În organizarea Asociaţiei Intreprinderilor Mici şi Mijlocii (ASIMCOV) Covasna, a Asociaţiei Clusterelor din România, a Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru şi Enterprise Europe Network, joi şi vineri, în sala de şedinţe a Hotelului „Hefaistos” din oraşul Covasna, are loc Conferinţa internaţională a clusterelor.
Potrivit directorului executiv al ASIMCOV, Vajda Lájos, la acest eveniment vor participa cel puţin 60 de persoane din ţară şi din străinătate, printre care se vor număra invitaţi din Belgia, reprezentanţi ai Ambasadei Finlandei şi Norvegiei, un manager de cluster din Franţa, precum şi din Ungaria, dar şi reprezentanţi de clustere din România. Totodată, au confirmat participarea şi specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale pentru IMM-uri şi de la Ministerul Economiei, însă va fi prezent şi directorul adjunct de la Academia Română- Institutul de Prognoze Economice, precum şi preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei Parcurilor Industriale din România.
Vajda Lájos a declarat că joi după-amiază se va discuta despre cum a evoluat fiecare cluster românesc în ultimul an, iar pe parcursul zilei de vineri se vor împărtăşi experienţe, se va vorbi despre bunele modele din România şi Europa, şi se va vedea ce relaţii de cooperare pot fi stabilite, în viitor.
„Vom semna şi un protocol între Asociaţia Clusterelor din România, Asociaţia Parcurilor Industriale şi Asociaţia Incubatoarelor de Afaceri, privind procesul de clusterizare din România (…). Procesul de clusterizare este cel mai important. Clusterele au un rol important în dezvoltarea locală, regională, naţională şi internaţională”, a precizat Vajda Lajos.
La nivel naţional sunt înfiinţate în jur de 35 de clustere, dintre care 13 în Regiunea Centru. În judeţul Covasna, sub egida ASIMCOV, au luat fiinţă clusterul regional Pro Wood, clusterul regional RENERG, clusterul regional Agro Food şi clusterul de biomasă Green Energy – cluster inovativ în România.
Clusterul reprezintă o grupare de persoane juridice şi persoane fizice constituită în baza unui contract de asociere, încheiat între organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării acreditate şi/sau instituţiile de învăţământ superior acreditate, alte organizaţii necomerciale, pe de o parte, şi agenţi economici, autorităţi ale administraţiei publice locale, asociaţii patronale sau asociaţii profesionale, persoane fizice, instituţii financiare, organizaţii internaţionale, investitori autohtoni sau străini, pe de altă parte, în scopul desfăşurării activităţii de cercetare ştiinţifică, de învăţământ şi de transfer tehnologic al rezultatelor ştiinţifice şi inovaţiilor, valorificării lor prin activităţi economice.
Ana Alina Costache