Liceul Tehnologic „Kos Karoly”, Liceul Tehnologic „Berde Aron” şi Grupul Şcolar „Puskas Tivadar”, au format un consorţiu şcolar, cu scopul de a promova în rândul elevilor absolvenţi de clasa a VIII-a, dar  şi al părinţilor, învăţământul tehnic.

În cadrul întâlnirii ce a avut loc ieri, cei trei directori, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad şi viceprimarului Eva Sztakics, au discutat despre metodele adoptate de aceştia pentru a promova meseriile. Astfel, în cadrul întâlnirii, conducerile unităţilor de învăţământ au prezentat un catalog de promovare, ce cuprinde oferta educaţională a anului ce urmează, specializările şi calificările profesionale, prezentarea condiţiilor de practică şi mărturii ale foştilor elevi care au urmat cursurile unui liceu tehnologic şi care acum ocupă funcţii publice.

Primarul oraşului, atrage atenţia că formarea acestui consorţiu s-a realizat pentru a sprijini unităţile şcolare şi nu pentru a  se alia împotriva cuiva. Scăderea numărului de elevi de la an la an afectează fiecare unitate de învăţământ, iar prin formarea consorţiului, acestea funcţionează ca un întreg, fără a-şi pierde calitatea de persoană juridică, putând, totodată să acceseze fonduri europene pentru diferite proiecte. „Acest consorţiu nu s-a format împotriva a ceva sau împotriva cuiva, ci s-a format pentru ca să sprijinim învăţământul de specialitate în municipiul Sfântu Gheorghe. După anul 1989 şi mai ales în urma privatizărilor, acea cultură industrială care a existat în oraşul nostru a fost distrusă, iar acum trebuie să o reclădim, împreună cu unităţile de învăţământ, împreună cu firmele din oraş.”, a declarat Antal Arpad. Acesta a punctat faptul că scopul principal este ca toţi elevii să-şi continue studiile, chiar şi aceia care nu pot face faţă curriculei unui liceu teoretic, finalizându-şi studiile prin examenul de bacalaureat: „Avem nevoie şi de tineri care să ştie o meserie, nu numai de tineri la facultate”.

Şi directorul Liceului Tehnologic”Berde Aron”, Gazdag Ildiko, este de părere că cei din conducerea ţării şi-au dat seama de importanţa meseriaşilor, arătând acest lucru prin bursa profesională care o acordă lunar: „Faptul că guvernul asigură o bursă profesională lunară de 200 de lei subliniază importanţa învăţământului profesional în şcoala profesională de 3 ani, fiindcă este nevoie foarte mare de oameni care cunosc meseria, care au deprinderi practice pentru o meserie.”

Meseriile şi şcolile profesionale nu ar trebui să fie o ultimă alegere

Se ştie că nu numai în România este o problemă majoră lipsa personalului calificat, însă nici elevii şi nici părinţii nu par a fi atraşi de meserii. Dorinţa municipalităţii şi a direcţiunilor este ca elevii să opteze pentru aceste meserii şi nu să fie nevoiţi să le aleagă în ultimă instanţă. În acest sens sunt încurajaţi şi cei care au absolvit 8 clase în urma cu câţiva ani, însă care nu şi-au mai continuat studiile. Legea prevede că aceştia se pot înscrie la cursurile şcolilor profesionale, sau a liceelor tehnologice pentru a se putea califica într-una dintre meseriile din anul şcolar în curs.

“Vrem să schimbăm mentalitatea elevilor şi părinţilor cu privire la şcoala profesională, să ştie o meserie, să fie capabili să-şi întreţină o afacere, să-şi facă o carieră (…) Ne dorim o mobilizare generală în care să se implice şi profesorii şi primarii pentru identificarea elevilor care au abandonat şcoala după opt clase şi ar vrea să înveţe o meserie”, a completat directorul Liceului “Kos Karoly”, Kiss Imre.

În momentul de faţă, unităţile de învăţământ profesionale funcţionează la capacitate de 50% din cauza numărului redus de elevi ce sunt interesaţi de o meserie. Totuşi, la ora actuală infrastructura şi dotarea permite accesul  unui număr de 3000 de elevi, liceele beneficiind de condiţii foarte bune, comparabile cu cele ale vecinilor din Ungaria.

Anul acesta elevii români au şansa de a alege două noi specializări puse la dispoziţie de cele trei unităţi şcolare, după cum a explicat doamna viceprimar. Oferta educaţională destinată elevilor români conţine specializări în construcţii, servicii sau agricultură.

Demeter David, directorul liceului Puskas Tivadar, a explicat că “E greu să formăm grupe cu predare în limba română pentru că nu sunt suficienţi elevi. Acum doi ani, am vrut să facem o grupă, dar au venit doar şase copii, acum sperăm că vom reuşi.”

Perioada de înscrieri începe în data de 22 mai. Mai multe informaţii despre fiecare specializare, se poate obţine de la secretariatul fiecărui liceu.

Update: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a publicat broşura întitulată Învăţământ profesional şi tehnic în Sfântu Gheorghe. Publicaţia cuprinde oferta educaţională oferită elevilor de liceu de Consorţiul Şcolar Sfântu Gheorghe pe anul şcolar 2014/2015. http://issuu.com/varosimazs/docs/invatamant_profesional_si_tehnic_sf/52?e=4199064/7819484

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail