Conferință dedicată intelectualilor români din sud-estul Transilvaniei implicați în înfăptuirea Marii Uniri, mâine, la Sfântu Gheorghe
O conferință cu tema „Intelectuali români din sud-estul Transilvaniei participanți la pregătirea, desfășurarea și consolidarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” are loc mâine, la ora 16.00, la Sfântu Gheorghe, în deschiderea programului pregătit cu ocazia Zilei Naționale a României.
Evenimentul este organizat de către Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe – la sediul său, și de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, cu susținerea Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei.
„După cum a fost comunicat, programul manifestărilor cultural-științifice și civice dedicat Zilei Naționale a României debutează marți, 21 noiembrie, la ora 16.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan, cu conferința cu tema Intelectuali români din sud-estul Transilvaniei participanți la pregătirea, desfășurarea și consolidarea MariiUniri de la 1 Decembrie 1918.. Ne-am gândit să începem evenimentele dedicate Zilei Naționale a României, din acest an, cu această temă, deoarece, așa cum am avut posibilitatea să informăm cititorii ziarului Mesagerul de Covasna, în decursul anilor am avut prilejul, în urma cercetărilor de arhivă și întocmirii bibliografiei referitoare la istoria Românilor din Sud- Estul Transilvaniei, să punem în evidență personalități, evenimente, fapte, din județul Covasna și din județul vecin, Harghita, care au participat la pregătirea, desfășurarea și consolidarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.” – ne-a declarat, vineri, dr. Ioan Lăcătușu, unul dintre principalii coordonatori ai evenimentului.
Potrivit aceleiași surse, numeroase personalități din Sud – Estul Transilvaniei s-au implicat în pregătirea și înfăptuirea Marii Uniri, în rândul cărora s-au aflat: Patriarhul Miron Cristea, mitropoliții Nicolae Colan și Alexandru Nicolescu, publiciștii și viitorii oameni politici Octavian Codru Tăslăuanu și Ghiță Popp, profesorii și învățătorii Nicolae Bogdan, Constantin Sporea și Gheorghe Zaharia, episcopii Justinian Teculescu și Emilian Antal, dar și episcopul Veniamin Nistor și frații săi – Aurel Nistor, protopop, și Pompiliu Nistor, medic, și protopopul Ioan Rafiroiu, sunt doar câțiva dintre cei care vor fi omagiați și a căror contribuție va fi prezentată de conferențiarii – prof. CorinaBărăgan- Sporea, prof. VasileStancu, prof. FlorentinaTeacă, pr. dr. Sebastian Pârvu, inginer Ciprian Hugianu și dr. IoanLăcătușu.
„Conferința este un nou prilej de cinstire a înaintașilor noștri! După cum se poate observa, din această parte de țară am avut personalități care au fost implicate în prima linie a înfăptuirii Marii Uniri. Dacă la pregătirea Marii Uniri au participat, în decursul decenilor premergătoare evenimentului, preoții, învățătorii, intelectualii angajați în activitatea culturală, în mod deosebit a Asociațiunii Astra, la înfăptuirea efectivă a Marii Uniri, personalitățile menționate, și multe altele, născute în actualele județe Covasna și Harghita, au avut roluri deosebite, în prima linie a organizării și desfășurării Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918. Să amintim doar pe viitorul patriarh Miron Cristea, născut la Toplița, – atunci episcop de Caransebeș-, care, după cum știm, a citit declarația de Unire și a participat alături de episcopul greco-catolic Iuliu Hosu la înmânarea declarației de Unire a Transilvaniei, regelui Ferdinand I. Să nu-l uităm pe episcopul Justinian Teculescu, care acum 100 de ani era protopop de Alba Iulia și a fost președintele comitetului de organizare a Marii Adunării Naționale. Lista ar putea continua cu o serie întreagă de alți intelectuali, în primul rând preoți, învățători, juriști, publiciști ș.a. .Despre toți aceștia vom discuta cu sprijinul colaboratorilor noștri constanți (…), fiecare dintre noi încercând să punem în lumină o personalitate sau două dintr-o zonă sau alta a Arcului Intracarparic, și să creăm astfel, în final, o imagine a ceea ce a însemnat contribuția intelectualilor români din această parte de țară la desfășurarea acelui eveniment astral din istoriaRomâniei.”- a declarat dr. IoanLăcătușu, care a precizat că această conferință va deschide șirul altor manifestări asemănătoare, organizate pentru cinstirea înaintașilor și în preambulul Centenarului Marii Uniri.
„Vom continua pe parcursul anului viitor, când vom cinsti Centenarul Marii Uniri, cu alte și alte episoade, personalități și contribuția lor la înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri.Chiar recent am convenit cu conducerea Despărțământului Astra Covasna –Harghita, că vom începe un ciclu de dezbateri cu tema : <<Astra și Marea Unire>>și putem continua cu teme precum „Biserica și Marea Unire”, „Școala și Marea Unire” etc. . Această primă conferință va fi deschizătoare de drum asupra celorlalte momente, evenimente, demersuri pe care le vom organiza în cursul anului viitor.”- a spus dr. IoanLăcătușu.
Acesta a subliniat că accesul la eveniment este liber.
„Intrarea este liberă și, ca de obicei, îi invităm pe toți iubitorii de istorie să participe alături de noi la această manifestare culturală, în sala de conferințe a Centrului Ecleziastic de Documentare Mitropolit NicolaeColan.”- a încheiat dr. IoanLăcătușu.
Ana Ciorici Costache