Consiliul local Sfântu Gheorghe a aprobat luni bugetul pe anul 2013, care a fost fundamentat pe un venit total aproape 107 milioane de lei.
Cheltuielile şi investiţiile preconizate se cifrează la 108 milioane de lei, prin urmare autorităţile locale pornesc cu un deficit de aproape 1 milion de lei.
Cea mai mare sumă din bugetul local, peste 44 milioane de lei, a fost alocată Învăţământului. De asemenea, o sumă importantă este prevăzută şi pentru Cultură, religie şi recreere, peste 17 milioane de lei. Pentru Servicii publice, respectiv pentru funcţionarea şi întreţinerea Primăriei s-au alocat aproape 9 milioane de lei, pentru acoperirea creditelor contractate şi a dobânzilor bancare 1,7 milioane de lei, tot 1,7 milioane s-au alocat pentru Ordine publică şi protecţie civilă, pentru Asistenţă socială 7,2 mil lei, pentru Transport 9,8 milioane de lei, pentru Locuinţe şi dezvoltare publică 9,3 milioane de lei, pentru Protecţia mediului, gestionarea deşeurilor şi salubritate 3,8 milioane de lei, iar pentru Sănătate aproape 850.000 de lei.
Primăria Sfântu Gheorghe se bazează în acest an şi pe fondurile europene nerambursabile atrase prin diverse proiecte ce au ca scop dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii oraşului.
Pe lista obiectivelor de investiţii din acest an se numără modernizarea a circa 40 de străzi, extinderea reţelei de apă şi canalizare, reabilitarea şi modernizarea ştrandului municipal, amenajarea de spaţii pietonale în centrul istoric, construirea unui parc fotovoltaic şi reabilitarea sitului industrial de la Câmpu Frumos în vederea creării unui parc industrial.
Primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat că la împărţirea bugetului s-a ţinut cont şi de părerile exprimate de cetăţeni şi consideră că bugetul din acest an este unul „echilibrat”.
Antal a mai spus că au existat voci critice la adresa unor proiecte iniţiate de autorităţile locale, cum ar fi parcul industrial sau parcarea subterană, dar cetăţenii trebuie să înţeleagă faptul că actuala conducere a oraşului „nu gândeşte în ani sau mandate, ci în generaţii”, prin urmare aceste investiţii îşi găsesc justificare pe termen lung. Nu în ultimul rând Antal a spus că oraşul este „dezavantajat” deoarece UDMR nu se mai află la guvernare, iar celelalte partide nu au dovedit până acum implicare în atragere de fonduri de la bugetul statului pentru comunitatea locală.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES