Conferința ONU privind schimbările climatice (COP 26) s-a terminat fără rezultate excepționale. Totuși s-a încheiat un acord privitor la reducerea utilizării combustibililor fosili, care prin arderea lor constituie unul din factorii încălzirii globale.

 

Mai multe detalii despre acest subiect găsim în cotidianul național Libertatea, nr. 10510, 15 noiembrie 2021, ultima pagină, în articolul „Summitul pentru climă s-a încheiat cu un acord firav”, de Elena Stanciu.

 

După cum reiese din articol, prin acordul încheiat (Pactul Climatic de la Glasgow) prevede mai mulți bani pentru țările în curs de dezvoltare „pentru a le ajuta să se adapteze la impactul schimbărilor climatice”. Aceasta însă nu înseamnă că se va atinge ținta propusă: de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5˚C peste nivelurile preindustriale.

 

Acordul mai prevede că până la sfârșitul anului viitor statele trebuie să se angajeze în a lua măsuri pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră „ținând cont de diferitele circumstanțe naționale”. În acest sens, se speră că se va renunța treptat la consumul de cărbune și la subvențiile pentru alți combustibili fosili, deși cei mai mari consumatori de cărbune, SUA și China încă nu s-au hotărât să renunțe la acest combustibil. Totuși cele două state, considerate „cei mai mari poluatori ai lumii”, „au promis să colaboreze în acest deceniu pentru limitarea creșterii temperaturii globale”.

 

O altă problemă discutată la COP26 a fost stoparea defrișărilor: „Peste 100 de lideri mondiali și-au luat angajamentul de a pune capăt defrișărilor până în anul 2030”. De asemenea, s-a creat o alianță „prin care statele sunt obligate să stabilească o dată până la care să renunțe la utilizarea petrolului și gazelor și să acorde noi licențe de exploatare”.

 

Deși președintele Comisiei Europene, Ursula von Leyen, a calificat acordul drept „un pas în direcția bună”, în reacțiile internaționale au fost și glasuri mai puțin laudative. Interesant ni s-a părut și punctul de vedere al doamnei Jennifer Morgan de la Greenpeace International, în opinia căreia acordul de la Glasgow „Este moale, este slab, iar ținta de 1,5 ˚C abia trăiește, dar există un semnal că Era Cărbunelui s-a încheiat. Și asta este important.”

 

În toată această conjunctură politică internațională, România, ca stat membru în UE, va trebui să respecte indicațiile de la Bruxelles, în condițiile în care încă n-am reușit să exploatăm nici gazele din Marea Neagră. Dar, cine știe, poate vom modela viitorul cu energia verde și reactoarele modulare nucleare implantate de SUA în țara noastră, și atunci vom avea mândria de a fi prima țară europeană care, în urma implementării celor mai noi tehnologii, va rezolva problema (respectiv criza) energetică… Până atunci însă, bucureștenii mai rabdă de frig, iar pe la țară sobele de teracotă, pe post de reactor nuclear, duduie precum creșterea economică atât de slăvită de premierul Cîțu, și care de fapt e, dar nu se vede…

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail