Pentru românii  din Tg. Secuiesc și Brețcu, ziua de sâmbătă a fost una de mare sărbătoare. Și asta pentru că  96 de costume populare au fost donate de Asociația „Calea Neamului” din Brașov, al cărui suflet neobosit este dr. Mihai Tîrnoveanu,  Parohiei  Ortodoxe din Tg. Secuiesc și Bisericii Ortodoxe din Brețcu, acestea ajungând  la copiii din cele două localități, în prag de Sărbătoare  a Sfântului Apostol Andrei și a Zilei Naționale a României.
costume-popularePornită doar în urmă cu trei luni, acțiunea ce a avut ca scop strângerea unui număr de 1000 de icoane ortodoxe și  a fondurilor  necesare  pentru confecționarea a 100 de costume populare care să fie dăruite copiilor din Brețcu și Tg. Secuiesc (jud. Covasna) și Doboi (jud Harghita) a fost încununată de succes datorită implicării românilor din țară și din afara acesteia, care au arătat că le pasă de semenii lor.

„Mulți ne-au spus că nu vom reuși, că acest lucru nu se poate face într-un timp scurt, și că vom dezamăgi copiii. Dar noi am avut încredere că românii din toate colțurile țării și din  diaspora se pot uni în jurul acestor  două mari simboluri identitare naționale românești: icoana ortodoxă și costumul popular românesc. Și  iată că astăzi, 27 noiembrie, avem strânse de la românii din toată țara peste 1500 de icoane, precum și fondurile necesare achiziționării  costumelor.  Acest merit este al românilor din toată țara. (…) Dacă românii din țară nu ar fi trimis contribuțiile lor, atunci eu nu aș fi putut face absolut nimic. Aceste costume  populare sunt dăruite copilor  Dvs în semn de respect și în semn de recunoștință față de voi toți, cei care păstrați aici, în inima țării, credința  ortodoxă și limba română vie.”- a menționat dr. Mihai Târnoveanu, în fața celor prezenți în Biserica  Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Tg Secuiesc.

După ce a sfințit  costumele populare  primite în dar, preotul paroh Ilie Vasile  a spus, printre altele: „Noi, ca și părinți ai copiilor noștri,  în cuvinte nu putem să vă mulțumim, dar ceea ce putem noi să vă spunem este următorul lucru: pentru fapta dvs pe care noi o considerăm că e mare, (…) cât voi fi eu la acest sfânt altar  vă voi pomeni întotdeanua și îl voi ruga pe Bunul Dumnezeu să vă dea în continuare putere, să vă dea în continuare dragoste față de Dumnezeu în primul rând, față de țară, față de neam  și față de acești copii pe care, iată, încercați și reușiți să-i îmbrăcați în costum național”.  

Costumele populare primite în dar de copiii din Tg. Secuiesc  vor fi purtate cu mândrie de aceștia, așa cum au promis, de Ziua Națională a României și cu toate ocaziile care se vor ivi, în viitor.

„În costumul popular românesc (….) este cusută istoria întreagului neam românesc.”

Ne-am despărțit de  românii din Tg. Secuiesc  cu emoție și bucuria lucrului dus la bun sfârșit, și ne-am îndreptat către Brețcu unde eram așteptați… cu emoție și bucurie  de  copii, părinți, bunici, cadre didactice, în frunte cu  preotul paroh  Ioan Velimiroviciu.

Exprimându-și bucuria că în parohia sa se întâmplă lucruri minunate, părintele Ioan Velimiroviciu a spus:  „E un prilej de bucurie pentru toți cei care suntem aici .(…) Ce înseamnă să  fii român?  În primul rând a fi român înseamnă  a cinsti tricolorul nostru, a-i cinsti pe cei care l-au purtat cu demnitate  ducându-l pe câmpurile de  luptă, conducători bravi ai neamului românesc și ostași care s-au jertfit ca noi să putem trăi liberi în această țară și să ne putem bucura  de ceea ce Bunul Dumnezeu ne-a  dat pe  aceste  plaiuri binecuvântate de el, aici, la poalele Carpaților. A fi român înseamnă a fi creștin,  și nu este întâmplător că neamul nostru  a fost încreștinat de ce-l dintâi chemat la apostolie, de Sf. Apostol Andrei.  A fi român înseamnă a-ți vorbi curat și frumos limba pe care moșii și strămoșii tăi ți-au lăsat-o. A fi român însemnă a păstra cu sfințenie straiele populare. O cămașă se coase, pe ici pe colo, în anumite fabrici,  o cămașă românească, o ie  se țese cu sufletul și nu în fabrică, se țese și se înfrumusețează, se brodează la gura sobei, în amurg, în șezători.  De aceea, aceste straie trebuie să le purtăm în suflet.(…) A fi român înseamnă a te jertfi pentru alții, înseamnă a face aceste fapte bune pe care  cei ca dl. Mihai Tîrnoveanu, români din țară și de peste hotarele țării, punând mână de la mână au hotărât  pe acea „Cale a neamului” să vină să încânte alte suflete, suflete neprihănite de copii.  În numele lor, în primul rând,  dar și a dvs a tuturor celor care sunteți aici, îmi exprim bucuria pe care o trăiesc în sufletul meu, în aceste clipe,  și să nu  uităm, dragilor, niciodată, să nu uităm că suntem români, să nu uităm că avem o datorie față de  înaintași, că avem o datorie față  de cei care vin după noi!”

Costumele populare „s-au lipit” de sufletele copiilor  din Brețcu care abia au așteptat  să le îmbrace și-au stat mândri, cu zâmbetul cât fața, să fie pozați în frumoasele lor straie noi. Ana Maria, Iancu, Aurora, Anca, cu toții ne-au asigurat că le vor purta cu mândrie, ducând astfel mai departe frumosul port popular românesc.

Adresându-se  românilor din Brețcu, dr. Mihai Tîrnoveanu a precizat, încă o dată: „Vreau să vă spun din capul locului, să precizez  că aceste   costume populare românești pe care noi le dăruim astăzi copiilor voștri sunt realizate, confecționate,  cu sprijinul românilor din toate colțurile țării și din diaspora. Noi, cei din Brașov și Zăbala suntem mesagerii gândurilor și faptelor acestor români care transmit următorul lucru: Voi românii din Brețcu sunteți aici câteva sute, dar să nu uitați niciodată că aveți 20 de milioane de frați și de surori care sunt alături de voi și la bine, dar și la greu! În costumul popular românesc  pe care copiii voștri îl primesc astăzi este cusută istoria întreagului neam românesc, este lancea lui Horea, sabia și fluierul lui Avram Iancu, bătăliile lui Ștefan cel Mare și Sfânt, pașii hotărâți care au făcut Unirea lui Mihai Viteazul. Fie ca copilașii voștri să poarte aceste costume populare românești cu fericire și liberi să fie români în țara lor. Mâine voi fi din nou în Brețcu pentru a vă dărui icoane. Aceste icoane au fost trimise, la fel, din toate colțurile țării, de la  Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Mcostume-populare-la-tg-secuiescănăstirea Petru Vodă a Părintelui Iustin Pârvu, sute de români din toată țara au trimis raze de soare și rugăciunea lor, prin aceste icoane, către voi!”

Primele 150 de icoane ortodoxe au fost dăruite, ieri, locuitorilor din Brețcu care au luat parte la manifestările organizate în localitate, cu prilejul Zilei Nționale a României, urmând  ca restul să fie dăruite românilor din Tg. Secuiesc și Sf. Gheorghe, în ziua Sfântului Apostol Andrei și de Ziua Națională a României.

Potrivit Agerpres, tot la iniţiativa Asociației „Calea Neamului . . , moaştele Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, şi ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, care se află la biserica cu hramul Înălţarea Domnului din incinta Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov, vor fi aduse pentru închinăciune la două lăcaşuri de cult ortodoxe din judeţul Covasna, respectiv pe 30 noiembrie a.c la biserica mare din Târgu Secuiesc, unde vor sta până în dimineaţa zilei de 1 Decembrie, când vor fi depuse spre închinare la Catedrala din Sfântu-Gheorghe. 

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail