Numele consilierului din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Covasna, Cătălin Lazăr, este sinonim cu acela al unei energii nemărginite şi implicării necondiţionate. Cine nu a auzit de acesta, a rata şansa de a cunoaște o serie de evenimente şi proiecte extrem de importante pentru modelarea şi implicarea tinerilor din judeţ.

De câteva zile, toată munca depusă de neobositul covăsnean, care a făcut mai vizibil judeţul Covasna în ultimii ani, a fost răsplătită de posibilitatea oferită de către Secretarul de Stat pe probleme de tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Adrian Dumitru Bughiu, de a face parte din echipa dumnealui. Astfel, Cătălin Lazăr a ajuns să conducă cabinetul Secretarului de Stat pe probleme de Tineret, cu aceeaşi energie debordantă, ducând mai departe și încercând să dea o valoare națională inițiativelor sale pornite în micul judeţ din inima Ardealului.

Pentru că este o persoană care are multe de spus, când vine vorba de munca şi totodată pasiunea sa de a genera proiecte dedicate tinerilor, Cătălin a fost de acord să ne ofere un scurt interviu în care să ne spună ce înseamnă pentru el această numire.

Cătălin, numele tău a fost legat prima oară de Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Alutus, unde te-ai făcut remarcat prin activităţile ecologice desfăşurate. Spune-ne, te rog, cum ai ajuns la Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Covasna?

La DJST Covasna am ajuns în urma unei munci susținute, în urma faptului că am crezut în idealurile pe care le am. Am crezut că prin ceea ce fac, prin proiectele inițiate, pot încerca să schimba ceva în comunitatea în care trăiesc și faţă de care am o datorie morală. Faptul că am reuşit să inițiez și gestionez nişte proiecte de amploare, ce au crescut de la an la an și în care am implicat mulți voluntari, marea majoritate tineri, a fost semnalul care l-a determinat pe domnul Ioan Marian Știopu, directorul DJST Covasna și în același timp susținătorul meu permanent, să-mi acorde o șansă, atunci când nimeni altcineva nu a facut-o, și astfel am ajuns la DJST. Pentru asta îi mulţumesc sincer și reușita aceasta, de a ajunge la București, se datorează în foarte mare măsură domnului director și, bineinteles, micii echipe de la DJST Covasna, pe care o salut și mă înclin cu respect în fața ei.

DJST Covasna este o instituţie importantă care desfăşoară multe activităţi cu şi pentru tineri, dar de când ai ocupat postul de consilier la compartimentul de tineret, DJST a fost foarte vizibilă în judeţul Covasna. Spune-ne câte ceva despre proiectele pe care le-ai iniţiat?

Nu am făcut-o pentru vizibilitate. Proiectele care au fost inițiate și desfășurate de către Compartimentul Tineret al  DJST Covasna nu trebuie privite ca pe ceva extraordinar ci, în opinia mea, trebuie privite ca o stare de normalitate. Ăsta este rolul și menirea noastră, a celor care lucrăm cu tinerii. Să generăm proiecte capabile să motiveze și să inspire. De aici poate rezultă caracterul inovator și deosebit totodată al acestora, căci ele trebuie pentru a fi valide să atragă tinerii. Astfel s-au născut în perioada în care am funcționat la DJST Covasna și unde mă voi întoarce după expirarea mandatului de la minister, mai multe proiecte frumoas . Vreau totuși să rețineți că ceea ce m-a ajutat foarte mult în munca mea a fost faptul că am combinat experiența dobândită în perioada cât am activat în societatea civilă, cu infrastructura şi oportunităţile oferite de către latura instituțională. Astfel s-au născut proiecte precum: Caravana dialogului structurat cu tinerii, prin care am reuşit să desemnăm un ambasador al judeţului Covasna dedicat dialogului dintre tineri și autorități, lansarea și certificarea DJST Covasna ca Unitate Operațională AWARD sau Şcoala Naţională de Democraţie. Acestea sunt doar câteva exemple din multele proiecte inițiate și desfășurate de către noi. Pe lângă asta, faptul că am reuşit să atragem alături de noi parteneri strategici, capabili să dezvolte și mențină vii demersurile noastre, sunt un plus deloc de neglijat.

Care este proiectul tău de suflet, de aici, de la DJST?

E greu de ales pentru că fiecare proiect are frumuseţea și istoria lui, dar o spun cu mâna pe inimă că două dintre proiectele care îmi sunt tare dragi sufletului meu sunt  „Gala Naţională a Societăţii Civile Tinere din România” și proiectul „România Student Tour”. Ambele au o însemnătate deosebită pentru mine. Spre exemplu, cu proiectul „România Student Tour” am reuşit să realizăm, în premieră în județul Covasna, cu ajutorul studenţilor laureaţi în cadrul concursului naţional Foto Geographica, un album de promovare al judeţului Covasna, ce va fi lansat în cadrul Galei Naţionale a Societăţii Civile Tinere din România ce va avea loc anul acesta la Cluj Napoca, în contextul Cluj Napoca-Capitală Europeană de Tineret. De ce este deosebit? Pentru că am reuşit  să redescoperim, prin ochii tinerilor, capitalul cultural şi natural al plaiurilor noastre străbune și să dovedim astfel că tinerilor le pasă și că pot vedea frumosul acolo unde noi trecem prea indiferenți. Acești tineri au surprins, prin lentila aparatului foto foșnetul pădurii milenare, talanga batalului din turma mocanilor, bucuria portului nostru popular, măiestria meșteșugurilor moștenite din străbuni, chipurile pline de nădejde din fața icoanelor dătătoare de speranță. Acestea sunt doar căteva dintre aspectele surprinse în acest catalog care impresioneaza și arată ceea ce am afirmat de nenumărate ori și anume faptul că trebuie să lăsăm tinerii să se exprime, să-i responsabilizăm, să scăpăm de demagogie și realmente să creștem și promovăm tineri.Altfel, tot ceea ce am clădit până acum va muri!

Acum, că vei coordona cabinetul domnului Secretar de Stat, consideri că  judeţul Covasna va fi avantajat?

Nu prezenţa mea va avantaja județul Covasna, ci munca și implicarea în a continua drumul început vor fi atuurile care vor face diferenta. Nu pot și nici nu vreau să dezavantejez pe cineva. Nu aş vrea să creez impresia că sosirea mea la minister va coincide cu vitregirea altor iniţiative doar pentru simplu fapt că provin din Covasna, și ce nu se întămplă în Covasna nu va fi sprijinit. Nici nu se pune problema astfel, pentru că atât eu cât și domnul Secretar de Stat suntem deschişi pentru orice iniţiativă benefică destinată tinerilor. Ce voi încerca însă să fac, este să duc mai departe proiectele inițiate în Covasna, şi din noua postură de la minister să încerc să le multiplic şi în alte zone, acolo unde se dorește,  pentru a oferi șansa cât mai multor tineri de a beneficia de ele. Unul dintre proiectele frumoase, lansate de către domnul Secretar de Stat Adrian Bughiu, în  cadrul Consiliului Consultativ pe probleme de tineret, zilele acestea, și de care poate beneficfia și Covasna, este un proiect naţional inovator, extrem de tentant și provocator, destinat atât tinerilor cât şi mediului asociativ, şi anume Capitala Naţională de Tineret.

În ce constă, mai exact, acest proiect?

Proiectul constă în a oferi posibilitatea ca,  având experienţa Clujului ca şi Capitală europeană de tineret, să dezvoltăm acest concept la nivel național iniţiind o competiţie adresată autorităţilor locale şi organizaţiilor de tineret, de a candida la acest titlu. Pe baza unei jurizări dorim să avem în România anual o capitală naţională de tineret.

. .

Explică-mi, te rog, în ce constă prezenţa ta în calitate de Director de Cabinet al Secretarului de Stat pe probleme de tineret?

Aş vrea să spun că merg pe  ideea că nu voi schimba lumea peste noapte. Plec cu un entuziasm  şi un avânt care m-au caracterizat de-a lungul timpului. Pe de altă parte, plec în spate cu un bagaj al unei maturităţi şi experienţe câştigate atât din partea societăţii civile, unde am funcționat o perioadă,  cât şi din partea instituțională cât am funcționat ca și consilier de tineret în cadrul DJST Covasna. Având aceste atuuri, la care se adaugă o echipă tănără şi având susţinerea domnului secretar de stat Adrian Dumitru Burghiu, sunt îndreptățit să cred că vom putea să facem lucruri frumoase împreună. Pe lângă lucrurile tehnice specifice coordonării activității cabinetului domnului Secretar de Stat, actualizare agendă, corespondență și interfață cu celelalte departamente din cadrul ministerului, prezenta mea mai presupune consultare permanenta cu domnul Secretar de Stat și inițierea de proiecte și evenimente destinate tineretului din România.

Nu pot să nu menţionez că ai lăsat în urmă o soţie şi un bebeluş nou-născut, aşadar treci prin două schimbări majore în această perioadă. Cum vei îmbina cele două noi responsabilităţi, astfel încât să fie bine pentru toată lumea?

Venirea la București a fost o decizie greu de luat. Este adevărat, acum câteva săptămâni s-a născut fetiţa mea, Irina, cel mai important „proiect” al vieţii mele. Ceea ce a atârnat greu în decizia mea, a fost suportul necondiţionat al familiei, care m-a încurajat să vin. De fapt, adevărata sursă de unde îmi trag puterea şi entuziasmul o constituie soția mea, Anamaria. Ea este omul cu care mă consult și căreia îi datorez ceea ce sunt. Ca atare, nu sunt greu de combinat noile responsabilități, atâta timp cât ai susținerea familiei și înțelegi să nu uiți de unde îți tragi resursele. Dacă aplici o politică de echilibru, cu siguranță va fi bine pentru toată lumea.

Plus de asta, acesta este  un mandat  care durează exact atât cât durează şi mandatul de demnitar al domnului Secretar de Stat, deci este pe perioadă determinată. Totuşi, acest lucru nu mă sperie, pentru că nu timpul este cel care ar trebui să guverneze toate acţiunile noastre, ci credinţa că poţi să schimbi ceva.

Cătălin, consideri că am omis să te întreb ceva important pentru cititorii noştri?

Aș vrea să transmit un mesaj tinerilor–  ei sunt cei cărora le-am dedicat o bună parte din munca şi energia mea- şi anume acela că atunci când crezi cu adevărat că se poate, se şi întâmplă.Să nu dispere, să nu cadă în  greşeala de a crede că lehamitea, neimplicarea şi plecatul peste graniţe sunt soluţii. Cred că avem o responsabilitate faţă de locurile în care ne-am născut, faţă de oamenii pe care îi cunoaştem şi cred că este important să încercăm să schimbăm ceva. Aş vrea să mai menţionez un lucru foarte important: nu politicul este cel care m-a propulsat la Bucureşti pe  această funcţie, ci pe de-o parte munca susţinută şi efortul necondiţionat în a face lucrurile pentru care am sperat şi în care am crezut și pe de altă parte încrederea acordată de domnul Cristian Cosmin și Adrian Bughiu, doi oameni de la care am învățat că profesionalismul, seriozitatea si implicarea nu sunt vorbe goale ci mod de viață. Fapt pentru care le multumesc!

Îţi mulţumim pentru interviul acordat şi îţi dorim succes în tot ceea ce vei face la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail