În organizarea Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna va avea loc mâine, 16 octombrie (a.c.) o conferinţă privind construcţiile sustenabile şi eficienţa energetică. Specialişti din ţară şi din Ungaria vor prezenta noutăţi şi modele din domeniu.

 

Evenimentul, aflat la a treia ediţie, se va desfăşura, joi, 16 octombrie (a.c.), în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Covasna. Organizatorii au amintit că o directivă a Uniunii Europene reglementează reducerea consumului energetic și emiterea dioxidului de carbon şi că, în concordanță cu aceasta, din 2018 toate instituțiile publice, iar din anul 2020 toate construcțiile noi trebuie să fie cu un consum energetic aproape zero, şi că scopul acestei conferinţe ar fi prezentarea unui nou punct de vedere și diverse studii în acest sens.

„Scopul evenimentului ar fi prezentarea unui nou punct de vedere, pregătindu-i pe arhitecţi pentru o nouă eră în construcţii, dominată de resurse descrescânde, şi de directiva Uniunii Europene- privind reducerea consumului energetic cu 20 % până în 2020. Uniunea se confruntă cu provocări fără precedent cauzate de dependența crescândă față de importurile de energie și de cantitatea redusă de resurse energetice, precum și de necesitatea de a limita schimbările climatice și de a depăși criza economică (…) Există o directivă a UE care recomandă ca până în 2018 toate instituţiile publice, iar până în 2020 toate clădirile noi să fie cu consum energetic aproape de zero. Fiecare ţară mai are de lucrat în acest sens (…) Pe de altă parte, tot mai mulţi caută alternative sănătoase pentru mediul în care trăiesc. Sunt deja mai multe construcţii din baloţi de paie în ţară, de asemenea din cob, chirpici, să nu mai vorbim de lemn, care sunt de durată şi cu un climat foarte sănătos, ieftine, deşi necesită mult lucru manual, iar  casele pasive, campionii eficienței, care necesită o investiție cu aproximativ 20 % mai mare decât mediul actual, consumă doar 15 kWH/mp per an pentru încălzire”, a explicat ieri, reprezentanta CCI Covasna, d-na Bodor Tünde.

Astfel, dacă la primele două ediții s-au prezentat noțiunile de bază ale sustenabilității, mai ales în construcții, de această dată, organizatorii vor intra în amănunte, arătând soluțiile, materialele cele mai eficiente în arhitectură,instalațiile, materialele construcțiilor.

Spre exemplu, se vor analiza și implicațiile economice ale diferitelor soluții – prin trei modele de construcții – aplicând analiza simulării de construcții; şi vor fi abordate nu doar diversele soluții aplicate la unele construcții (clădiri active, pasivă, clădiri cu consum redus de energie), dar și impactul asupra costurilor cauzate de erori de proiectare sau execuție.

Peste 30 de persoane s-au înscris pentru a participa la conferinţă. „Avem peste 30 de persoane înscrise, majoritatea arhitecţi şi constructori, dar am invitat şi specialişti în urbanism din judeţ”, a spus reprezentanta CCI Covasna.

În cadrul conferinţei vor lua cuvântul specialişti din domeniu, din ţară şi din Ungaria.

Programul evenimentului şi alte detalii pot fi aflate accesând site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, www.ccicov.com.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail