Bugetul comunei Ilieni, pentru anul 2017, a fost aprobat. În ceea ce privește investițiile, acesta vizează, în principal, continuarea lucrărilor începute.
Primarul comunei Ilieni, Fodor Imre, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că bugetul pentru anul acesta este cam la același nivel cu cel din anul anterior, iar la capitolul investiții, permite continuarea proiectelor demarate deja. Potrivit primarului, investițiile începute, cuprinse în bugetul din acest an, sunt cele derulate printr-un amplu proiect implementat prin Fondul European de Dezvoltare Rurală.
„Bugetul comunei, comparativ cu cel de anul trecut, este cam la același nivel, numai că din sumele defalcate, cotele aferente nouă, respectiv impozite și taxe, prea multe nu pot să fac. Sunt două capitole în buget: cel referitor la funcționare și cel referitor la dezvoltare. De fapt, bugetul comunei acoperă cheltuielile de funcționare, incluzând cheltuielile salariale, terminând cu iluminatul public, reparații minore, iar pentru investiții rămân foarte puțini bani. Deci, în cazul de față, investiții noi nu am introdus, ci am introdus doar investițiile pe care le-am început anul trecut. Este vorba despre un proiect pe Fondul de Dezvoltare Rurală, un proiect integrat (…), care cuprinde cinci componente; este un proiect de dezvoltare rurală, sută la sută finanțat de către Guvernul României, respectiv de Uniunea Europeană, dar chiar dacă este 100% finanțat, sunt anumite costuri, sume neeligibile care trebuie să fie suportate din bugetul local. Deci, este pozitiv faptul că am reușit să acoperim toate acele cheltuieli care trebuie să fie suportate din bugetul local.” – a spus primarul Fodor Imre.
Investițiile derulate prin proiectul menționat și care vor fi continuate în acest an, vizează reabilitarea căminelor culturale din Dobolii de Jos și din Sâncraiu; reabilitarea a cinci străzi (două străzi din Dobolii de Jos, trei din Ilieni), construirea unui centru de asistență de tip „After school”, în Ilieni (lucrările la acest centru fiind realizate în proporție de 60%; iar programul de tip „after school” urmând să fie implementat printr-un parteneriat cu ONG) și realizarea unui pod de piatră, în Sâncraiu, a spus primarul.
Acesta a opinat că modalitatea de repartizare a sumelor de la bugetul central ar trebui schimbată.
„Comuna Ilieni este o comună mică, iar acest lucru înseamnă că în ceea ce privește cota de repartizare a sumelor venite de la bugetul central, noi suntem dezavantajați. În legătură cu acest lucru, de mai mulți ani am tot recomandat ca această grilă de repartiție a acestor sume să fie regândită, deoarece comunele mici, localitățile mici, județele mici sunt dezavantajate față de cele mari. Poate că o comună mică are probleme mai puține, dar la proiectele europene, cele mari sunt avantajate. Aceasta este părerea mea. În ceea ce ne privește….pot să spun că este bine că putem să acoperim aceste cheltuieli- de funcționare și de cofinanțare a acestor proiecte care sunt în derulare.” – a spus primarul Fodor Imre, care a transmis că va căuta și alte surse de finanțare pentru proiecte de dezvoltare.
Întrebat care este situația privind alimentarea cu apă și canalizarea la nivelul comunei, primarul a răspuns:
„În ceea ce privește alimentarea cu apă nu stăm rău, pentru că în Dobolii este realizată 100%, în Ilieni, 100%, în Sâncraiu, în proporție de 70%, dar au apărut noile cartiere rezidențiale, unde această alimentare nu prea e rezolvată. Sunt unele PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale n.r.), unde investitorul a făcut acest lucru sau comunitatea respectivă, prin contribuția sa, a rezolvat această problemă, dar sunt foarte multe PUZ-uri izolate unde regimul juridic al drumurilor nu e clarificat, deci avem foarte multe de făcut. Cu canalizarea e o problemă. Cum am spus, comunele mici sunt foarte dezavantajate, pentru că, momentan, unde poți să accesezi fonduri, cerințele deseori se leagă de numărul de locuitori și v-am spus, localitățile mari au prioritate (…). Noi am depus de două ori proiecte pentru finanțările acestor investiții. Totul e pregătit, dar așteptăm oportunitățile.” – a spus primarul.
Acesta a menționat că a depus și un proiect vizând construirea unui nou pod peste Olt, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.
„Momentan a apărut Programul Național de Dezvoltare Locală, unde foarte multe primării au depus proiecte pentru finanțare. Eu am depus pentru construirea unui nou pod peste râul Olt, care ar trebui făcut. Urmează să vedem ce va fi. Din fonduri proprii în niciun caz nu putem realiza un astfel de pod.”- a spus primarul Fodor Imre.
Întrebat ce mesaj dorește să le transmită locuitorilor comunei Ilieni, prin intermediul ziarului nostru, primarul a răspuns: „Să aibă răbdare, înțelegere. Ceea ce este foarte important este să ții cont de semenii tăi, să putem trăi într-o atmosferă liniștită, să fii mândru că locuiești în Dobolii, Ilieni sau în Sâncraiu.” – a spus primarul Fodor Imre.
Comuna Ilieni are puțin peste 2000 de locuitori.
Ana Ciorici Costache