Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au fost în vizită în spitale de stat, printr-un proiect al Ministerului Sănătăţii ce a constat în implicarea DSP-urilor în controale din afara judeţului fiecăruia.

În judeţul Covasna, o echipă formată din trei inspectori din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş, a verificat modul de desfăşurare a activităţii Spitalului de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof”, din Sfântu Gheorghe. Începând de la depozitarea deşeurilor şi până la depistarea eventualilor dăunători stabiliţi prin colţurile depozitului de alimente, inspectorii DSP Mureş au verificat totul, cu lux de amănunte, stabilind că Spitalul de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe nu prezintă nereguli majore ce ar putea pune în pericol viaţa pacienţilor. „Noi am dat recomandările noastre sanitare acolo unde a fost cazul. Dacă era vorba de nereguli care pun în pericol viaţa pacienţilor, se făcea imediat suspendare de activitate”, a explicat doamna doctor Uifălean Gabriela, şef serviciu în cadrul DSP Mureş. Aceasta a menţionat că echipa de inspectori nu a întâmpinat probleme deosebite pe parcursul inspecţiei, iar angajaţii şi conducerea sunt pregătiţi şi ştiu foarte bine ce au de făcut.

Cea mai mare problemă a spitalului o reprezintă lucrările de renovare începute cu aproape 10 ani în urmă, după cum declară managerul spitalului. Lucrările strică aspectul unităţii spitaliceşti, dar mai ales îngreunează munca tuturor, prin simplul fapt că nu se poate întreţine curăţenia aşa cum ar trebui. Inspecţia nu a venit ca o surpriză, conducerea spitalului susţinând că se aşteptau la o vizită de genul acesta. Nemulţumirea conducerii vine din faptul că nu se iau măsuri de la Minister pentru remedierea problemelor depistate: „Noi avem în derulare patru proiecte de igienizare, fără finanţare, care ar trebui să vină de la Ministerul Sănătăţii, prin Consiliul Local. Problema majoră asta este. Au mai fost câteva mici greşeli minore, în sensul că pentru procesul de sterilizare trebuie să se noteze în trei registre datele, iar la noi nu erau cel de-al treilea registru. Deci sunt probleme birocratice, problema în sine nu era că nu s-a făcut sterilizarea conform procedurilor, ci că ultima menţiune nu s-a făcut. Deci, după cum am spus, aici sunt probleme de birocraţie, probleme de renovări, probleme de creat spaţii de depozitare deşeuri. Nu a fost niciodată vorba de probleme majore care să pună în pericol viaţa pacienţilor, şi sperăm să nu fie nici de-acum încolo”, a declarat  Andras  Nagy Robert, managerul spitalului.

Nici nu se pune problema de rozătoare sau gândaci

Conform aceleaşi surse, un pas important în vizita DSP Mureş a fost verificarea fiecărui colţ din depozit pentru a vedea dacă există urme de dăunători. „Când a venit controlul, noi ştiam deja unde avem probleme, iar obiectivul controlului, până la urmă, a fost să stabilescă din punct de vedere a alinierii spitalelor pe baza unor reglementări, cum se comportă spitalul. Am pus foarte mare accent de la început, pe utilizarea dezinfectanţilor, pe curăţenie, am investit mult în aceste lucruri, şi nu am avut probleme de genul acesta”, a spus managerul spitalului.

DSP Covasna a verificat Institutul de Oncologie de la Cluj


Controlul efectuat  de inspectori DSP Covasna la Institutul de Oncologie din Cluj Napoca  a fost ca o incursiune în viitor, deoarece investiţiile făcute în această unitate sunt de ultimă generaţie, comparabile cu cele din spitalele private.

Conform declaraţiei directorului DSP Covasna, Agaston Laszlo, echipa de inspectori delegată să verifice conformitatea spitalului din Cluj a fost primită cu căldură, şi chiar dacă totul strălucea la prima vedere, inspectorii covăsneni nu s-au lăsat „orbiţi” de aspectul nou al spitalului, şi şi-au făcut treaba aşa cum era prevăzut. „Spitalul este foarte dotat, foarte bine pus la punct. Colegii care au fost au spus că nici într-un spital privat nu ar putea să fie mai bine. Evident, şi acolo s-a găsit o secţie exterioară la care s-au constatat unele mici abateri, dar nu în măsură să creeze probleme serioase, aşa că a fost o experienţă foarte bună pentru echipa noastră”, a declarat Agaston.

În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va face publice rapoartele întocmite de Direcţiile de Sănătate Publică pentru fiecare instituţie verificată pe parcursul acestui proiect.

 

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail