Bienala Internațională de Grafică – Ediția a II-a
Ce s-a întâmplat până acum?
I. Anunțarea Bienalei
Organizatorii au început să promoveze Bienala Internațională de Grafică la începutul lunii februarie. Comparativ cu prima ediție ediția a doua a adus o serie de noutăți: identitate vizuală nouă; fază preliminară – aplicare online prin trimiterea pozelor digitale; taxă de participare pentru lucrările selectate în faza preliminară. Aceste inovații s-au dovedit ulterior foarte utile: faptul că a devenit posibilă aplicarea prin trimiterea reproducției digitală a lucrării de artă a fost o schimbare care a ușurat atât procesul de aplicare, cât și procesul de selecție. Interesul și numărul aplicanților a fost peste așteptările organizatorilor.
Până la primul termen din 20 martie 2012 organizatorii au primit 819 de lucrări eligibile pentru concurs (în total au fost trimise 850 de lucrări) din partea a 340 de artiști din 28 de țări. Cei mai mulți au aplicat din România, însă și participanți din Ungaria, Polonia, Bulgaria, Germania și Slovacia s-au prezentat într-un număr destul de mare. Spiritul deschis al Bienalei a devenit vizibil nu numai prin faptul că numărul țărilor participante a crescut exponențial, dar și prin faptul că au aplicat artiști ai unor țări precum Rusia, Japonia, Iran, Ucraina, Armenia, etc. Puține evenimente din Ținutul Secuiesc au reușit până acum această performanță.
În categoria de grafică tradițională s-au calificat 459 lucrări de arte aparținând a 188 graficieni, iar în categoria de grafică experimentală 152 artiști plastici au trimis 360 lucrări.
II. Prejurizare
Juriul s-a reunit pentru prima oară în data de 22 martie 2012 pentru evaluarea lucrărilor primite la cea de a doua ediție a Bienalei Internaționale de Grafică – Contemplații Grafice. Membrii juriului sunt:
- Dr. Erőss István, grafician; conferențiar universitar, șef de catedră – Eszterházy Károly Főiskola, Eger, Ungaria
- Gaál József, pictor; conferențiar universitar – Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest, Ungaria
- Opriș Cristian, grafician; asistent universitar – Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca, România
- Siklódi Zsolt, grafician; curatorul Bienalei – Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea din judeţul Harghita, România
- Dr. Ujvárossy László, grafician; profesor universitar – Universitatea Creștină Partium, Oradea, România
- Vécsi Nagy Zoltán, istorician de artă – Muzeul Haáz Rezső, Odorheiu Secuiesc, România
- Kassay L. Péter, director, secretarul Bienalei – Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea din judeţul Harghita, România
În prima fază, pe baza criteriilor profesionale, juriul a selectat 270 lucrări aparținând a 184 artiști din 26 de țări. În opinia juriului ansamblul lucrărilor celei de a doua ediții a Bienalei este peste nivelul așteptat, si întrece din mai multe puncte de vedere materialul primei ediții, mai ales în ceea ce privește varietatea lucrărilor.
III. Trimiterea lucrărilor in original
In urma deciziei juriului organizatorii au contactat personal pe fiecare participant şi i-au anunțat cu privire la rezultatele Bienalei. De asemenea a fost publicată și lista cu cele 270 de lucrări selectate pe pagina Bienalei. Lucrările selectate vor fi expuse în cadrul expoziției Bienalei şi vor fi incluse în catalogul destinat evenimentului.
Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor în original a fost data de 27 aprilie 2012. După acest termen juriul s-a reunit pentru a doua oară ca să selecteze cele mai bune lucrări ale Bienalei. Printre premianți se află artiști din România, Ungaria, Bulgaria, Polonia și Iran. Numele artiștilor şi a lucrărilor premiați vor fi dezvăluite doar cu ocazia deschiderii oficiale a Bienalei.
Deschiderea oficială a Bienalei
Locul și data: Sfântu-Gheorghe, vineri, 18 mai 2012
Ora 15.00
Expoziţia graficianului Fürjesi Csaba, câștigătorul marelui premiu din prima ediție la Galeria Magma
Ora 17.00
Deschiderea oficială a expoziţiei în Galeria Gyárfás Jenő (Piaţa Păcii Nr. 2)
Ora 18.00
Înmânarea oficială a premiilor în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron
Oricine poate participa la evenimentele deschiderii oficiale a Bienalei. Organizatorii așteaptă in primul rând artiștii plastici, precum și iubitorii de artă din județele Harghita si Covasna. Spotul publicitar a deschiderii oficiale poate fi vizionat pe pagina Bienalei (www.grafikaiszemle.ro/ro).
Organizatori şi sponsori
Organizatori:
- Consiliul Judeţean Harghita
- Consiliul Judeţean Covasna
- Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea din judeţul Harghita
- Centrul de Cultură al Judeţului Covasna
Sponsor:
- Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Bienala este organizată sub patronajul lui Kelemen Hunor.
Curatorul Bienalei:
- Siklódi Zsolt
Premiile Bienalei
- Marele premiu: 2000 Euro – oferit de Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional
- Premiul Nagy Imre: 1000 Euro (Harghita)
- Premiul Plugor Sándor: 1000 Euro (Covasna)
- Premiul Nagy Pál: 1000 Euro (Mureș)