Primăria comunei Ozun continuă demersurile privind introducerea satului aparținător – Bicfalău, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Primarul comunei Ozun, dr. Ráduly István, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, că Bicfalău,  a cărei primă atestare documentară datează din 1332, „are aproape 40 de conace și un potențial antropic foarte valoros, care trebuie valorificat”, însă pentru introducerea acestui sat în patrimoniul UNESCO trebuie parcurs un drum lung.

Printre activitățile care urmează să fie realizate în acest scop, se numără modernizarea drumurilor din sat și mutarea firelor de electricitate în subteran, a precizat primarul.

„În ceea ce privește demersurile privind introducerea satului Bicfalău în patrimoniul UNESCO pot să spun că: infrastructura subterană este rezolvată în proporție de 90% -acum sunt în discuție cu cei de la ELECTRICA – Regiunea Brașov, ca toate firele aeriene să fie mutate în subteran. Am înaintat un proiect pentru modernizarea străzilor și sunt la nivel de tratare cu reprezentanții Ministerului Culturii din România, pentru ca Bicfalău să fie inclus pe lista de așteptare UNESCO. Nu poți să ajungi așa de repede în UNESCO.” –  a declarat primarul. Potrivit acestuia, ideea introducerii satului Bicfalău în UNESCO, a pornit de la o localitate înfrățită, din Ungaria.

„Ideea am preluat-o de la orașele înfrățite din Ungaria.  Bicfalău este înfrățit cu Alsótold, din Ungaria, iar lângă Alsótold, la trei kilometri este localitatea Hollókő– care este în patrimoniul UNESCO. Un alt oraș din Ungaria, Mezőhegyes,  înfrățit cu Măgheruș,  este pe lista de așteptare din 2000. Deci, de 17 ani  este pe lista de așteptare. Deci, dacă noi ajungem pe lista de așteptare în 2-3 ani, cine știe cât mai durează, deja vom fi pe <<pragul>> către UNESCO, și este foarte important. Dacă acest lucru va fi înțeles și de alții și vom lucra împreună în acest sens, va fi extraordinar (…).” – a spus primarul.

Acesta a mai afirmat că proiectele autorităţilor locale privind dezvoltarea comunei, derulate de-a lungul anilor, au vizat, implicit, dezvoltarea turismului.

„În toate mandatele, activitatea noastră a fost dedicată turismului, pentru că turismul nu se face doar de către întreprinderi economice. Degeaba ai un hotel superb, dacă infrastructura până acolo e jalnică. Turismul se face, în primul rând de către administrația locală, împreună cu agenții economici, dar primul pas, administrația locală trebuie să îl facă: infrastructura. De ce am început noi acum 7-8 ani dezvoltarea infrastructurii în comuna Ozun? Tocmai ca să creăm acea atmosferă prielnică pentru un turism rural. Comuna Ozun are, de altfel, un patrimoniu turistic natural și antropic foarte important. (…) Dacă Bicfalău va ajunge în patrimoniul UNESCO și va ajunge, de acest lucru nu va beneficia doar comuna Ozun, nu va beneficia doar județul, ci toată zona, pentru că turismul nu are graniță administrativă, nu are  graniță de etnie, nu are graniță de cultură, nu are niciun fel de graniță.” – a spus primarul comunei Ozun, dr. Ráduly István.

În același context, acesta a opinat că inițiativa Consiliului Județean Covasna privind declararea anului 2017 ca an al turismului în județul Covasna, este binevenită.

„Eu mă bucur foarte mult pentru declararea anului 2017 anul turismului în județul Covasna și felicit conducerea Consiliului Județean pentru această inițiativă. Este un lucru pozitiv și declarativ și practic. (…). Noi suntem foarte, foarte norocoși că locuim aici, pentru că este o zonă etnoculturală, deci obiectivele turistice, culturale, tradiții etc, nu sunt omogene și noi, prin această varietate, coloritate, ieșim în evidență și mai mult, și dacă folosim cu cap, avem de câștigat.” – a declarat primarul Ráduly István.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail