Concursul „Reporter la Marea Unire”, dedicat elevilor Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Covasna, s-a încheiat cu succes, 11 elevi fiind premiați în urma materialelor pe care le-au realizat.
Evenimentul a fost organizat de Asociația GRIT în colaborare cu Școala Gimnazială „Avram Iancu”, iar în cadrul acestuia, elevii au primit provocarea de a-și imagina că se află la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1918.
Participanții au fost repartizați în două grupe, cei din clasele 0-4 au desenat momentul după propria imaginație, iar cei din clasele 5-8 și-au manifestat talentul artistic prin intermediul compunerilor.
Juriul a avut la dispoziție 5 zile pentru a alege cele mai bune creații, astfel, în urma deciziei acestora, 11 elevi au fost premiați.
La clasele primare au fost oferite 6 premii. Premiul I a fost oferit lui Răzvan Sever Oprișan, elev în Clasa a III – a, iar premiul II i-a fost oferit lui Carmen Băețelu, elevă în clasa a IV – a. Premiul III a fost oferit elevilor Ciubuc Sergiu (clasa a III – a) și Casiana Tabalai (clasa I). Mențiuni au fost oferite elevelor Nicoleta Papuc (clasa pregătitoare) și Reveica Cosnean (clasa pregătitoare).
Ceilalți 5 elevi premiați sunt din clasele gimnaziale: Premiul I a fost oferit elevei Elena Alexandra Bularca (clasa a VI – a), premiul II a fost oferit elevului Ștefan Popica (clasa a VI – a). La clasele gimnaziale nu au existat mențiuni, însă locul III a fost oferit pentru 3 elevi: Lorena Papuc (clasa a VI-a), Maria Furtună și Raisa Vlonga.
Toți participanții au primit diplome, iar cele mai bune lucrări au fost premiate, elevii primind cărți și obiecte de birotică (agende, pixuri, stilouri). Elevii din clasele primare au fost premiați de Septimia Donea, iar cei din clasele gimnaziale, de Flavia Elena Lungu, amândouă vicepreședinte ale Asociației GRIT.
„Am premiat cele mai bune lucrări care s-au pliat pe tema concursului. Ne-a împresionat eseul Alexandrei Bularcă, din clasa a VI-a, un interviu cu Vasile Goldiș. Întrebările și răspunsurile imaginate de Alexandra au demonstrat faptul că aceasta s-a documentat înainte, a aflat ce s-a întâmplat la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, a intrat în atmosfera evenimentului. De asemenea, ne-a plăcut mult interviul realizat de Ștefan Popica, din clasa a VI-a, care, printre oamenii prezenți la Marea Adunare Națională, a „stat de vorbă” cu covăsneni de-ai noștri, care i-au declarat că <<suntem din Covasna, am venit în număr mare>> bucurându-se că <<într-un final, nu ne mai conduc străinii și suntem o țară liberă>>. Emoționante au fost și unele din desenele realizate de prichindeii din clasele primare. Faptul că elevii au aflat mai multe despre punctul astral al istoriei naţionale, care este Marea Unire de la 1918, documentându-se pentru acest concurs, înseamnă că ne-am atins scopul, și asta nu poate decât să ne bucure. Ne propunem să organizăm cât mai multe astfel de activități. Mulțumim cadrelor didactice care s-au implicat în organizarea concursului <<REPORTER LA MAREA UNIRE>> și în îndrumarea elevilor.” – a declarat Florentina Teacă, reprezentantă a Asociației GRIT, coordonator proiect.
Asociația GRIT este partener și în concursul de istorie „Românii și visul Unirii”, organizat an de an, în preajma Zilei Nașionale, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Instituția Prefectului-Județul Covasna, concurs care face parte din programul manifestărilor cultural-științifice și civice dedicate Zilei Naționale a României, organizate de Instituția Prefectului – Județul Covasna, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Covasna. Anul acesta, concursul, la care sunt așteptați cei mai buni elevi la istorie de la toate școlile din județ, va avea loc joi, 22 noiembrie, începând cu ora 13.00, în Sala Mare a Consiliului Județean Covasna.
Cosmin Teodor IOSUB