Președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, care este și vicepreședinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, este convocat din nou la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Mihai Tîrnoveanu menționează: „Vineri 13 martie, ora 10, mă voi prezenta la CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) ca urmare a unei a doua citații pe care am primit-o din partea acestei instituții ce a răspuns plângerii făcute de o fundație maghiară din Harghita. Este aceeași care m-a sesizat la CNCD și anul trecut. Acuzațiile se bazează pe texte scrise de mine anul acesta și pe comentariile voastre la aceste postări. Eu nu mă dezic de prietenii mei adevărați din acest spațiu ”virtual” care s-a transformat de atâtea ori în unul cât se poate de real, cu mulți dintre voi fiind umăr langă umăr în acțiunile noastre comune desfășurate pe Calea Neamului. Ne-am întâlnit, am dat mâna, ne-am îmbrățisat, ne-am împărtășit idealurile.
Am două întrebări: CNCD este obligat să ia în seamă orice plângere, oricât de aberantă ar fi ea? De ce CNCD nu a dat încă niciun răspuns la prima sesizare, deși au trecut de atunci 7 luni? Pentru ca asupra mea să planeze tot felul de acuzații absurde? Pentru ca eu să nu pot contesta în justiție o eventuală amendă pentru a pune capăt astfel unei povesti fără sfârsit? Căci aici nu este vorba de persoana mea, ci de o atitudine contra unor agresiuni care se petrec împotriva României ca stat NAȚIONAL.
Este vorba de o reacție împotriva politicii Ungariei și UDMR. Această reacție firească pe care o am împreună cu mii de români din întreaga țară trebuie să fie anchetată de CNCD timp de 7 luni? Trebuie să fie intimidați românii din Covasna si Harghita? Păi dacă l-au chemat o dată, îl mai cheamă acum a doua oară, înseamnă că a făcut omul ceva rău…cumva asta e logica? Vă spun, logica voastră e ”beton” dar e falsă, căci lumea vede adevărul. Iar cine nu-l vede înseamnă că nici nu era menit să-l vadă. Pierderea, din punctul de vedere al reacției românești, este zero. Aceasta va exista în continuare. Personal, pot fi chemat la CNCD de o sută de ori, nu mă voi opri. Oamenii care au înțeles mesajul demersurilor noastre nu se vor descuraja, dimpotrivă, vor căpăta certitudinea că ceea ce fac, fac bine și vor merge înainte. Cu acești oameni m-am privit în ochi la Târgu-Secuiesc, la Valea Uzului, la București, Odorheiu-Secuiesc, Sfântu-Gheorghe, Carei, Gheorgheni, Zăbala, Mărtănuș, Brețcu, Zagon, Doboi, Vârghis, Baraolt sau la Herculian, satul cu biserica ortodoxă ruină unde nu mai călcase picior de român de ani de zile. Am văzut împreună ce înseamnă pustiul etnic românesc în zonele devastate de maghiarizare, am văzut împreună speranța românilor din satele și orașele unde mai licăre românismul, împreună cu oameni din toate colțurile țării am simțit lacrima dar si Izbânda luptei pentru Libertatea de a fi Român.
Aceste trăiri ale noastre în Duhul Neamului voi nu le veți putea opri. Ele nu sunt date de un om, ci de Dumnezeu, care ne-a îngăduit să-i simțim pe cei ce odinioară au luptat pentru acest Pământ. De acolo ne vine nouă forța, credința, determinarea. Iar dacă cineva va putea crede că ne va putea lua aceste lucruri, se va înșela.
Mergem în continuare împreună frați și surori, cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!”

***

Fundatia Szekler Monitor din Gheorgheni a sesizat pe 11 iulie 2019 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru a reclama „comportamentul discriminativ, degradant și hărțuitor față de comunitatea maghiară din România” a vicepreședintelui Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Mihai Tîrnoveanu. În urma acestei sesizări, Mihai Tîrnoveanu a fost convocat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pe 27 august 2019,  pentru a da socoteală acuzațiilor ce i s-au  adus. Așa acum a afirmat acesta, CNCD nu a dat încă niciun răspuns la prima sesizare, deși au trecut de atunci 7 luni, și asta în condițiile în care, potrivit legii, „Hotărârea Colegiului director de soluționare a unei sesizări se adoptă în termen de 90 de zile de la data sesizării !

La acel moment, președintele Asociației Calea Neamului a spus, printre altele: „ Oricât de greu mi-ar fi, voi merge în continuare pe Calea Neamului. Nu voi da niciun pas înapoi, căci altfel îmi voi pierde numele de român.  În urma sesizării Fundației Szekler Monitor sunt convocat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pe 27 august, ora 10, pentru a da socoteală acuzațiilor ce mi se aduc de către mai sus numita fundație maghiară. Acuzațiile sunt: incitare la ură interetnică si religioasă, comportament discriminativ, degradant si hărțuitor față de comunitatea maghiară, activitate antimaghiară. Reclamantul afirmă că aceste lucruri le-am făcut atât prin postările scrise pe rețelele de socializare cât si prin întreaga mea activitate practică, prin acțiunile desfășurate de-a lungul timpului. Ca argumente atașate în anexe, se aduc cele scrise de mine în 14 postări, dar și comentariile generate de acestea, deși în nenumărate rânduri am specificat că nu sunt de acord cu acele comentarii care jignesc comunitatea maghiară și că acestea vor fi șterse. Mai pe scurt, domnii sunt deranjați de atitudinile mele față de mai multe chestiuni: Valea Uzului, Cheile Bicazului, Codul Administrativ, manifestările prilejuite de Zilele Naționale ale României, 1 Decembrie și 24 Ianuarie, situația din zona orașului Baraolt, Vârghiș, Doboșeni, Herculian etc. Cam asta e situația… lumea în care trăim, în care ești tras la răspundere pentru faptul că îți iubești Țara și Neamul, ba mai mult, că ai „tupeul” să și acționezi în acest sens. Ești considerat periculos dacă afirmi anumite realități, dacă spui că albul este chiar alb, dacă te străduiești să lupti pentru Identitatea Națională, dacă nu-ți negi Istoria Țării, dacă iei apărarea românilor din Covasna și Harghita. Să se analizeze întreaga mea activitate? Să se analizeze așadar faptul că împreună cu mulți alți români am dăruit costume naționale, daruri și premii copiilor, alimente de bază orfanilor și bătrânilor, steaguri tricolore și icoane românilor. Să se analizeze, dar bine de tot faptul că s-a reușit să dăruim un strop de speranță și bucurie sutelor de oameni la care am ajuns. Este interzis în România să mergi de Ziua Națională în Covasna si Harghita cu steagul tricolor? Să se analizeze și lucrul acesta, să știm și noi dacă încălcăm vreo lege. Afirmarea valorilor și simbolurilor naționale românești este interzisă în România? Drepturile românilor sunt interzise? Mihai Eminescu este scos în afara legii? Căci veți vedea că domnii de la fundația maghiară au o mare problemă cu Mihai Eminescu. Sper ca această problemă să nu o aibă și CNCD. Mi se anchetează gândirea și cuvântul? Unde este libertatea de expresie? Oameni buni, unde este Libertatea de a fi Român în România?”

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail