La Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe a fost lansat, în cursul lunii februarie a.c., e-bookul „Copiii povestesc”- o carte scrisă de școlari, pentru prietenii din toată lumea, mai exact o carte scrisă și ilustrată de cei 20 de elevi de clasa a III-a, îndrumați de prof. învățământ primar Ana-Alina Ciorici-Costache.
„Ideea acestui demers s-a născut la începutul lunii februarie, când ne pregăteam să marcăm două evenimente frumoase: Ziua Internațională a Cititului Împreună și Ziua Națională a Lecturii. Atunci, le-am oferit copiilor câte o propoziție sau câte o frază, pe baza căreia să compună o poveste scurtă, pe loc, în clasă, și să o prezinte, oral, la ora de limba și literatura română. Copiii au lucrat atât de frumos, încât i-am rugat, la finalul orei, să scrie poveștile și să deseneze ceva reprezentativ pentru acestea, astfel încât să putem realiza o carte a clasei. Lucrând la formatul fizic, mi-a venit ideea să creez o carte adevărată, una online (un ebook), pentru ca ei să aibă o imagine mai clară asupra a ceea ce înseamnă să ai o lucrare cuprinsă într-un volum și, totodată, pentru a le face o surpriză. (…) Prin această inițiativă nu doar că și-au deschis apetitul pentru lectură, ci și-au dezvoltat și limbajul și modul de realizare a unei povești/compuneri. Consider că au creat lucrări chiar frumoase pentru această carte. Îmi doresc ca, în viitorul apropiat, să reușesc să le duc visul mai departe: acela de a-și vedea cartea tipărită și de a o avea în bibliotecă”, a declarat tânăra învățătoare.
Să ne pierdem cu gândul și cu sufletul, astăzi, de Ziua Mondială a Scriitorilor, printre rândurile poveștii intitulată „CARTEA MAGICĂ”, scrisă de o fetiță din clasa a III-a A.
„Într-o bibliotecă uriașă, un băiat a descoperit o carte în care fiecare pagină se scria singură.
Uimit, a luat cartea pe furiș, acasă. Ajuns acolo, cercetă cu atenție volumul. Se sperie foarte tare când rânduri, rânduri începură să se aștearnă pe hârtie.
– Această carte este chiar ciudată!- spuse el.
-De ce?- se auzi o voce.
Era chiar glasul cărții. Băiatul descoperi atunci că aceasta poate să și vorbească. Și au vorbit mult…și au ajuns cei mai buni prieteni.
Câțiva ani mai târziu, cei doi au ajuns celebri scriitori, semnând, împreună, multe, multe povești.
Ați auzit despre „Șoarecele și pisica”, „Vântul”, „Soarele și luna”? – sunt doar câteva povești din cele scrise de cei doi. De veți căuta în bibliotecă și veți citi mult, nu mică vă va fi mirarea când veți vedea ce comori veți descoperi”.
În prezent, cartea de povești „Copiii povestesc” poate fi descărcată de pe site-ul Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” https://colan.ro/language/ro/.
Noi credem (mai degrabă suntem siguri) că micuții „scriitori” ai învățătoarei Ana-Alina Ciorici- Costache, dar nu numai, vor primi în dar, în cursul acestui an, câte un volum tipărit din „Copiii povestesc”.
Povești, povești…
Despre Alina v-am mai spus că a crescut profesional, câțiva ani buni (adică peste 14), scriind știri din postura de redactor/colaborator al cotidianului Mesagerul de Covasna, și a continuat, mai apoi, să scrie povești pentru copii, din postura de cadru didactic.
Astfel, în anul 2022, la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe a apărut, „Povestea cifrelor”, volum tipărit în cadrul proiectului „Promovarea culturii românești prin volume semnate de tineri autori din jud. Covasna”, inițiat de Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”, care a primit finanțare de Consiliul Județean Covasna.
„Povestea cifrelor este a doua carte de autor a Alinei Ciorici Costache, publicistă și profesoară în învățământul primar, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), cu ilustrația realizată de Nicoleta Costache, ce are ca scop prezentarea cifrelor într-un fel memorabil și atractiv celor mici, sub forma unor povestioare amuzante, însoțite de imagini. Astfel textele conțin asocieri între cifre și obiecte. De aceea tema propriu-zisă a cărții reprezintă jocul didactic. Mai larg, ea cuprinde întregul conținut al lumii imaginative a copilului și pe cel al mediului său zilnic, precum și anumite idei și sentimente caracteristice acestuia. După cum se poate identifica, cifrele iau forma obiectelor înconjurătoare: zero este zgarda lui Nero, unu e undița bunicului, doi e puiul de rață, cifra trei arată precum covrigul Adelinei, cifra patru seamănă cu scaunul împăratului, cifra cinci este ca un cârlig, șase este lacătul comorii misterioase, șapte arată ca steagul faptelor bune, opt seamănă cu puiul de găină și cifra nouă le aduce aminte copiilor de dorința stropului de rouă”, se arată în prefața cărții.
Un an mai târziu, în 2023, a văzut lumina tiparului, la aceeași editură, volumul „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet”, scris de același autor: Ana-Alina Ciorici Costache.
„Cifrele și literele merg mână în mână, și mai ales în calitate de cadru didactic, acestea sunt instrumentele noastre de bază. Volumul de față a fost inspirat de copiii mei din clasă. Primele povești s-au născut în sala de clasă, când pășind alături de copiii mei și ascultând întrebările lor și văzând cât de curioși sunt să afle cât mai multe lucruri despre ceea ce îi înconjoară, am fost nevoită să creez pe loc povești pentru ei, chiar dacă proiectul didactic al învățătorului arăta în alt mod.
Așa s-a născut poveste cu poveste, care ne-au ajutat în predarea literelor. Acest volum cuprinde, așa după cum îi spune și numele, o călătorie pe Tărâmul Alfabet, cuprinde povestea fiecărei litere, însoțite de imagini realizare de un om foarte, foarte drag, ilustratoarea Rodica Marieta Costache”, declara, Alina, la momentul lansării cărții.
Astăzi, când este sărbătorită Ziua Mondială a Scriitorilor, adresăm felicitări elevilor scriitori și minunatei dăscălițe scriitoare de povești… și de destine frumoase!
Maria Crețu-Graur