnului director. A fost frumos! Copiii s-au bucurat”, a declarat domnul dr. Mihai Tozlovanu. Alături de domnul doctor au fost domnul director Olănescu Henorel, învăţătorii Maria Cimpoi, Anca Munteanu, Edit Iacob, Malnasi Pirosca, Iuliana Cara, Elena Vulpoi şi Liliana Lungu şi profesorii diriginţii Dana Pătru, Adriana Bota, Emese Lazar, Florentina Teacă, Dochiţa Măciucă şi Carmen Tozlovanu.

Şi cadourile au fost un prilej de bucurie pentru cei mici, aceștia fiind încântaţi de cărticele cu informaţii dar mai ales de guma de mestecat oferită de unul dintre sponsorii activităţii. Totuşi, doctorii au avut grijă să le amintească faptul că periajul este cea mai importantă şi sigură metodă în păstrarea dinţilor sănătoşi, guma fiind o rezervă de urgenţă pentru momentele când nu au acces la apă sau când sunt plecaţi la drum.

„Mulţumim  sponsorilor care, prin produsele şi materialele promoţionale, au facut ca finalul orelor de profilaxie să fie plin de bucurie şi zâmbete din partea copiilor. Sper că acest program să poată fi continuat şi în anii următori”, a conchis doamna dr. Oana Lungu.

Acţiunile au fot susţinute de Federaţia Dentară Internaţională (FDI) – în care  Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR) este membră – şi a avut ca scop prezentarea unor cursuri de profilaxie şi concursuri pe teme de igienă orală sau de desen, copiilor şcolari şi preşcolari.

În judeţul Covasna a avut loc cea mai amplă acţiune cu ocazia acestei zile, fiind vizaţi peste 1.100 de copii din şcolile judeţului, astfel: Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna (coordonator dr Mihai Tozlovanu); Şcoala Gimnaziala „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului (coordonator dr. Oana Lungu); Şcoala gimnazială „Varadi Joszef” (coordonatori dr. Radu Şerban, dr. Adina Şerban); Liceul Mikes Kelemen  Sfântu Gheorghe (coordonator dr. Eva Santa); Grupul Școlar Kos Karoly,  Sfântu Gheorghe (coordonator dr. Gabriela Buciu); Şcoala Gimnazială „Comenius”  din localitatea  Breţcu (coordonator dr. Despina Badiu); Liceul de Artă din Sfântu Gheorghe (coordonator dr. Huba Antalka); Şcoala Gimnazială  „Nicolae Russu” din  Sita Buzăului (coordonator Dr.  Pamfil Papară).

În restul ţării, alţi  cinci medici au susţinut prezentările cu ocazia acestei zile, pentru 580 de copii.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail