„De mai bine de 15 ani colectăm deșeurile selectiv la Sfântu Gheorghe. Acest lucru ne permite să menținem prețurile la un nivel normal, dar acest lucru înseamnă și uzarea containerelor albastre, galbene și verzi în formă de clopot – ca să nu mai vorbim de cazurile în care acestea ard sau devin inutilizabile din cauza unui incendiu. În concluzie, am considerat că a venit momentul să le înlocuim în mai multe zone, lucru care va îmbunătăți atât aspectul, cât și funcționalitatea”, a explicat directorul TEGA SA, Máthé László.
Acesta spune că cea mai mare provocare pentru societatea de salubritate este colectarea selectivă a deșeurilor provenite de la blocurile de locuințe, întrucât încă există multe hârtii, PET-uri sau deșeuri mixte în gospodării, ceea ce creează probleme pe trei niveluri.
Din punct de vedere ecologic, nu este bine ca materialele reciclabile să ajungă în gropile de gunoi, să se descompună în centrul de depozitare a deșeurilor de la Moacșa de-a lungul secolelor. În al doilea rând, acest lucru implică și costuri – prețurile TEGA sunt scăzute la nivel național, însă tarifele sunt mai mici acolo unde nu se colectează selectiv, ceea ce va duce la o penalizare din partea UE, care va fi plătită de locuitori prin taxele locale. Societatea de salubritate nu a planificat majorări ale prețurilor în acest an, deși costul combustibilului, de exemplu, crește nepermis de mult.
În al treilea rând, sunt și persoane care aruncă gunoaiele menajere printre deșeurile selective, cel mai des fiind vorba despre deșeurile organice. Această contaminare face ca eforturile altor persoane să fie zădărnicite, iar deșeurile biodegradabile sunt uneori reclasificate ca deșeuri mixte la stația de sortare din Moacșa.
„Cred că nimeni nu vrea să plătească mai mult, motiv pentru care repetăm mereu problema colectării selective. Trebuie să ne îmbunătățim rezultatele, pentru că dacă se introduce reciclarea sticlelor de plastic, indicatorii noștri se vor deteriora. Deocamdată, lucrăm pentru a le oferi tuturor posibilitatea de a colecta deșeurile corect, motiv pentru care am achiziționat 24 de containere noi pentru colectarea selectivă”, – a explicat Máthé László.
Biroul de presă al TEGA SA