În recentul sfârşit de săptămână a avut loc, la Sfântu Gheorghe, un eveniment cu conotaţii spirituale mai aparte, pe care îmi face plăcere să-l consemnez, la care am fost invitat în mod special de vechiul coleg de breaslă, jurnalistul Domokos Peter.
Este vorba de lansarea oficială a „Asociaţiei Domokos Géza”, constituită în memoria ilustrului său părinte – cărturar şi om politic covăsnean, plecat dintre noi mult prea curând, la etatea de 79 de ani, pe 27 iunie 2007, fiind înmormântat la Zagon.
Mai multe sunt motivele pentru care scriu aceste rânduri. În primul rând, fiindcă am avut onoarea să-l cunosc pe Domokos Géza. Era un interlocutor distins, amabil, un adevărat om de cultură. Nu prestaţia sa politică mă interesa neapărat în anii aceia, imediat după ’90 – o activitate, de altminteri, remarcabilă în anii tumultoşi de atunci – ci calitatea sa umană specială. Avea spirit tolerant, european, reprezentând una dintre cele mai importante personalitati ale maghiarimii din România, primul preşedinte al UDMR, fost deputat de Covasna. A scris mai multe cărţi de publicistică, note de călătorie, reportaje şi memorialistică, obţinând premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură în limbile minorităţilor conlocuitoare, în anul 2000.
Al doilea motiv este legat de scopul nobil al Asociaţiei, asupra căruia voi reveni, iar al treilea fiindcă i-am vizitat reşedinţa de vară din Păpăuţi, acolo unde ilustrul dispărut venea să se relaxeze, să mediteze, să scrie.
Cultivarea moştenirii spirituale
Scopul asumat al „Asociaţiei Domokos Géza” este, după cum ne-a relatat întemeietorul ei, ziaristul Domokos Peter, mediatizarea, dezvoltarea, respectiv cultivarea moştenirii spirituale, a sistemului de valori şi principiilor care l-au călăuzit pe marele dispărut. În paralel cu păstrarea şi încurajarea valorilor culturale şi umaniste, se urmăreşte promovarea diversităţii culturale, conservarea şi cultivarea identităţii naţionale, sprijinirea şi promovarea dialogului dintre minorităţile naţionale, dintre naţiuni, diversele culturi.
Asociaţia va pune un accent deosebit pe afirmarea tinerelor talente, pe susţinerea şi promovarea lor profesională, în interesul binelui public. Acest demers este motivat de repetarea situaţiei dezavantajoase în care se găsesc mulţi tineri aflaţi la început de carieră. De asemenea, Asociaţia intenţionează să organizeze tabere şi ateliere de creaţie, să asigurare burse şi proiecte de cercetare. O locaţie deosebită, ospitalieră pentru găzduirea prezentărilor şi atelierelor de creaţie este chiar locuinţa rurală din satul Păpăuţi, care a fost reşedinţa de vacanţă a lui Domokos Géza şi a soţiei sale, D. Harasztosi Éva. Aici se găseşte ambianţa inspiratoare care a „moşit” volumele culturale, politice, de memorii ale patronului spiritual al Asociaţiei. Reeditarea cărţilor autorului figurează, aşadar, la loc de cinste în planul de activitate al amintitei organizaţii.
„Pe lângă constanţă, principialitate, exigenţă profesională, aptitudinea către parteneriat social, gradul de informare, ceea ce l-a caracterizat pe tatăl meu, Domokos Géza, a fost predispoziţia sa către experiment, flexibilitatea şi empatia culturală, deschiderea către tot ceea ce este nou, frumos şi util atât comunităţii, cât şi individului, ne-a declarat Peter. Din acest motiv, orientarea Asociaţiei este motivată de calităţile sale umane, de concentrarea permanentă pe cunoaştere, armonizarea forţelor constructive şi – prin intermediul persoanei sale virtuale – închegarea lor întru comunitate, iar nu în ultimul rând, păstrarea tradiţiilor şi curajul în a experimenta”.
O festivitate de suflet
Aşa se face că vineri, 25 noiembrie 2011, a avut loc la Sfântu Gheorghe, în sala de sedinţe a Consiliului Judetean Covasna, festivitatea lansării “Asociaţiei Domokos Géza”. Jurnalistul Domokos Peter a prezentat mai întâi scopul Asociaţiei, ca şi biografia patronului ei spiritual, luând apoi cuvântul oficialităţi locale, invitaţi de marcă, universitari şi istorici literari.
Pe lângă alocuţiuni şi evocări emoţionante, a avut loc şi o proiecţie de fotografii care îl reprezintă pe literatul şi ziaristul Domokos Géza (director- fondator al Editurii „Kriterion”, din Bucureşti) în diverse ipostaze ale vieţii, pe câţiva dintre prietenii lui, scriitori de marcă, Nichita Stanescu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu.
…Când aveţi drum prin Păpăuţi, stimaţi prieteni, abateţi-vă pe la casa scriitorului, iar ajunşi în Zagon, intraţi pentru câteva clipe în Centrul Cultural din localitate, pentru a admira şi a vă înclina în faţa bustului cărturarului şi omului politic, Domokos Géza. Fiindcă merită!
Horia C. Deliu