Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat ieri că a încercat să medieze conflictul iscat în urmă cu mai bine de o lună şi jumătate la hotelul Montana” din staţiunea Covasna, după concedierea a 35 de angajaţi, însă este de părere că acesta va fi greu de soluţionat.

Dumitru Marinescu a menţionat că, la cererea sindicatului Sanitas, Prefectura a convocat luna aceasta Comisia de dialog social, însă reprezentanţii hotelului nu s-au prezentat, iar, din corespondenţa purtată cu aceştia, a observat că nu sunt deschişi discuţiilor şi cu atât mai puţin negocierilor.
„Noi am făcut demersuri să-i aducem la masa negocierilor. Nu am discutat direct, doar am corespondat, am vrut să aflăm ce intenţii au. Nu au răspuns prezent la întâlnirea comisiei şi nici nu-i putem constrânge. (…) Discuţiile nu par să aibă o finalitate, practic am înţeles că acolo sindicatul e împotriva sindicatului, pentru că hotelul se află în patrimoniul Confederaţiei „Frăţia” care l-a dat în administrare unei firme timişorene”, a afirmat prefectul Dumitru Marinescu.
Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna, care îi reprezintă pe cei 35 de oameni rămaşi fără locuri de muncă, a anunţat că începând cu data de 25 februarie va relua acţiunile de protest pentru a determina conducerea hotelului să revoce deciziile de concediere.

Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat pentru AGERPRES că protestele vor avea loc în fiecare zi de marţi, între orele 13.00 şi 15.00, iar la acestea vor participa între 35 şi 75 de sindicalişti.
„Vom picheta hotelul în fiecare zi de marţi până pe data de 1 iulie sau până când reprezentanţii acestei firme vor da curs cererilor noastre, în sensul în care vor dispune revocarea deciziilor de concediere (…) Chiar dacă acţiunile noastre cu desfăşurare pe o perioadă aşa lungă de timp nu sunt poate cea mai bună soluţie, cred totuşi că este singura formă care ne-a mai rămas într-o asemenea situaţie, în care reprezentanţii unei firme de management îşi bat joc de salariaţii unei societăţi proprietate a sindicatelor, din care facem parte şi noi”, a spus Vasile Neagovici.

Primul val de disponibilizări la hotelul balnear „Montana” a avut loc la sfârşitul anului trecut, când 25 de oameni au rămas fără locuri de muncă, iar luna trecută au mai fost concediaţi alţi zece. Conducerea Sanitas a acuzat conducerea hotelului că a recurs la concedieri în etape pentru a nu intra sub incidenţa  „disponibilizărilor collective”, care ar fi presupus o procedură mai complicată şi nişte clauze favorabile celor concediaţi.

Persoanele disponibilizate au protestat luna trecută timp de zece zile consecutiv în faţa hotelului, iar o parte dintre ele au recurs pentru scurt timp la greva foamei. Ulterior s-au deplasat la Bucureşti, unde au protestat fără niciun rezultat în faţa sediului administratorului hotelului, Sind Tour Trading SRL, şi al proprietarului acestuia, CNSLR „Frăţia”. În paralel, Sanitas a acţionat în judecată administraţia hotelului.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail