Copiii din municipiul Sfântu Gheorghe care participă la programul Pedibus, lansat în urmă cu aproape o lună de către autorităţile locale cu scopul de a stimula elevii din clasele primare să meargă pe jos la şcoală, vor fi însoţiţi, săptămâna aceasta, de mai mulţi câini până la destinaţie.
Coordonatoarea programului, Szekely Kincso, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că este vorba despre câţiva câini de rasă ce aparţin unor persoane din municipiul Sfântu Gheorghe, care au dorit să se implice în acest program.
„Ideea a venit din partea domnului Kis Agoston, care a luat legătura cu mai multe persoane care au câini de diferite rase, iar săptămâna aceasta, pe fiecare traseu, copiii vor fi însoţiţi atât de voluntari, cât şi de 2-3 căţei. Este ultima săptămână înainte de vacanţă şi am dorit să le facem copiilor mai multe surprize”, a declarat Szekely Kincso.
Aceasta a menţionat că toţi copiii care au participat la programul Pedibus au primit în fiecare dimineaţă stickere de culoare galbenă pe care au trebuit să le colecţioneze pentru a putea lua parte la un concurs de desene dotat cu premii, ce va avea loc în cursul acestei săptămâni.
Pedibus-urile, cum au fost denumite grupurile care se deplasează per pedes la şcoală, circulă în fiecare dimineaţă, după ora 7,00, pe patru trasee care pornesc din diferite puncte ale oraşului şi îi adună pe toţi copiii care aşteaptă sosirea acestora în staţiile prestabilite.
Fiecare grup este însoţit de cel puţin doi voluntari adulţi, care îi conduc pe copii până în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde se întâlnesc în fiecare dimineaţă pentru a face o poză de grup, după care elevii se regrupează în funcţie la unităţile de învăţământ la care învaţă şi îşi continuă drumul până la destinaţie.
Printre voluntari s-au numărat sportivi, actori, consilieri locali, jurnalişti, precum şi reprezentaţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean.
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au demarat programul Pedibus după ce au constatat că în ultimii ani tot mai mulţi elevi sunt duşi la şcoală cu maşinile de către părinţi, fapt ce afectează independenţa copiiilor şi contribuie, în acelaşi timp, la aglomerarea traficului şi la creşterea nivelului de poluare a oraşului.
„Ne dorim să motivăm elevii din oraş să meargă la şcoală pe jos, deoarece mersul pe jos este cea mai sigură, cea mai sănătoasă şi cea mai distractivă metodă de a începe ziua (…) Activitatea fizică regulată ajută la creşterea capacităţii de învăţare, la dezvoltarea abilităţilor sociale, dar şi la creşterea controlului emoţional şi al încrederii în sine. În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi copii sunt duşi la şcoală cu maşina de către părinţi. Acest fapt nu doar că afectează independenţa copiiilor, ci contribuie şi la aglomerarea traficului şi la creşterea nivelului de poluare a aerului din jurul şcolilor. Programul Pedibus reprezintă o alternativă pentru transportul copiilor până la şcoală şi pentru creşterea activităţii fizice”, se arată pe pagina de internet a Primăriei Sfântu Gheorghe.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES