Consilierul local Mădălin Guruianu, membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din municipiu- intenţionează să acţioneze în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean. Intenţia sa vine ca urmare faptului că ISJ Covasna a anulat decizia Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ prin care s-a propus desfacerea contractului de muncă al unei profesoare ce a fost acuzată că a lovit doi elevi de gimnaziu şi că a defavorizat un copil.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, Mădălin Guruianu, consilier local PNL şi membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a declarat că la sfârşitul anului trecut, Consiliul a fost sesizat cu privire la faptul că o profesoară din cadrul unităţii de învăţământ a lovit un elev de gimnaziu şi că acesta îşi scosese certificat medico-legal.

Ca urmare, potrivit consilierului Mădălin Guruianu, s-a constituit o comisie pentru studierea cazului, iar pe baza procesului verbal întocmit de acea comisie, Consiliul de Administraţie a decis sancţionarea profesoarei.

„Consiliul de Administraţie, în ansamblul lui, a luat decizia în majoritate să se scadă pe o anumită perioadă de timp, salariul doamnei profesoare -cu 15%. Lucrurile nu s-au oprit aici, din păcate. Din nefericire pentru noi, sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, ne-a găsit cu încă un caz, cu aceeaşi doamnă profesoară, acuzată din nou de lovire (…) fiind lovit tot un elev de gimnaziu. Şi în acest caz s-a făcut din nou o comisie de anchetă pentru a cere părerile tuturor celor implicaţi. În timpul desfăşurării anchetei pentru acest al doilea caz,  am mai primit încă o reclamaţie, din partea unui părinte care o acuza de data aceasta de defavorizarea copilului la clasă. Ne prezenta o situaţie în care i s-a modificat o notă, nefiindu-i testate cunoştinţele cum trebuie, avea mai mulţi martori şi din nou primul lucru a fost să constituim o comisie de anchetă, pentru că aşa spune legea. Era a treia comisie, ba chiar, ultimele două funcţionau concomitent”, a spus consilierul Mădălin Guruianu.

Acesta a precizat că, în final, pe baza rapoartelor întocmite de comisii, Consiliul de Administraţie a propus desfacerea contractului de muncă al cadrului didactic, propunerea fiind supusă votului, votul fiind secret.

„Propunerea de desfacere a contractului de muncă a venit din partea mea, aşa cum este consemnată în procesul verbal al Consiliului de Administraţie, iar voturile au fost dezastruoase pentru doamna profesoară. A existat un singur vot împotriva desfacerii contractului de muncă şi 11 voturi pentru, din cei 12 oameni prezenţi. Votul a fost secret”, a explicat Mădălin Guruianu.

Acesta a menţionat că, săptămâna trecută, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna a transmis o decizie prin care anulează sancţiunile propuse de Consiliul de Administraţie al Colegiului: „Spre stupefacţia şi nemulţumirea totală a Consiliului de Administraţie, săptămâna trecută am primit răspuns de la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Covasna, care spune că se admite contestaţia doamnei profesoare şi se anulează decizia Consiliului de Administraţie, cu consecinţa reintegrării doamnei profesoare şi plăţii drepturilor salariale cuvenite (retroactiv), motivaţia fiind faptul că pentru personalul didactic din unităţile de învăţământ preuniversitar, propunerea de sancţionare se face  de către director sau de cel puţin 2/3 din numărul total al membrilor consiliului de administraţie”, a explicat consilierul local Mădălin Guruianu.

Acesta a declarat că intenţionează să acţioneze în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean şi că va purta discuţii pe această temă şi cu membrii consiliului de Administraţie:

„Îmi rezerv dreptul de a acţiona în judecată Inspectoratul Şcolar (…) Nu ai cum să propui prin vot deschis în majoritate cu două treimi, ca după aceea să votezi secret. Noi credem că votul secret  care a fost dat de majoritatea oamenilor din Consiliul de Administraţie înseamnă că propunerea de desfacere a contractului de muncă este luată în mod secret, aşa cum bine spune legea, de către cel puţin două treimi din consiliul de administraţie, lucru care s-a şi întâmplat. Cred că propunerea putea să vină de la oricine dintre noi, ideea era ca cineva  să voteze acea propunere în mod secret. Propunerea a fost votată în majoritate de 11 la 1”, a declarat Mădălin Guruianu, care a afirmat că, prin această decizie, ISJ Covasna a transmis un „mesaj dezastruos”:

„Cel mai grav lucru care s-a întâmplat este mesajul, din două puncte de vedere. Este un mesaj dezastruos asupra corpului profesoral din Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” care realizează că orice ar face, nimeni nu-i va trage la răspundere (…) E un mesaj dezastruos şi pentru copii şi pentru părinţii care îşi aduc copiii în „Mihai Viteazul” şi în al doilea rând, este un mesaj dezastruos pentru membrii Consiliului de Administraţie. Eu unul, mă simt umilit de această decizie şi de aceea îmi rezerv dreptul de a acţiona în judecată Inspectoratul Şcolar, pentru că, practic, ca şi consilier local care reprezint comunitatea, m-am dus acolo să reprezint părerile comunităţii, ai oamenilor care ne-au ales, nu numai pe mine, ci pe toţi din Consiliul Local. De asta sunt  reprezentanţi ai Consiliului Local în anumite Consilii de Administraţie”, a declarat Mădălin Guruianu.

 „Inspectoratul Şcolar are obligaţia de a se asigura că este respectată legea!”

Contactată telefonic pentru a ne spune opinia sa în legătură cu acest subiect, inspectorul şcolar general adjunct, doamna prof. Rădiţa Palela a declarat:

„Inspectoratul Şcolar Județean Covasna a primit o contestaţie a doamnei profesoare Blănaru Mihaela, cu privire la sancţiunea aplicată la nivelul unităţii de învăţământ. S-a întrunit colegiul de disciplină şi a analizat contestaţia doamnei profesoare. Reprezentantul organizaţiei sindicale  membru în colegiul de disciplină a sesizat următorul viciu de procedură: propunerea de sancționare a cadrului didactic trebuie făcută de directorul unității sau de 2/3 din membrii Consiliului de Administrație. Procesul verbal al Consiliului de administrație nu cuprindea îndeplinirea acestui aliniat. Colegiul de disciplină a anulat sancţiunea pe viciu de procedură. Lucrurile se simplificau dacă directorul liceului, membru în Consiliul de Administrație făcea propunerea de sancționare. Împotriva hotărârii Colegiului de Disciplină, părţile pot face contestaţie la Tribunalul Covasna, părţile fiind doamna profesor sau Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. Inspectoratul Şcolar are obligaţia de a se asigura că este respectată legea pentru ambele părți.”

 

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail