Guvernul României trebuie să intervină imediat şi eficient pentru a susţine economia, în condiţiile în care companiile care nu vor putea suporta scumpirea energiei şi a gazelor naturale vor fi închise, iar colapsul economic generează probleme sociale foarte grave, susţin reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Potrivit sursei citate, scumpirile în lanţ vor afecta producţia industrială şi agricolă, comerţul, serviciile, exporturile, dar şi moneda naţională. Astfel, falimentele în lanţ înseamnă creşterea şomajului şi scăderea PIB-ului României.

„Orice eroare de management din partea entităţilor ce deţin controlul producţiei şi/sau distribuţiei acestor produse generează costuri cu efect exponenţial în economie. Creşterea cu doar câteva puncte procentuale a energiei sau a gazelor naturale se propagă în aval, începând cu etapa de producţie, continuând cu transportul şi distribuţia, până la vânzarea efectivă, fiecare dintre actorii implicaţi căutând să îşi protejeze investiţia, încadrarea în bugetele proiectate şi, desigur, profitul. Astfel, fiecare va căuta să transfere creşterea preţului către clientul său, iar, la capătul ciclului, costul este suportat de către clientul final – de regulă, cetăţenii. În cazul unităţilor de stat, creşterea acestor preţuri se suportă prin alocarea de fonduri de la bugetul statului, susţinut tot de către cetăţeanul contribuabil, deci de cel care, pe fond, suportă de unul singur aceste majorări”, se arată într-un studiu realizat de Energy Efficiency Consultants (EFC), citat de reprezentanţii confederaţiei.

Specialiştii EFC arată că pe piaţa gazelor, în ultimele 12 luni, preţurile medii, la clientul final, au crescut de la 90 lei/Mwh (fără tarife), la aproximativ 500 lei/Mwh (creştere de 500%) – la gaze naturale, iar la electricitate, de la 250 lei/Mwh (fără tarife), la 1500 lei/Mwh (creştere de 600%).

„Aceste creşteri au un impact devastatator atât în bugetul persoanelor fizice şi al companiilor, cât şi în cel al autorităţilor publice centrale şi locale. În loc ca sumele de bani existente să fie alocate investiţiilor, acestea vor fi redirecţionate către plata facturilor la utilităţi fapt ce va antrena întârzieri în dezvoltare şi modernizare. Trebuie să devenim conştienţi de faptul că, odată intrată în implozie, economia României va avea şanse foarte reduse să îşi revină, ceea ce va genera rapid falimentul statului! Dacă se urmăreşte acest lucru, atunci şansele de succes sunt de 99%! Ne aflăm în faţa ultimei oportunităţi de a stopa acest dezastru!”, arată studiul EFC, citat de reprezentanţii COTAR.

Astfel, au fost identificate mai multe măsuri care ar trebui să fie aplicate imediat, pentru a se putea salva firmele din România, în perioada următoare.

„Sunt propuse măsuri de reducere a preţurilor pentru gaze naturale şi electricitate, la care trebuie să se adauge cele pentru reducerea preţurilor carburanţilor. Cea mai importantă măsură propusă de EFC (bineînţeles, cu acordul furnizorilor) este prelungirea contractelor de furnizare cu clienţii existenţi pe încă doi ani, de preferat cu clauze de penalităţi pentru reziliere anticipată, la un nou preţ, care să fie un preţ mediu între preţul energiei pe 2022 şi noul preţ plafonat la producător şi, eventual, şi la furnizor”, se mai spune în comunicat.

Astfel, se va crea un nou preţ, mai mic decât cel existent, dar suficient de avantajos pentru toate părţile implicate: producător, furnizor, consumator şi, implicit, stat. Specialiştii dau asigurări că astfel nimeni nu va pierde, deşi este posibil ca unii să câştige mai puţin, dar va permite gestionarea ulterioară a problemei, la un cost rezonabil, fără falimente în masă, şomaj, inflaţie, recesiune, convulsii sociale etc.

„Această soluţie, deşi poate părea dezavantajoasă pentru producători, este, până la urmă, şi în beneficiul lor, pentru că, deşi, în acest moment, cererea este mai mare decât oferta, din cauza preţurilor mari, piaţa se va regla singură sau controlat. Reglarea controlată a fost descrisă mai sus. Reglarea singură va însemna o serie de închideri de consumatori. Aceşti consumatori nu se vor închide coordonat, până la nivelul egalizării cererii cu oferta, ci se vor închide abrupt, într-un număr mare, dezechilibrând piaţa în sens invers, şi anume cererea va fi cu mult mai mică decât oferta. Energia nu se stochează. Se poate exporta o parte, dar există unele limitări tehnice, şi, prin urmare, anumite capacităţi de producţie vor trebui închise, deci producătorii vor avea de suferit, lista începând cu CEO. Însă trebuie reţinut faptul că este necesar să se păstreze CEO, nu poate fi închis complet. Prin urmare, această soluţie va asigura stabilitate pe termen lung şi producătorilor”, mai arată studiul EFC.

Pe lângă aceste măsuri, COTAR cere Guvernului plafonarea preţului RCA la tariful de referinţă afişat pe site-ul ASF la 21 februarie 2022 şi intervenţia de urgenţă pentru oprirea creşterii preţului carburanţilor.

„Sunt mai multe ţări care au reuşit să plafoneze preţul benzinei şi al motorinei la pompă. România poate prelua modelul acelor ţări. Ungaria, Polonia şi Bulgaria au preţuri mult mai mici decât cele din România, reuşind să impună o plafonare. Din afara UE, Ucraina şi Republica Moldova au preţuri mult mai mici decât cele din România”, se mai precizează în comunicat.

Săptămâna trecută, când preţurile la pompă au depăşit 7 lei pe litrul de benzină în ţara noastră, benzina (Euro 95) pornea de la 1,474 euro, adică 7,297 lei, în România, în timp ce în Ungaria costa, în aceeaşi zi, 1,332 euro (6,592 lei), în Bulgaria 1,375 euro (6,806 lei), în Ucraina 1,085 euro (5,368 lei), iar în Republica Moldova 1,222 euro (6,046 lei). Preţul motorinei pornea de la 1,490 euro (7,374 lei) în România, de la 1,332 euro (6,592 lei) în Ungaria, 1,386 euro (6,860 lei) în Bulgaria, în Ucraina de la 1,060 euro (5,245 lei), iar în Republica Moldova de la 1,057 euro (5,232 lei).

„Poate ar trebui să amintim că în acest timp, preţul benzinei Euro 95 este numai 0,441 euro (2,184 lei), iar al motorinei este 0,461 euro (2,284 lei) în Federaţia Rusă. Dacă statul ne cere sacrificii în actualul conflict militar, ar trebui să găsească şi soluţiile pentru salvarea firmelor româneşti şi a economiei României, pentru că altfel va fi distrus chiar statul român, ceea ce echivalează cu o pierdere a acestui război, pe termen scurt, mediu şi lung, chiar şi prin neparticipare cu forţe militare”, susţin reprezentanţii COTAR.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail