Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, au semnat, miercuri, la Indagra, un protocol de colaborare între cele două instituții în vederea susținerii fermierilor pentru dezvoltarea sectorului agricol românesc.
„Protocolul de colaborare între Ministerul Agriculturii și CCIR își propune să găsească soluții pentru fermieri pentru a promova dezvoltarea agriculturii românești pe mai multe căi. ste extrem de util pentru minister un astfel de protocol pentru că baza de date pe care o reprezintă Camera de Comerț este importantă, mai ales că de-a lungul timpului, în accesarea de fonduri europene, am avut foarte multe probleme pe zona de informare a fermierilor. Cred că așa vom avea un canal mult mai scurt și mult mai direct de a transmite informații cu privire la accesarea de fonduri europene către fermieri”, a declarat, miercuri, la Indagra, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Acesta a precizat că, prin semnarea acestui protocol, își dorește să nu se mai înregistreze sincopele din perioada 2007 — 2013 în ceea ce privește modul de accesare a fondurilor europene sau faptul că fermierii nu au avut acces la pachete integrate privind consultanța, creditarea sau zona de contragarantare.
Președintele CCIR, Mihai Daraban, consideră că acest protocol nu este întâmplător, în condițiile în care CCIR este organizația cu cea mai puternică infrastructură de business din România, care își găsește corespondentul în fiecare județ din România.
„În această perioadă, CCIR a dovedit că este organizația cu cea mai puternică infrastructură de business din România, mai ales că deține 91% din acțiunile Romexpo și este principala entitate organizatoare de târguri și expoziții și, nu în ultimul rând, CCIR este singura entitate de business care își găsește corespondentul în fiecare județ din România.
Acest protocol nu este întâmplător, întrucât cele mai mari târguri de agricultură din țară sunt organizate de camere de comerț județene. Sunt camere de comerț ale căror servicii de consultanță asigură fermierilor serviciile necesare accesării fondurilor europene și cred că agricultura și industria alimentară sunt sectoarele economice unde vizibilitatea aplicării și atragerea fondurilor europene este cea mai mare”, a precizat Mihai Daraban.
Peste 450 de firme din 22 de țări sunt prezente la târgul internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii, zootehniei — Indagra 2014—, care s-a deschis, miercuri, la Romexpo, alături de alte cinci târguri cu tematici complementare și cu tradiție în domeniu.
Agerpres