Să investim împreună în viitor, să analizăm greșelile din trecut, învățând din ele”

Consiliul județean pentru protecția mediului va organiza o conferință prin intermediul căreia va prezenta stadiul acțiunii de curățenie pe care a derulat-o în zona Casei de Cultură a Sindicatelor și în interiorul acesteia. Prin intermediul evenimentului se va încerca găsirea de soluții privind întreținerea și reabilitarea clădirii, în care nu se mai desfășoară nicio activitate, de câțiva ani.

Conferința, derulată sub genericul „Totul pentru mediul înconjurător” va avea loc în data de 26 octombrie 2018, la Sfântu Gheorghe(în strada Berzei 14), începând cu ora 17:00, și își propune să reunească localnici, oficialități și factori cu putere de decizie, în vederea găsirii de soluții privind reabilitarea Casei de Cultură a Sindicatelor și revalorificarea zonei în care se află aceasta.

„Scopul conferinței prin acest proiect este de a prezenta situația clară a clădirii, găsirea soluțiilor la problemele sesizate și reîntoarcerea la prețuirea față de mediul înconjurător, în acest sens așteptând sfaturi, ajutorul și susținerea autorităților.”- a declarat Balázs Dániel, președintele Consiliului pentru protecția mediului.

Peste 100 de tineri implicați în acțiunea „Casa de Cultură a Sindicatelor”

La mijlocul lunii septembrie, Consiliul a realizat un studiu de teren al cărui scop a constat în analizarea gradului de poluare a zonei Casei de Cultură a Sindicatelor, apoi a pornit o acțiune de ecologizare a zonei, dar și de arhivare și ordonare a documentelor din interiorul clădirii, acțiunea derulându-se cu implicarea a peste 100 de elevi, voluntari.

„În acest proiect sunt mobilizați 110  voluntari (elevi) care doresc să facă un bine mediului înconjurător. Prin asigurarea protejării clădirii, asigurăm << protecția civilă>> la starea fizică și morală a acesteia. Prețuim mediul înconjurător și dorim să (…) derulăm programe în scopul de a readuce în atenție regulile de bază pentru un mediu curat și sănătos pentru generația următoare. Să investim împreună în viitor, să analizăm greșelile din trecut, învățând din ele, cu scopul să nu se mai repete!”- a transmis Balázs Dániel.

Potrivit acestuia, conferința locală și dezbaterea pe tema Casei de Cultură a Sindicatelor  va fi organizată de Consiliul județean pentru protecția mediului, în parteneriat cu Prefectura județului Covasna, Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe, Agenția pentru Protecția Mediului, Crucea Roșie – filiala Covasna, SC Tega S.A, Universitatea „Babeș Bolyai” – Extensia Universitară Sfântu Gheorghe, dar și cu alți parteneri.

„Împreună pentru un mediu mai curat”- deviza tinerilor din Consiliu

„Consiliul județean pentru protecția mediului” a fost înființat la finele anului trecut, de un grup de elevi de la Liceul „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe. Tinerii studiază la clase de protecția mediului și și-au propus, astfel, conștientizarea tinerilor de vârsta lor și a populației județului, în general,  asupra importanței protecției mediului.

„Scopul Consiliului constă în protejarea mediului, discutarea și soluționarea problemelor actuale ale mediului înconjurător, prin realizarea de campanii, organizarea de programe de dezvoltare a membrilor noștri, prin legături cu organizații non-guvernamentale, dar și cu instituții şi cu elevii și studenţii județ și din alte județe. Ne propunem să derulăm campanii de conștientizare a publicului cu privire la importanța protecției mediului, stabilirea unor măsuri pentru rezolvarea problemelor actuale din această sferă. Să acționăm ÎMPREUNĂ PENTRU UN MEDIU MAI CURAT.”- a spus Balázs Dániel.

Din Consiliu fac parte, în prezent, elevi și studenți de la diverse unități de învățământ din județ, iar înscrierile sunt deschise oricui.

***

Casa de Cultură a Sindicatelor şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape 6 ani, după ce Primăria i-a blocat conturile pentru neplata impozitelor la bugetul local.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail