Consilierul local PSD, Rădiţa Palela,  inspector șef adjunct  în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, a apelat la suportul Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe, în vederea înfiinţării unui cabinet medical la şcoala gimnazială „Néri Szent Fülöp” din cartierul Orko.

În cadrul şedinţei extraordinare de miercuri, doamna inspector a preluat cuvântul pentru a ruga conducerea CL să mediteze asupra înfiinţării unui cabinet medical, vital de-altfel pentru copiii care nu au acces la un medic ori de câte ori au nevoie. „Aş vrea, vă rog frumos, să meditaţi asupra ideii de înfiinţare a unui cabinet medical şcolar în cartierul Orko, în apropierea şcolii „Néri Szent Fülöp”, pentru că acei copii au acces la servicii medicale doar la cabinetul de familie al unei doamnei doctor care se află în zona gării. Am vizitat şcoala şi domnul director s-a plâns că are un număr foarte mare de absenţe. Copiii nu-şi pot motiva acele absenţe de o zi, două, în condiţiile în care sunt bolnavi” a declarat doamna Rădiţa Palela.

Directorul Şcolii Gimnaziale „Néri Szent Fülöp” a declarat că la Casa Comunitară e un cabinet, dar nu este doctor. „A fost o doamnă doctor, dar a fost mult scandal şi acum nu mai vine. Deci doctorul nu vine sus, dar există, numai că este la Gară. Eu am auzit că s-au purtat urât (n.r.- localnicii) şi nu mai vine” a menționat directorul școlii.  Întrebat dacă ar fi nevoie de un cabinet medical, acesta a răspuns că doar doctorul lipseşte, dar cabinetul există.

Pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă la această şcoală, am luat legătura şi cu doamna doctor Venter Emma-Erika, care a explicat că vizitele săptămânale pe care dânsa le face la cabinetul medical din cartierul Orko, de la Casa Comunitară, le face doar în timpul liber, fără a avea o obligaţie contractuală în acest sens. Consultaţiile au loc în fiecare joi. În jur de 200 de copii din cei 353 care sunt înscrişi la instituţia şcolară, sunt luaţi în evidenţa doamnei doctor Venter Emma-Erika, la cabinetul de medicină de familie din str. lt.Păiş David, din cartierul Gării. Conform declaraţiei dânsei, există un cabinet medical la Casa Comunitară, clădire ridicată în jurul anului 2004, care este folosit în scop medical, pentru controale şi consultaţii săptămânale.

„Nu am niciun contract. Este un cabinet medical sus la Casa Cominitară şi de obicei mergeam săptămânal, în fiecare joi, dar datorită unor probleme personale,  în ultimul timp nu am putut să merg săptămânal. De vaccinat îi vaccinez pe toţi copiii cum trebuie (…) nu e vorba de cine este înscris pe lista mea , pot veni şi ceilalţi, dar nu am cum să le dau bilete de trimitere şi reţete gratuite. Nu sunt medic şcolar; sunt medic de familie, am sediul principal la Gară, iar acolo nu este un punct de lucru. Eu dacă merg, merg din propria iniţiativă, în timpul meu liber, pentru că joi am program după-masă, de la ora 14:00 şi merg sus ca să le rezolv problema, ca să nu fie ei nevoiţi să cheltuiască bani cu drumul şi energie, ca să vină la Gară”, a explicat dr. Venter.

În cadrul aceleiaşi şedinţe extraordinare, doamna inspector a amintit şi de problema noroiului care se formează ori de cîte ori plouă, din cauza neasfaltării drumului şi a făcut o remarcă cu privire la distribuirea pietrişului care se transpiortă până în faţa şcolii, pentru a „acoperi” acest minus: „Tot pentru şcoală am să vă rog, ca pe viitor, în momentul în care ducem acel pietriş în faţa şcolii, să nu distribuim doar în faţa locaţiei ca atare, ci să ne ducem şi mai sus şi mai jos, pentru că acolo este foarte mult noroi şi atunci copiii intră în şcoală cu picioarele murdare de noroi, şi imaginea pe care o dezvoltăm la intrare în şcoală nu este cuvenită.”

Acum nu mai rămâne decât să vedem reacţia Consiliului Local, mai ales că în aceeaşi şedinţă s-a aprobat şi rectificarea de buget pentru anul în curs.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail