Fundația Comunitară Covasna (HKA) continuă înscrierile în cadrul programului „Un copac pentru generația următoare”, prin care va distribui puieți de pomi fructiferi autohtoni.
Programul are ca scop replantarea puieților autohtoni pe teritoriul județului, precum și mobilizarea comunității și promovarea gândirii responsabile a oamenilor și pe termen lung.
În cadrul ediției din acest an, Fundația și-a propus să ofere puieți de pomi fructiferi (cuprinzând 5-6 specii), în cinci localități din județul Covasna. Pot depune aplicații organizații profesionale și neguvernamentale, parohii locale, completând formularul și anexele disponibile pe site-ul Fundației, www.hka.ro.
„Programul este în derulare; până în 31 martie a.c. avem termenul final de depunere a proiectelor!” – a declarat ieri directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga. Programul a fost lansat cu aproximativ trei ani în urmă și este planificat să se desfășoare pe parcursul unui deceniu, timp în care HKA și-a propus să ofere, gratuit, aproximativ 15.000 de puieți care să acopere integral județul.
Printre obiectivele programului se numără și promovarea tehnicilor tradiționale de grădinărit, atragerea atenției spre valorile locale, utilizarea valorilor locale, autosusținerea ca o formă de viață din punct de vedere comunitar, ocrotirea mediului înconjurător, pesponsabilizarea oamenilor, pentru viitor.
„După calculele noastre, în jur de 8000 de puieți am distribuit în peste 20 de localități din județul Covasna, de la lansarea programului. Distribuirea se face în mod echitabil: am împărțit județul în cinci zone și fiecare dintre aceste zone primește câte 400-500 de puieți, asta mai mult pe bază de solicitare. Sunt organizații, sunt localități care ne contactează în vederea solicitării puieților și avem în vedere ca în 10 ani toate localitățile să primească pomi fructiferi, soiuri autohtone.” – a declarat directorul executiv Bereczki Kinga.
Fundația a achiziționat un teren la Valea Crișului, unde va amenaja o pepinieră și de unde va distribui anual pomi fructiferi localităților din județul Covasna.
„Deocamdată cumpărăm acești puieți dintr-un loc sigur, până ce livada noastră comunitară va funcționa. Acolo avem acum puieți cam de patru ani vechime și mai avem nevoie de 2-3 ani ca să se dezvolte astfel încât să îi putem distribui.”- a spus Bereczki Kinga.
Câștigătorii vor trebui să aibă capacitatea de implementare corectă și profesională a programului, au precizat reprezentanții Fundației Comunitare Covasna.
Detalii despre înscrieri în programul „Un pom pentru generația următoare” pot fi aflate accesând site-ul Fundației, www.hka.ro.
Ana Ciorici Costache