Marți 16 mai 2017, polițiștii din Sfântu Gheorghe, împreună cu reprezentanți din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna și ai autorităților locale, au desfășurat o activitate preventivă prin organizarea unei întâlniri cu un grup de cetățeni. În cadrul acesteia au fost purtate discuții privind aspecte legislative și măsuri de prevenire a unor fapte ilicite.

În cadrul discuțiilor, pe lângă prevenirea infracțiunilor comise cu violență sau a infracțiunilor de furt, au fost abordate și teme privind circulația pe drumurile publice sau prevenirea absenteismului școlar.

Prin activități de acest gen polițiștii urmăresc formarea unui comportament preventiv în rândul cetățenilor, prin cunoașterea prevederilor legale și a riscurilor ce decurg din săvârșirea unor fapte contrare legii.

O altă activitate preventivă a fost desfășurată tot marți, de polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Preveire a Criminalității. Astfel, aproape 50 de elevi și cadre didactice au luat parte la discuțiile pe teme preventive organizate de polițiști la Liceul Tehnic Reformat din Sfântu Gheorghe, principalele aspecte prezentate referindu-se la prevenirea victimizării minorilor în diverse situaţii care le-ar putea afecta siguranţa.

Activitățile preventive în școli vor fi continuate de polițiștii covăsneni, care acordă o atenție deosebită adolescenților. Modificările care apar în comportamentul acestora îi pot face vulnerabili în fața celor care comit fapte antisociale sau îi pot determina să comită delincvențe.

Polițiștii transmit tinerilor, pe această cale, câteva recomandări pentru a fi feriți de probleme:

  • Fiți atenți când vă alegeți prietenii – evitați compania persoanelor violente, delincvnte și conflictuale.
  • Analizați temeinic riscurile la care vă expuneți, înainte de a da curs îndemnurilor unor persoane care nu vă vor întotdeauna binele. Învățați să spuneți ”nu” atunci când considerați că este cazul și să aveți tăria să vă susțineți părerile.
  • Respingeți propunerile de a participa la anumite ”distracții”: consum de alcool, de droguri, jocuri de noroc, distrugeri, violențe verbale sau fizice.
  • Nu încercați să rezolvați un conflict prin violență – apelați la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinți, profesori, polițiști.
  • Pe rețelele de socializare, împrieteniți-vă doar cu persoanele pe care le cunoașteți, iar dacă vă simțiți în pericol, cereți sprijinul apropiaților.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail