Războiul pandemic continuă în forță. Națiunile se mobilizează și, deși multe țări își închid granițele, comunicarea între ele și schimbul de informații utile dau o imagine globală despre ceea ce se întâmplă în lume. În neputința generală de stopare a răspândirii noului virus COVID-19, se întrezăresc totuși raze de speranță.

Mereu surprinzătoarea Chină, această țară imensă cu o populație de 1,400 miliarde de locuitori, de unde la începutul lui decembrie 2019 a pornit acest tăvălug peste omenire, ea însăși a avut de suferit pierderi grele. Cu toate acestea, azi ne dă o lecție: printr-o mobilizare generală exemplară, a reușit să învingă teribilul dușman, și de la 80.000 de îmbolnăviri în faza inițială, iată că acum raportează doar câteva sau nici una. Cum a reușit China, când harta Europei a devenit aproape roșie în întregime și fenomenul continuă zilnic să secere vieți?! Încercând să răspundem la acest „miracol”, vom apela la o sursă chiar din China: revista „El Popola Ĉinio” (Din China Populară”) din 17.03.2020, unde apare un articol semnat de redactor Xie Ruifeng, referitor la răspunsul dlui Peng Zhengming (Trigo) din partea Secției Esperanto a revistei, printr-un eseu, la întrebarea pusă de un amic: „Cum a reușit China?” Vom reda mai jos textul, în traducere din esperanto:

 

„Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom, a spus că epidemia provocată de COVID-19 deja apare în mai multe țări și amenințarea pandemiei mondiale „a devenit foarte reală”. El a spus că, deși situația este severă, epidemia va fi „prima pandemie controlabilă din istorie. Cel mai important lucru este ca noi să nu lăsăm virusul să se răspândească incontrolabil.”  El a spus: ”Noi avem un mare avantaj. Deciziile făcute de noi – guverne, întreprinderi, comunități, familii și indivizi – pot avea efect asupra epidemiei.”

Și acest lucru este tocmai ceea ce a făcut China: guvernele central și locale, întreprinderile, comunitățile, familiile și indivizii.

 

GUVERNUL:

Guvernul central al Chinei a luat cea mai înaltă decizie, și aranjamentul a fost urmat de guvernele locale. În acest fel, întreaga țară a trimis 42 de mii de medici și asistente din diferite locuri din China către Hubei, centrul epidemiei, pentru a lupta împotriva bolii. Ei au jucat un rol important în salvarea de vieți.

Fără guvern, nu s-ar fi putut construi atât de rapid spitalele temporare din Huoshenshan și Leishenshan, nici transforma stadioane și alte construcții în spitale temporare pentru cei infectați de COVID-19.

În același timp Guvernul chinez a adoptat o serie de măsuri, inclusiv limitarea traficului între provincii și orașe, administrare închisă a cartierelor și controlul intrărilor și ieșirilor, interzicerea unor întruniri în masă etc.

În timpul izolării, guvernele locale au făcut publice multe politici pentru a aproviziona locuitorii cu alimente suficiente. Guvernul central a trimis multe materiale din toată țara către Hubei pentru a sprijini provincia în lupta cu epidemia.

 

ÎNTREPRINDERILE:

Pentru a contracara lipsa măștilor, costumelor de protecție și materialelor asemănătoare, multe companii au început să producă materiale medicinale, de exemplu Sinopec, companiile auto SGMW și BYD, firma de produse electronice Foxconn. Acest lucru l-au făcut și companii de îmbrăcăminte, țesături, haine pentru bebeluși.

Unele întreprinderi de tehnică înaltă își aduc propriile lor contribuții în domeniile inteligenței artificiale, 5G, roboți, analiză a unei mari baze de date și lanț de blocaj. Companiile de inteligență artificială au produs un sistem de control a febrei printr-un instrument de atenționare fără contact și automat. Niște roboți se mișcă în spitale, ei dau sfaturi medicale, livrează medicamente sau mâncare, conduc oamenii, dezinfectează spațiile, controlează temperatura corporală a pacienților și execută alte munci repetitive. Acest lucru reduce presiunea asupra cadrelor medicale. De asemenea, cu o bază de date de 1,6 miliarde de telefoane inteligente din China, companiile chineze de telecomunicații pot cunoaște afluența de oameni în provincii și orașe. Aceste date ajută guvernele locale să prevadă direcția propagării epidemiei și să ia măsurile necesare.

Pe de altă parte, din cauza epidemiei, oamenii rămân acasă și multe restaurante din China sunt temporar închise. Totodată lipsesc lucrătorii din super-bazaruri, prin urmare unele restaurante și super-bazaruri colaborează: super-bazarurile angajează lucrători din restaurante. Acest lucru înseamnă o afacere profitabilă din mai multe puncte de vedere.

 

COMUNITATEA:

Mii de voluntari lucrează în orașele Chinei, când districtele sunt închise ei joacă un rol important în controlul servirii și al altor munci. De exemplu, orășenii din Wuhan ies rar din casa lor. Dar acei locuitori care au boli cronice au nevoie zilnic de medicamente, deci ei pot prezenta cererile lor pentru medicamente comunității, care aranjează cu lucrători sau voluntari să cumpere medicamente pentru ei. Și distribuirea de alimente este la fel: lucrători sau voluntari le duc legume locuitorilor sau familiilor în carantină.

 

PERSOANELE:

Chinezii joacă rolul lor în familie. Epidemia a explodat în timpul Sărbătorii Primăverii, cea mai importantă sărbătoare în China. Pentru a se apăra pe sine și sănătatea celorlalți, chinezii au rămas acasă, în ciuda obiceiurilor din timpul sărbătorii, care sunt de a se aduna în colectivități, a mânca împreună, a călători etc. În timpul rămânerii acasă, modul de viață omenesc se schimbă rapid către internet: munca prin internet, studiul, distracția, gimnastica corporală… toate sunt utile pentru oamenii creativi pentru a ridica eficiența vieții și a nu se plictisi.

 

Despre contribuția chinezilor, străinii probabil pot spune mai multe. Marco, un profesor german din China, a vorbit despre activitățile care l-au impresionat pe el: majoritatea chinezilor sunt informați și cunosc epidemia și urmează activ măsurile impuse pentru combaterea ei. Acest lucru se datorează Guvernului chinez, mulțumită informațiilor sale juste și deschise. Pentru a ține sub control propagarea, chinezii poartă măști și primesc control pentru temperatura corporală în locuri publice, și închiderea școlilor este o decizie importantă pentru prevenirea și controlul epidemiei.

În urmă cu puțin timp, Bruce Aylward, șeful străin al Misiunii Comune a OMS și China despre COVID-19 și consilier superior al directorului general al OMS, a spus: ”Metoda chinezească de prevenire și stopare a epidemiei este de succes. Colaborarea dintre Guvern și masele populare a evitat și prevenit propagarea virusului între zeci de mii și sute de mii de oameni.”

 

Este de înțeles acest lucru, dacă ținem seama că locuitorii Chinei reprezintă un popor harnic și foarte disciplinat, oamenii fiind obișnuiți să respecte toate măsurile impuse de autorități. La ei probabil funcționează principiul „Se execută, nu se discută”, în timp ce la noi se discută și mai puțin se execută. Chiar sâmbătă la postul de televiziune Realitatea Plus se putea citi o știre care suna cam așa: „Românii sunt campioni la fentarea izolării”. Păi cum altfel să nu se răspândească virusul ucigaș, când oamenii iresponsabili nu se supun dispozițiilor guvernamentale?! Deja sunt aproape o sută de dosare penale vizând astfel de indivizi care nu se gândesc nici la ei și nici la cei din jurul lor. Aceștia probabil se cred imuni, însă COVID-19 nu-i întreabă nici pe ei de sănătate.

Dragi români, cum ar zice Președintele Klaus Iohannis, fiți responsabili și respectați întru totul indicațiile autorităților pentru a preveni și stopa mai rapid propagarea bolii! Poate vreun român mai priceput va găsi leac și pentru cojocul acestui dușman invizibil, al cărui nume oamenii nu-l vor uita mult timp, COVID-19.

Și da, după încetarea epidemiei, România ar trebui să tragă câteva învățăminte. În primul rând, ar trebui să aibă întotdeauna pregătit pentru eventuale evenimente asemănătoare un plan bine gândit și strategiile corespunzătoare, căci iată, țările nepregătite sau care nu au acordat suficientă importanță pericolului au pierdut timp prețios și au fost luate prin surprindere, suferind astfel pierderi imense. În al doilea rând, sistemele sanitar și informatic ar trebui perfecționate, mărindu-li-se astfel eficiența. În al treilea rând, dar nu ultimul, societatea românească ar trebui să pună mai mult accent pe educația civică în școli, pentru a forma cetățeni responsabili. Și să nu uităm că, în afară de pierderile de vieți omenești, toate țările, inclusiv România, vor suferi și șocul crizei economice provocate de virus. Așadar, trebuie să tragem concluzia că pe viitor e nevoie de o mai bună pregătire în toate domeniile, pentru a putea face față oricărei amenințări imprevizibile Tocmai de aceea lecția chinezească prinde bine.

.

Comentariu și traducere: Mihai Trifoi

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail