Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) prin Oficiile Judeţene de Protecţie a Consumatorului (OJPC), a desfăşurat o acţiune de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare a produselor textile.

În urma controlului tematic naţional de la începutul lunii aprilie, inspectorii OJPC Covasna au descoperit nereguli la un magazin de îmbrăcăminte din Sfântu Gheorghe. „Controlul a fost tematic pe toata ţara. Ni s-a spus să luăm probe de textile, iar noi am mers unde am simţit că ar fi probleme. Am mers de la un magazin chinezesc din Sfântu Gheorghe, unde rezultatele au iesit neconforme: Ei declarau pe etichetă că îmbrăcămintea avea 85% bumbac și 15%  polyester, dar la analiză rezultatele au ieşit invers”, a explicat Mircea Diacon, inspectorşef al OJPC Covasna.

Tot în aceeaşi perioadă, inspectorii au verificat conformitatea unor produse alimentare în conservă, care s-au dovedit a fi neconforme, în urma analizelor de laborator. Atât pentru măslinele verificate, cât şi pentru sosul de tomate, raportul de încercări Larex a concluzionat că produsele sunt neconforme, deoarece niciunul din cele două eşantioane prelevate nu se încadrează în criteriul de acceptare la parametrul masă netă scursă în cazul măslinelor, iar sosul de tomate nu se încadrează în parametri substanţei uscate solubilă şi a clorurei de sodiu.

Pentru abaterile constatate, operatorii economici au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională, iar produsele au fost oprite temporar de la comercializare.

Nici conservele de ton în suc propriu aflate într-un depozit situat spre ieşirea din oraş nu au fost conforme. „Am verificat şi nişte conserve dintr-un depozit de la IAME, provenite din Tailanda, care trebuia să aibă minim 70% produs uscat. În urma analizei a rezultat  că avea doar 62-63%  produs uscat. Am mai luat o serie de analize din vin de la câteva baruri, dar au ieșit conforme”, a completat Diacon Mircea.

Marius Alexandru Dunca,  preşedintele ANPC atrage atenţia asupra achiziţionării hainelor pentru copii, în special în perioada premergătoare zilei de 1 iunie: „Trebuie sa studieze cu atentie produsele înainte de a le cumpăra şi să ştie că îmbrăcămintea pentru copii mici nu trebuie confecţionată sau distribuită cu cordoane glisante, cu cordoane funcţionale sau decorative în zona glugii şi a gâtului, pentru a nu exista riscul de sufocare. ANPC va verifica şi supraveghea şi în această perioadă piaţa pentru a nu exista probleme, şi va sancţiona operatorii economici care nu respectă prevederile legale.”

La sfârşitul lunii aprilie, retailerul suedez de modă H&M a restras de pe piaţă cureaua vândută împreună cu pantaloni mărimea 92 şi 98 pentru fetiţe, deoarece componentele din metal care susţin cureaua se pot fărâmiţa. Aceştia au cerut  clienţilor să returneze produsul pentru a primi înapoi suma achitată.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail