Cea de-a XXIII-a ediție a concursului interdisciplinar dedicat elevilor de clasa a patra din județ, organizată de către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, și-a stabilit câștigătorii. Ediția din acest an a fost dedicată Centenarului Marii Uniri, au transmis organizatorii.
Competiția este organizată an de an, de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna, prin inspectorul școlar pentru învățământ primar și alternative educaționale – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu, și a fost inițiată de regretata prof. Elena Boricean, în 1996.
Scopul principal al concursului este cel formulat cu 23 de ani în urmă și constă în: crearea de oportunități și motivații pentru elevi și cadrele didactice implicate din unitățile școlare din județul Covasna, de a se afirma pe plan local și județean, prin abordarea interdisciplinară a obiectelor de studiu din planul cadru în vederea pregătirii calitative pentru viață. Totodată, acest concurs își propune să stimuleze interesul elevilor din județul Covasna pentru cunoaștere, cercetare și explorare, oferind posibilitatea de a participa la o competiție de nivel județean și de a dezvolta personalitatea acestor elevi, spiritul de inițiativă și de competiție.
Ca și în cadrul edițiilor anterioare, și această ediție a vizat evaluarea și valorificarea competențelor și abilităților specifice la: limba și literatura română, matematică, științe ale naturii, geografie, istorie, educație civică, arte vizuale, educație fizică, probele fiind elaborate din toate disciplinele de învățământ, în conformitate cu planul cadru și programele școlare în vigoare. Competiția a cuprins două etape: etapa zonală și etapa județeană.
„Etapa zonală a Concursului judeţean interdisciplinar al elevilor de clasa a IV-a (ediția a XXIII-a, 2018)s-a desfășurat în perioada 14 – 31 mai 2018, sub directa coordonare a Inspectoratului Școlar JudețeanCovasna. Au fost înscrise 28 de echipaje cu 140 de elevi din toate cele cinci zone ale județului. Echipajele câştigătoare la faza locală şi calificate la etapa judeţeană au fost: 1. CIREȘARII – de la Colegiul Național <<Mihai Viteazul>> din Sfântu Gheorghe,echipaj coordonat de prof. Camelia – Ana Onofrei: 2. <<PRIETENIA>>- de la Școala Gimnazială <<Avram Iancu>> din Covasna, prof. Iuliana Cara, 3. <<CURAJOȘII>> – de la Şcoala Primară Belin Vale, echipă îndrumată de înv. Bíró Klára; 4. <<LET`S GET SMART>> de la Şcoala Gimnazială <<Mihail Sadoveanu>> din Întorsura Buzăului, prof. Marcela Radu; 5. <<CLUBUL CURIOȘILOR>>, de la Şcoala Gimnazială <<Turoczi Mozes>>din Târgu Secuiesc, echipaj coordonat de înv. Marieta Stângă.”- ne-a declarat, ieri,inspectorul școlar pentru învățământ primar și alternative educaționale – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu.
Potrivit inspectorului, vineri, în data de 08.06.2018, la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, a avut loc faza județeană a concursului.
Echipajele au avut de trecut nouă probe obligatorii, constând în: prezentarea echipajului (în limita a trei minute); o sesiune de întrebări fulger cu patru variante de răspuns, dintre care una singură este corectă, cu subiecte din toate disciplinele clasei a IV-a (20 de întrebări); limba și literatura română; matematică; geografia României; istoria României; îndemânare; dramatizare pe temă dată (timpul alocat fiind de maxim 5 minute); probă sportivă.
Întrucât, în acest an, concursul a fost dedicat Centenarului Marii Uniri, probele au avut o structură diferită.
„Ediția din acest an a concursului face parte din multitudinea de activități dedicate Centenarului Marii Uniri. De aceea, structura subiectelor a fost puțin diferită față de cea de anii trecuți: textul de la proba de limba și literatura română a fost unul istoric, la fel problema de matematică, proba de dramatizare a constat în punerea în scenă a unui text literar cu tematica Marii Uniri, proba de istorie a fost mai vastă și cu un punctaj mai mare etc.”- a declarat inspectorul școlar pentru învățământ primar și alternative educaționale – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu.
Concursul, câștigat de echipajul Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, din Întorsura Buzăului
În final, câștigătorul ediției a XXIII-a a fost echipajul „LET`S GET SMART” de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, îndrumat de doamna profesor pentru învățământ primar Marcela Radu.
Încă o ediție reușită!
Inspectorul școlar pentru învățământ primar și alternative educaționale – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu, a declarat că elevii echipajelor participante au fost foarte bine pregătiți, la fel ca și cei care au evoluat la prima ediție a concursului județean de matematică, dedicat elevilor de clasa a III-a și organizat, în luna martie.
„La fel ca și la <<fratele>> mai mic (Concursul „MATEX covăsnean”), se remarcă foarte buna pregătire a tuturor echipajelor calificate la faza județeană și seriozitatea cu care a fost tratat acest concurs de către elevii participanți și cadrele didactice îndrumătoare. Și unii și ceilalți merită felicitări. Mulțumim coordonatorilor de cerc pedagogic din cele cinci zone ale județului și celor șase unități de învățământ implicate direct în organizarea și desfășurarea acestei competiții!”- a transmis inspectorul școlar Mihai Sebastian Banciu.
Ana Ciorici Costache