Ajuns la cea de-a patra ediţie, Concursul naţional de interpretare vocală „Crai Nou“, organizat de Liceul de Muzică „Tudor Ciortea“ din Braşov,  se va derula timp de trei zile (între 6 şi 8 februarie 2014) cu participarea  a numeroşi  elevi de la secţiile de canto ale unor unităţi de învăţământ de profil din mai multe judeţe şi din Bucureşti.    

Deşi se află în vacanţă, cei mai talentaţi şi studioşi ucenici în domeniul artei interpretative a muzicii culte şi-au anunţat participarea în municipiul de sub Tâmpa, pentru a se supune unui examen profesional difícil. Este un excelent prilej de a constata pe viu la ce nivel au ajuns  în comparaţie cu colegii lor din alte unităţi de învăţământ similare, după cum ne-au declarat  unii participanţi în anii anteriori.

    Ei vor  evolua  în faţa unui  Juriu prezidat de celebra soprană  dr. Felicia Filip, de la Opera Naţională Bucureşti, director artistic  al Operei Comice pentru Copii, alături de domnia sa fiind prezente  soprana Nicoleta Chirilă şi mezzosoprana Asineta Răducan, de la Opera Braşov, precum şi profesoara Magda Suciu, din partea organizatorilor, cea care a iniţiat acest proiect onorabil.

Amănunte în avanpremieră

   „Vor fi  patru secţiuni, câte una corespunzătoare fiecărui an de liceu, ne-a detaliat în avanprmiera conferinţei de presă ce va avea loc mâine prof. Magdalena  Suciu, de la Catedra de canto  a  Liceului de Muzică „Tudor Ciortea“ din Braşov. Pentru fiecare clasă noi, organizatorii, am stabilit un repertoriu obligatoriu din lucrări celebre, astfel încât competiţia să cearnă  valorile şi să-i desemneze pe cei mai buni. Deşi, toţi sunt foarte buni.

     Concursul se adreseaza tinerelor talente din domeniul interpretării vocale din România,  conferind tinerilor liceeni ce studiază muzica vocală clasică posibilitatea exprimarii artistice la un nivel deosebit, apreciat de un juriu competent.

    Evaluarea concurenţilor se va face după  criterii precise şi clare: respectarea textului muzical, interpretarea artistică, tehnică şi, fireşte,  impresia artistică pe care ne-o lasă concurenţii”.

Tinerii muzicieni din judeţul Covasna sunt din nou prezenţi

 

Aşa după cum ne-au obişnuit încă de la prima ediţie a întrecerii muzicale, iau parte şi elevi talentaţi din judeţul Covasna, majoritatea  de la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sf. Gheorghe, coordonaţi de d-na prof. Sebestyén-Lázár Enikö, care ne-a precizat în cursul zilei de ieri următoarele:

 „Ne prezentăm şi anul acesta la prestigiosul Concurs naţional  de interpretare vocală “Crai Nou” cu bucurie şi emoţie, deoarece la fiecare ediţie ne-am străduit să lăsăm o bună impresie în această competiţie a talentelor tinere din România.

De data aceasta vor fi trei concurenţi, doi băieţi şi o fată. Ne punem mari speranţe în talentatul tenor Bartos Barna, din clasa a XI-a (pe care l-aţi cunoscut la ediţiile precedente), ce a obţinut la fiecare participare  locul II.  Acum se află într-un progres evident, a muncit mult, s-a prefecţionat şi sperăm ca  anul acesta să se claseze pe prima treaptă a podiumului. Aş vrea să mai adaug că Barna  se pregateste şi pentru  Olimpiada Naţională de specialitate, aşa că îi ţinem, pumnii, urându-i mult succes.

 Din păcate,  eleva Bajkó Boglárka, în care  ne-am pus, de asemenea, mari speranţe, s-a îmbolnăvit de pneumonie şi nu  mai  poate  să meargă la concurs. Ne pare tare rău, deoarece s-a pregătit intens pentru această confruntare artistică de anvergură.

 

Elevi  covăsneni debutanţi

Se vor prezenta şi doi elevi de la liceul nostru care sunt debutanţi la concurs, ambii din clasa a X-a. Mă refer la Székely Kitti Fruzsina, cu care personal lucrez  din luna septembrie  a anului trecut, fiind foarte mulţumită de progresele pe care le înregistrează, dovedindu-se o elevă ce promite. Nu în ultimul rând, ţin să-l menţionez pe  cel de-al treilea concurent al nostru, în persoana  elevului Komporály József;  un bas căruia acum i s-a terminat schimbarea de voce. Este un bas în devenire, cu sunete foarte grave, o altă  tânără speranţă covăsneană.

Va mai lua parte  încă o concurentă de la Sfântu Gheorghe, Bianca Timaru – o voce foarte interesantă de soprană lirică. Este elevă în clasa a XII-a a doamnei profesoare Domokos Orsolya.

Fiecare dintre ei va interpreta în concurs minimum două piese: o arie şi un lied românesc.

Mulţumiri şi urări de succes

   În numele concurenţilor şi al meu  ţin  să  mulţumesc foarte mult  ziarului „Mesagerul de Covasna”  care s-a interesat mereu de  activitatea şi performanţele  elevilor  artişti din judeţul Covasna, relatând de la toate ediţiile Concursului naţional de interpretare vocală „Crai Nou“.

Sperăm din suflet ca şi de această dată să nu dezamăgim…”

Le urăm tinerilor artişti în devenire să fie în formă şi să aibă emoţii cât mai mici.  Autorul acestor rânduri  va fi prezent şi de această dată la faţa locului, pentru a putea relata în numărul de luni felul în care s-a desfăşurat importanta manifestare.

  Succes tuturor!

                                                                                               Horia C. Deliu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail