Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a susținut cinci concerte extraordinare și a sărbătorit în avans Ziua Națională a României în unele dintre cele mai grandioase spații spirituale și concertistice din Marele Ducat al Luxemburgului și Regatul Belgiei.
Desfășurate în perioada 20 – 25 noiembrie 2024, evenimentele derulate de Corul Madrigal au marcat Ziua Națională a României și au adus atmosfera sărbătorilor de iarnă și în inima Europei.
Turneul de diplomație culturală „Punți peste Europa/ Ponts à travers l’Europe/ Bridges Across Europe” desfășurat de Corul Madrigal a inclus și cele două Concerte Extraordinare „Visul European/ European Dream” susținute pe 13 și 14 noiembrie 2024, la Chișinău.
„Publicul prezent până la refuz în fiecare dintre locurile emblematice în care Madrigalul a cântat în acest turneu, dar mai ales emoția cu care spectatorii au primit interpretarea de excepție a muzicienilor români, lacrimile de bucurie pe care le-am regăsit în ochii celor prezenți și reacțiile emoționante de la sfârșitul fiecărui concert confirmă o dată în plus că, de la Chișinău la Bruxelles, artiștii români contribuie la cultura europeană și construiesc bucuria de a fi împreună în Europa.” – Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român/ Președintele EUNIC – European Union National Institutes for Culture
Evenimentele Corului Madrigal în cele două țări au fost organizate cu susținerea Ministerului Culturii, a Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului, Institutului Cultural Român și Institutului Cultural Român la Bruxelles.
„De la Chișinău la Bruxelles, Madrigalul a construit, luna aceasta, o punte foarte importantă peste Europa. Este un început de drum la baza căruia am pus armonie, profesionalism, omogenitate și generozitate. Din nou, Corul Madrigal a demonstrat că este un fenomen de care cu greu te poți dezlipi odată ce îi simți vibrația. Cred că una din concluziile acestui turneu, care trebuie să ne facă mai responsabili cultural, este că românii au nevoie de hrană pentru suflet, au nevoie de motive să fie mândri, au nevoie de calitate. Față de cei peste 3200 de spectatori europeni, Madrigalul și-a îndeplinit aceasta misiune!”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal.
Bilanțul Corului Madrigal în Luxemburg și Belgia a inclus:
- 6 zile de turneu, 7 evenimente, 5 concerte extraordinare înregistrate audio-video;
- Peste 3.200 de spectatori au asistat la evenimentele Corului Madrigal și 185.000 de persoane au urmărit transmisiunile online din turneu;
- Corul Madrigal a cântat în 4 catedrale și spații sacre impresionante din Luxemburg, Bruxelles, Bruges și Anvers;
- Noul album „Imnurile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene” al Corului Madrigal a fost lansat la House of European History din Bruxelles, într-un mesaj cultural și diplomatic de susținere a construcției și identității europene, fiind parte în prezent din circuitul instituțional al importantului muzeu european;
- În urma donației Corului Madrigal, două dintre costumele sale de epocă au intrat în patrimoniul Departamentului Educațional al Muzeelor Regale de Știință și Artă din Belgia – Muzeul Instrumentelor Muzicale.
Corul Madrigal în Luxemburg și Belgia – 5 concerte și peste 3.200 de spectatori
Turneul extraordinar „Punți peste Europa/ Ponts à travers l’Europe/ Bridges Across Europe”, derulat de Corul Madrigal în Luxemburg și Belgia, s-a bucurat de un succes extraordinar la public, înregistrând peste 3.200 de spectatori în cadrul a cinci concerte, majoritatea sold out.
Pe 20 noiembrie, Corul Madrigal a susținut un Concert Extraordinar la Catedrala Notre-Dame din Luxemburg, marcând revenirea în Marele Ducat al Luxemburgului după mai bine de trei decenii.
În perioada 21-25 noiembrie, Corul Madrigal s-a aflat în Belgia, unde a prezentat nu mai puțin de patru concerte extraordinare, în cele mai frumoase și impresionante catedrale, biserici, muzee și spații concertistice: Catedrala Notre-Dame des Victoires au Sablon din Bruxelles, Biserica Sf. Anna din Bruges, Sala AMUZ (Biserica Sf. Augustin) din Anvers și Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles.
În cadrul celor cinci concerte extraordinare, Corul Madrigal a celebrat prin muzică complexitatea spiritului european, a marcat în avans Ziua Națională a României și, totodată, a anticipat sezonul sărbătorilor de iarnă. Din programul muzical divers nu au lipsit lucrări emblematice din Renașterea europeană, bijuterii corale din creația românească contemporană, dar și colinde românești și internaționale mult îndrăgite de public.
Imnurile statelor europene în interpretarea Corului Madrigal la House of European History
Corul Madrigal a semnat un document istoric de diplomație culturală, prin care a cedat dreptul de folosire a înregistrărilor imnurilor naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene către House of European History – Casa Istoriei Europene. Astfel, albumul diplomatic „Imnurile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene”, în interpretarea Corului Madrigal, a intrat în circuitul public al instituției din subordinea Parlamentului European. De asemenea, biblioteca House of European History și-a completat colecția cu „Marea Carte a Madrigalului”, volumul biografic exhaustiv semnat de Mădălin Guruianu, ce detaliază cele șase decenii de activitate ale ansamblului românesc.
Costumele de epocă Madrigal în colecția muzeală a Muzeelor Regale de Știință și Artă
Două dintre cele mai reprezentative costume din patrimoniul Corului Madrigal au fost donate Muzeului Instrumentelor Muzicale din Bruxelles, parte a Muzeelor Regale de Știință și Artă ale Regatului Belgiei și una dintre cele mai importante instituții muzeale dedicate muzicii la nivel european. Cele două piese vestimentare au intrat astfel în circuitul educațional al muzeului, alături de informații despre istoria Corului Madrigal, precum și despre viața muzicală a României din ultimii 60 de ani. Costumele, care au făcut istorie în cei peste 61 de ani de existență ai ansamblului, au fost create special pentru Madrigal după cele originale, lucrate în atelierele Operei Române în anii ’70, după un design al scenografei Elisabeta Benedek.
****
CORUL NAȚIONAL DE CAMERĂ „MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN”
Înfiinţat la București în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925 – 2011), Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieţii muzicale și diplomaţiei culturale naţionale și internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către Renaștere, muzica Preclasică și Clasică, Romantism, muzica bizantină și creaţia contemporană românească și universală. Prezenţa scenică și componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, astfel încât performanţa sa a ajuns să fie comparată de critici cu „O vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În anul 2023, la aniversarea a 60 de ani de existență, Madrigal a susținut al șaselea turneu în S.U.A., unde a cântat în Congresul american, precum și în mari săli de concerte și catedrale grandioase la New York, Washington D. C., Chicago și Seattle. Anul 2024 a adus o premieră mondială absolută – Corul Madrigal a fost în primul său turneu în Peru, unde a susținut concerte la Lima, Cusco și Aguas Calientes și a filmat un nou videoclip la Machu Picchu. În luna octombrie 2024, Corul Madrigal a filmat un nou videoclip și a susținut un concert extraordinar la Panteonul de la Roma.
Comunicat de presă