În ziua de 24 mai 2013, la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş s-au desfăşurat lucrările Conferinţei „Regionalizarea României – între tradiţie şi model european”, având ca organizatori Centrul de Cercetare pentru Drept şi Ştiinţe Socio-Umane şi Departamentul de Istorie şi Relaţii Internaţionale din cadrul instituţiei de învăţământ superior târgmureşene. Potrivit organizatorilor, conferinţa a fost concepută ca un forum ştiinţific şi civic de dezbatere, de etalare deschisă, elaborată şi fundamentată a opiniilor din mediul academic şi universitar, ale specialiştilor în domeniile juridic, administrativ, istoric, sociologic, economic, confesional ş.a. dar şi ale diverselor componente ale societăţii civile, ale formatorilor de opinie, mass-media etc.
Printre partenerii instituţiei organizatoare s-a aflat şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (din partea căruia au participat: Ilie Şandru – preşedinte, Costel Cristian Lazăr şi Doru Decebal Feldiorean – vicepreşedinţi), iar din rândul partenerilor media menţionăm publicaţia Condeiul ardelean (reprezentată de Ion Mugur Topolniţchi şi Vasile Stancu). Coordonarea lucrărilor pe parcursul zilei a fost realizată succesiv de Î.P.S.S. Arhiepiscopul Ioan Selejan, de prof. univ. Ioan Sabău-Pop şi de prof. univ. Cornel Sigmirean.
Lucrările conferinţei au fost prefaţate de mesajul on-line al Academicianului Dinu C. Giurescu, reiterând poziţia domniei sale prezentată în Parlamentul României, în 11 mai 2013, care invită la chibzuinţă, respect pentru trecutul istoric şi pământul ţării dar şi pentru viitorul României în demersurile actuale ale organizării regionale şi ale revizuirii constituţiei statului român. Au fost prezentate lucrări temeinic elaborate, bazate pe studiu bibliografic, pe sondaje de opinie, pe analize comparative în spaţiul european şi diacronic în teritoriul naţional ş.a., s-au exprimat poziţii ale unor demnitari ai statului român, ale autorităţilor locale. Au prezentat comunicări: Radu Baltasiu (Academia Română), Lucian Chiriac, Simion Costea, Cornel Sigmirean, Ioan Sabău-Pop, Aurelian Olimpiu Sabău-Pop, (Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureş), prof. Ecaterina Andronescu (Senatul României, Comisia pentru Învăţământ), prof. Petre Țurlea (Universitatea „Dimitrie Cantemir” Bucureşti), dr. Ioan Lăcătuşu (Centrul European de Studii Harghita-Covasna), care a prezentat comunicarea Problematica regionalizării în mass-media din judeţele Covasna şi Harghita.
Comunicările prezentate şi luările de cuvânt la dezbaterile ce au urmat – totalizând peste treizeci de contribuţii la lucrările conferinţei – au conturat concluziile demne de adus la cunoştinţa publică. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş va edita o publicaţie cu materialele acestei reuniuni cu semnificaţie majoră pentru societatea românească şi va înainta Guvernului, spre judicioasă luare aminte în cadrul deciziilor ce vor urma.
La lucrările Conferinţei de la Târgu Mureş a luat parte dl. Larry L. Watts, istoric american, consilier al unor organisme internaţionale pe probleme est-europene, autor al unor cercetări de referinţă asupra istoriei contemporane a României. Cu acest prilej a avut loc lansarea cărţii Cei dintâi vor fi cei din urmă. România şi sfârşitul războiului rece. Apărută recent la Editura RAO, cartea doreşte să ofere Vestului un tablou mai realist al României deceniilor 7-9 ale secolului trecut, sugerându-le românilor mai mult respect pentru istoria naţională şi mai mare încredere în viitorul ţării lor, de care ei, cei dintâi, sunt responsabili.
Redăm câteva din punctelor de vedere exprimate în cadrul conferinţei: „În acest moment, reorganizarea regională a ţării este insuficient explicată, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice trebuie să elaboreze un document menit să fie baza de la care să pornească discuţiile. (…) De aceea sunt atât de necesare dezbaterile, pentru a înlocui spaima pe care foarte mulţi o au în minte şi în suflet, atunci când ating subiectul organizare regională, cu susţinerea şi cu argumentele de susţinere a procesului” (prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu). „Până în prezent, nu există o transparenţă, nu există un proiect care să fie dezbătut, nu există dialog şi argumente ştiinţifice în favoarea unei astfel de reorganizări, care să cuprindă criterii economice sau sociale, iar previziunea lipseşte cu desăvârşire.(…) În regionalizare nu este nevoie de criterii politice, din acest motiv, iniţiatorii regionalizării ar trebui să prezinte care sunt competenţele ce vor trece la regiuni”. (prof. univ. dr. Lucian Chiriac). „Deocamdată, doar Academia Română are un proiect de regionalizare, care ţine cont inclusiv de fundamentul istoric al regiunilor, orice proiect ce ignoră tradiţiile şi cultura este sortit eşecului. (…) Toate iniţiativele de reorganizare teritorial-administrativă a României, începând cu cea a regelui Ferdinand, continuând cu regionalizarea de sorginte sovietică, care a dus la înfiinţarea Regiunii Autonomie Maghiare – care ulterior a inhibat toate proiectele de regionalizare – şi terminând cu desenarea regiunilor de dezvoltare, toate sunt considerate „un eşec”. Orice formulă de regionalizare fără transferarea de competenţe este superfluu” (prof. univ. dr. Cornel Sigmirean).
Majoritatea conferenţiarilor au pledat pentru transparenţă, îmbunătăţirea comunicării , continuare dezbaterilor, eliminarea abordărilor politicianiste, declarându-se împotriva înfiinţării unor regiuni, pe baza criteriului etnic, după modele din epoca feudală, şi pentru conturarea unor regiuni care să contribuie la modernizarea României, în consens cu exigenţele epocii contemporane.
Dr. Ioan LĂCĂTUŞU