Până în data de 22 decembrie (a.c.), operatorii economici din județ trebuie să solicite școlarizarea privind învățământul profesional cu durata de 3 ani pentru anul școlar 2015-2016.

Ieri, în cadrul ședinței de lucru a Consiliului Consultativ pe Discipline Tehnice, consiliu format din directorii tehnici ai liceelor tehnologice din judetul Covasna, inspectorul pentru Învățământ Profesional și Tehnic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, domnul Marius Popescu, a prezentat precizările Ministerului Educației Naționale privind organizarea și funcționarea învățământului profesional de trei ani, precum și procedura de solicitare de către operatorii economici a școlarizării în învățământul profesional cu durata de 3 ani pentru anul școlar 2015-2016.

”Relevanţa şi importanţa resursei umane pentru angajator şi competitivitatea teritorială este recunoscută de către actorii interesaţi şi factorii de decizie la diferite nivele. Mai mult, angajatorii consideră formarea profesională şi trainingul pentru proprii angajaţi ca factor de investiţie şi element cheie în cadrul strategiei de creştere a competitivităţii pe piaţă; educaţia este pe de-o parte un bun de consum, dar şi un factor productiv. Astfel, <<Corelarea ofertei educaţionale a învăţământului profesional şi tehnic cu cerinţele pieţei muncii>> are ca obiectiv general susţinerea procesului de îmbunătăţire a sistemului naţional de educaţie şi formare profesională prin creşterea relevanţei ofertei de formare profesională iniţială a învăţământului profesional şi tehnic preuniversitar ( IPT ) în raport cu nevoile pieţei muncii şi cerinţele de dezvoltare economică şi socială, dar şi a educaţiei permanente, obiectiv susținut în totalitate de operatorii economici din județ cât și de către autoritățile locale (…) ”, ne-a spus inspectorul pentru Învățământ Profesional și Tehnic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.

Procedura de solicitare de către operatorii economici a școlarizării în învățământul profesional cu durata de 3 ani pentru anul școlar 2015-2016

Domnul inspector Marius Popescu a arătat că metodologia de organizare  și funcționare a învățământului profesional de trei ani, aprobată prin OMEN 3136/20.02.2014, prevede la articolul 9 (1) următoarele: ”cifra de școlarizare pentru învățământul profesional de trei ani se stabilește anual, pe baza nevoilor pieței muncii și a tendințelor de dezvoltare, conform documentelor de planificare,  respectiv Planul Regional de Acțiune pentru Învățământ (PRAI) la nivel regional și Planul Local de Acțiune pentru Învățământ (PLAI) la nivel local, precum și pe baza solicitărilor operatorilor economici”.

. .

”Conform Metodologiei de organizare și funcționare a învățământului profesional cu durata de 3 ani aprobată prin O.M.E.N. nr. 3136/2014, începând cu anul școlar 2014-2015, învăţământul profesional cu durata de 3 ani se organizează numai în unităţile de învăţământ care anexează la propunerea privind planul de şcolarizare contracte-cadru încheiate cu operatorii economici/instituţii publice, prin care se stabilesc obligaţiile privind: a) organizarea şi desfăşurarea procesului de formare pentru obţinerea calificării profesionale a elevilor şi a stagiilor de pregătire practică, precum şi proiectarea curriculumului în dezvoltare locală; b) asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pregătirii practice a elevilor din învăţământul profesional; c) asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de certificare a calificării profesionale a elevilor. Aceste contracte-cadru sunt acorduri generale încheiate de către unităţile de învăţământ cu operatorii economici/ instituţiile publice partenere pe o durată de minimum 3 ani, care stau la baza contractelor de pregătire practică a elevilor din învăţământul profesional”, a explicat domnul inspector Popescu Marius.

Acesta a mai spus că potrivit metodologiei (art. 14 din Ordinul de ministru amintit anterior),” stagiile de pregătire practică se realizează, de regulă, la operatorul economic/instituţia publică parteneră. Astfel, pentru a răspunde nevoilor angajatorilor, în special din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM, stagiile de pregătire practică pot fi organizate şi în unitatea de învăţământ, dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiţii: a) unitatea de învăţământ dispune de ateliere dotate corespunzător şi de resursa umană calificată pentru desfăşurarea pregătirii practice a elevilor şi asigură împreună cu operatorii economici/instituţiile publice partenere materiile prime şi materialele necesare dobândirii de către elevi a competenţelor profesionale; b) condiţiile de organizare şi desfăşurare a stagiilor de pregătire practică în unitatea de învăţământ sunt reglementate în contractele-cadru cu operatorii economici/instituţiile publice partenere. În acest caz, pentru organizarea stagiilor de pregătire practică în unitatea de învăţământ, aprobarea este dată de inspectorul şcolar general, la cererea unităţii de învăţământ, avizată de inspectorul şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic”.

Conform articolului 15 (1), din Ordinul menționat, ”stagiile de pregătire practică prevăzute prin planul-cadru de învăţământ se desfăşoară pe baza contractelor de pregătire practică, încheiate între unitatea de învăţământ profesional, operatorul economic/instituţia publică, partener de practică, elevul şi părintele/reprezentantul legal al elevului minor, conform modelului standard aprobat prin Ordin al ministrului Educaţiei Naţionale”.

Potrivit inspectorului pentru Învățământ Profesional și Tehnic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, ”operatorii economici care doresc să fie școlarizați elevi în învățământul profesional cu durata de 3 ani pentru anul școlar 2015-2016, vor parcurge următoarele etape: 1. vor transmite în scris la ISJ Covasna solicitarea de școlarizare în învățământul profesional cu durata de 3 ani, conform modelului standard, până la data de 22.12.2014; 2. vor încheia contracte-cadru cu unitățile de învățământ partenere sau cu unitățile de învățământ desemnate de către ISJ Covasna, în situația în care nu au deja un parteneriat cu una sau mai multe unități de învățământ, cf. Metodologiei de organizare și funcționare a învățământului profesional cu durata de 3 ani, până la data de 16.01.2015”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail