O problemă tot mai des întâlnită în municipiul Sfântu Gheorghe, de la intrarea în vigoare a sistemului de Garanţie-Returnare, este cea a persoanelor care răstoarnă containerele galbene în formă de clopot în care se colectează deșeurile de plastic,  în căutarea ambalajelor în schimbul cărora pot primi garanţia de 50 de bani.

Biroul de presă al societății de salubrizare TEGA SA anunță că din acest motiv au fost colectate mai puține deşeuri din PET, în acest an și, în același timp, mai multe containere în formă de clopot au fost demontate, dar nu numai datorită reducerii deșeurilor.

Mai multe persoane de pe rețelele de socializare și din presă ne-au sesizat că acele containere în formă de clopot au fost răsturnate: acest lucru implică aruncarea de deșeuri, curățarea și, de multe ori, deteriorarea acestora. Astfel de containere nu sunt ieftine. Este clar că toate acestea se întâmplă pentru cei 50 de bani care pot fi răscumpărați în sistemul RetuRo. Am raportat trei astfel de cazuri, dar anul acesta am avut șase cazuri de vandalism, celelalte fiind prin deschiderea forțată a ușii sau a încuietoarei pubelei. În ceea ce priveşte containerele în formă de clopot, în Sfântu Gheorghe erau 152 de colectoare pentru PET-uri, din care 46 au fost demontate, 7 din cele 110 colectoare de hârtie au fost demontate, iar 100 de colectoare de sticlă au fost demontate în total, până acum”, a declarat directorul TEGA, Máthé László.

Este important de reținut că întreaga cantitate de deșeuri din containerele amplasate în zonele publice este, din punct de vedere legal, proprietatea administraţiei locale: dacă cineva ia gunoiul din containere, din punct de vedere legal comite un furt. Acest lucru este important, deoarece face diferența dacă infractorii sunt acuzați de daune penale, pentru care ar putea fi nevoiți să plătească despăgubiri, sau de infracțiunea de furt, se menționează în comunicatul de presă transmis către Mesagerul de Covasna, de Biroul de presă al TEGA.

În acest context, Poliția Locală face apel la populație să sesizeze astfel de cazuri în cel mai scurt timp posibil.

„Multe persoane consideră că amenda în astfel de cazuri nu soluționează problema, deoarece contravenientul nu plătește, și cu asta se și încheie discuția. Este important de știut că există și alte soluții, iar în cazul în care colegii noștri îi prind în flagrant pe contravenienți, îi obligă să adune mizeria făcută, astfel încât zona să nu fie acoperită de gunoaie, iar TEGA să nu fie nevoită să curețe”, a declarat Hadnagy István, șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe.

Conducerea societății TEGA face apel la locuitorii din Sfântu Gheorghe să sune la Poliția Locală dacă văd pe cineva care manipulează containerele sau dacă observă orice altă deteriorare a acestora (WhatsApp: 0739 886 992, Tel Verde: 0800 800 767).

M.D.C.

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail