. . Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România şi Asociaţia Distroficilor Muscular solicită redeschiderea spitalului „dr. Radu Horia” din Vâlcele, după ce tratamentul bolnavilor cu patologie eredo-degenerativă neuro-musculară cu determinism genetic a fost mutat în localitatea Întorsura Buzăului, din judeţul Covasna, o localitate cu temperaturi scăzute, fapt care poate contribui la deteriorarea iremediabilă a sănătăţii distroficilor muscular.

În acest sens, cele două organizaţii anunţă, pentru astăzi, o conferinţă de presă, iar preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii, Daniela Tontsch, şi reprezentanţi ai Asociaţiei Distroficilor Muscular vor avea, tot miercuri, o audienţă la ministrul Sănătăţii, Achimaş-Cadariu Patriciu, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Cele două organizaţii menţionează că au semnalat şi Preşedinţiei aceste probleme, cu prilejul participării, pe 3 decembrie, la forumul „Pacientul – centrul sistemului de sănătate”, desfăşurat la Palatul Cotroceni.

„În joc sunt multiple interese politice. Distroficii pot afirma, fără niciun fel de reţinere, că au fost deportaţi la polul frigului. Însuşi prefectul de Covasna învestit în 2012, Codrin Munteanu, a afirmat public în acelaşi an „că mutarea la Întorsura Buzăului nu a fost în interesul pacienţilor, aceştia fiind transferaţi cu forţa doar pentru a se găsi utilitate noului spital din localitate, construit în urmă cu câţiva ani, în care s-au investit aproape trei milioane de euro. Spitalul nu a funcţionat până anul trecut deoarece nu avea nici medici şi nici dotarea necesară. Nu poţi ţine distroficii ca pe nişte ostatici la Întorsura Buzăului, pentru că ăsta e adevărul acum, ei sunt ţinuţi ostatici pentru banii pe care spitalul îi primeşte de la Casa de asigurări. Deci, clădirea trebuie să servească interesele pacienţilor şi nu pacienţii interesul unei clădiri””, se arată în comunicatul citat.

Asociaţia Distroficilor Muscular atrage atenţia asupra faptului că toate demersurile sale (memorii, întâlniri cu autorităţile şi proteste) nu au schimbat hotărârea de desfiinţare a Centrului de Patologie Neuro-Musculară „dr. Radu Horia”.

„Autorităţile se vor confrunta cu un fenomen social fără precedent. În spitalul din Vâlcele distroficii şi familiile acestora beneficiau de educaţie în ceea ce priveşte transmiterea acestei afecţiuni genetice. Primim semnale de la asistenţi sociali din ţară care îşi exprimă îngrijorarea pentru faptul că sunt familii în care există trei, patru, cinci şi şase copii distrofici”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch.

În comunicat este reamintită şi poziţia exprimată de Comisia de Neurologie şi Neurologie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii conform căreia „s-a impus de urgenţă revenirea Centrului de Patologie Neuromusculară „dr. Radu Horia” la Vâlcele, judeţul Covasna, pe vechiul amplasament, cu recomandarea realizării rapide a unor lucrări de reabilitare şi modernizare”.

Cele două organizaţii reamintesc că în luna martie au început o campanie pentru redeschiderea spitalului „dr. Radu Horia” şi au primit avizul favorabil al ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, dar „birocraţia excesivă din minister a ţinut pe loc realizarea acestui demers”.

Potrivit statisticilor, în România sunt înregistrate peste 35.000 de cazuri diagnosticate cu distrofii musculare.

Boala se caracterizează prin deteriorarea progresivă a muşchilor corpului, antrenând slăbiciune musculară şi invaliditate. În unele forme de distrofie musculară este afectat miocardul şi alţi muşchi involuntari (netezi), precum şi alte organe.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail