Fermierii sunt îndemnați să își aleagă consultanții cu atenție când vine vorba de depunerea proiectelor pentru finanțarea investițiilor rurale. În cadrul întrunirii membrilor Asociației județene a Crescătorilor de Bovine Covasna, ce a avut loc la finalul săptămânii trecute, directorul Oficiului județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Covasna a vorbit, printre altele, despre importanța consultanței în ceea ce privește depunerea proiectelor și despre cele mai accesate măsuri.
Conducerea OJFIR Covasna spune că, de cele mai multe ori, alegerea unui consultant nepotrivit pentru întocmirea proiectelor de finanțare face ca acestea să fie declarate neeligibile, și implicit, să nu beneficieze de finanțare. Andras Szakal a ținut să le atragă atenția fermierilor ca în momentul în care doresc să depună proiecte pentru a obține finanțare prin Fondurile Europene, să consulte cu atenție site-ul oficial al AFIR și să ceară sprijin din partea reprezentanților Oficiului județean.
„În urma unei perioade petrecute la conducerea generală a AFIR mi-am dat seama, venind la Oficiul județean Covasna, că sunt niște chestiuni elementare care duc la blocarea proiectelor și la neeligibilitatea lor. (…) Foarte importanți pentru depunerea proiectelor sunt consultanții. Dacă avem consultanți buni, avem și proiecte bune. Rugămintea mea este ca cei care veți dori să depuneți proiecte pe AFIR să vă căutați consultanți buni, care știu ce au de făcut, și care să nu vă inducă în eroarea de a crea niște condiții artificiale pentru a câștiga proiectul, pentru că tocmai aceste condiții artificiale sunt descoperite la AFIR și ulterior proiectele sunt neeligibile. Mai bine îi spunem consultantului că nu se poate depune proiectul pe anumite măsuri. (…) Mai bine să avem un proiectant/consultant bun, să depunem proiectele bune, și efectiv să le câștigăm.”, a explicat directorul OJFIR Covasna.
Andras Szakal a mai precizat că noile măsuri pentru fermieri ar putea fi lansate cel târziu până la începutul lunii aprilie. Acesta spune că județul Covasna „este specific pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole, a sectoarelor zootehnic și vegetal”, unde au fost făcute cele mai multe investiții, și că cele mai puține proiecte depuse la nivelul județului au fost cele pentru sectorul non-agricol – măsurile 6.2. și 6.4..
„Măsura 4.1 – sectorul zootenic, dacă nu mă înșel, și acum este deschisă, dar din anumite motive nu prea sunt proiecte. Probabil că sesiunile vor fi deschise undeva prin martie, cel târziu la începutul lunii aprilie. Se lucrează deja la noile ghiduri care trebuie consultate. (…) Sunt foarte puține proiecte pe tot ce înseamnă sectorul non-agricol, adică măsurile 6.2, 6.4., pentru că probabil nu avem nici consultanți buni, cel puțin nu am auzit ca în județul Covasna să avem consultanți buni care să scrie proiecte foarte bune pe aceste măsuri non-agricole. Important este ca pentru proiectele pe care vreți să le depuneți să consultați site-ul AFIR. (…) Noi, la Oficiul județean Covasna, chiar suntem dispuși să vă dăm o mână de ajutor. A fost o perioadă în care era o reticență, în general, ca angajații să nu discute foarte mult cu consultanții, beneficiarii, pentru că se crează tot felul de interpretări. Am ajuns la concluzia că este nevoie de un dialog între reprezentanții AFIR, experți, directori. Este nevoie de dialog între consultanți și fermierii beneficiari, pentru că altfel nu reușim să cheltuim acești bani. Dacă nu mă înșel, în PNDR (Programul Nanțional de Dezvoltare Rurală – n.red.) sunt undeva la 8 miliarde de euro, care în perioada 2014-2020 trebuiesc cheltuiți.”, a mai explicat Andras Szakal.
Județul Covasna – locul I în Regiunea 7 Centru pentru proiectele depuse
În ceea ce privește finanțările acordate fermierilor în cursul anului trecut, pe baza proiectelor depuse de aceștia, conducerea OJFIR Covasna spune că județul nostru ocupă locul 22 la nivel național și locul I la nivelul Regiunii 7 Centru, depășind județe precum Brașov, Alba, Mureș și Sibiu: „Cel puțin pe anul 2016, Covasna zic eu stă foarte bine din punctul de vedere al investițiilor pe exploatații agricole. Noi am plătit prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 deja vreo 6 milioane de euro, în mare parte pe măsura 4.1 – exploatații agricole, și de asemenea, pe măsura 6.1. – instalarea tinerilor fermieri, și 6.3. – fermele mici și fermele de familie. (…) Pot spune că este o sumă acceptabilă astăzi, în județul Covasna, pentru că la sfârșitul anului 2016 am avut o analiză care s-a făcut la nivel național, și cel puțin pe Centrul Regional 7, unde mai sunt județe destul de mari (Brașov, Alba, Mureș și Sibiu), județul Covasna este pe primul loc din punct de vedere al sumelor împărțite către fermieri pe baza proiectelor depuse. Ca o statistică națională suntem undeva pe locul 22 la nivel național, ceea ce iar este un lucru bun ținând cont de dimensiunea județeului Covasna.”
OJFIR Covasna stă la dispoziția Grupurilor de Acțiune Locală
Măsurile de finanţare pentru Grupurile de Acțiune Locală (GAL) vor fi deschise mai repede anul acesta, potrivit directorului OJFIR. Andras Szakal a declarat că membrii GAL-urilor, interesați în depunerea proiectelor vor putea beneficia, de asemenea, de consultanță de specialitate din partea reprezentanților Oficiului județean, și că începând de luna viitoare măsurile de finanțare pentru acest sector vor fi deschise. Acesta i-a felicitat pe membrii Grupului de Acțiune Locală Progressio, prezenți la eveniment, pentru atragerea celei mai mari sume dintre cele trei GAL-uri existente la nivelul județului (Progressio, Alutus și Angustia) – aproape 3 milioane de euro.
„Nu numai Primăriile pot accesa fonduri pe GAL-uri, ci puteți accesa fonduri și pe celelalte măsuri, numai că sumele sunt mai mici: pe fermieri, pe fermele de familie, pe fermele mici, și pe activitățile non-agricole. Se pot accesa și pe GAL în perioada următoare aceste măsuri. Vor fi deschise mult mai repede, deja din luna februarie, pentru că se așteaptă doar un ordin sau o decizie a ministrului privind modul de lansare a acestor măsuri. Din ce știu eu, ei deja sunt gata cu ghidurile și pot lansa aceste măsuri. (…) Mă bucur foarte mult că și localitățile Valea Mare și Dobârlău sunt astăzi în acest GAL Progressio. Poate colegii de la GAL nu se bucură pentru că trebuie să împartă mai mulți bani pentru că au venit două localități în plus, dar cred că venind cele două locaități, forța acestui GAL Progressio este mult mai puternică și asta a demonstrat-o și suma pe care au accesat-o. Dintre cele trei GAL-uri existente la nivelul județului Covasna, GAL Progressio a primit cei mai mulți bani. Are undeva la 2.900.000 de euro dacă nu mă înșel, iar acești bani urmează ca în perioada următoare, pe baza măsurilor, să lanseze atât pentru Primării, cât și pentru persoanele fizice, ONG-uri, și persoane juridice. Orice probleme sunt, atât pe GAL-uri, cât și pe programele naționale AFIR vă stăm la dispoziție. (…) Sper ca în perioada următoare împreună să realizăm câteva proiecte.”, a conchis Andras Szakal.
Peste 100 de fermieri din localitățile Întorsura Buzăului, Barcani, Dobârlău, Valea Mare și Sita Buzăului au participat la întâlnirea organizată de Asociația județeană a Crescătorilor de Bovine Covasna, care a avut loc vineri, 20 ianuarie (a.c.) la Sita Buzăului.
Ioana Ardeleanu