Studenţii de la orice specializare din ţară se pot înscrie la concursul pe teme de mediu, intitulat „Calea verde în machete” – și care are ca premiu o vizită de studiu în Norvegia. Cei interesați pot participa la competiție cu machete si proiecte în domeniul adaptării la schimbări climatice.

Concursul este derulat Agenţia pentru Protecţia Mediului  (APM) Sibiu, în cadrul proiectului „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”.

Potrivit regulamentului postat pe site-ul proiectului, www.caleaverde.ro, concursul se desfășoară în cadrul a trei secţiuni, în funcție de sectoarele prioritare în vederea adaptării la efectele schimbărilor climatice, selectate de concurenți: 1. infrastructură de transport, construcţii şi urbanism, 2. Energie, industrie, agricultură şi pescuit, 3. Biodiversitate, Păduri, Resurse de apă şi protecţia împotriva inundaţiilor, sănătate publică, asigurări şi educaţie. Aceeași sursă arată că premiul va consta într-o vizită de studiu – instruire universitară / practică, în domeniul adaptării la schimbările climatice, pe o perioadă de zece zile, în Norvegia. Prin machetele/proiectele cu care se înscriu, echipele trebuie să prezinte o soluție inovatoare de adaptare la schimbările climatice pentru unul dintre sectoarele prioritate, care trebuie abordate în vederea adaptării la efectele schimbărilor climatice.

În regulamentul competiției se precizează că participanții la concurs trebuie să fie studenți, cu preocupări în domeniul adaptării la schimbările climatice, cetățeni români sau ai altor state, rezidenți sau cu domiciliul stabil în România, înscriși la forma de învățământ cu frecvență, în condițiile legislației în vigoare, indiferent de specializare. Studenții trebuie să fie înmatriculați la o facultate din țară, atât în momentul selecției, cât și pe parcursul mobilității, respectiv anul universitar 2015 /2016, în ciclul de licență sau masterat. La concurs pot participa numai echipe, alcătuite din două persoane. Se menționează că se pot înscrie mai multe echipe din aceeași facultate, din același an de studii, din aceeași grupă, dar membrii echipei nu pot face parte din mai multe echipe. Fiecare echipă poate fi îndrumată de un cadru didactic, însă aceasta nu este o cerință obligatorie.

. .

Înscrierile se realizează până la data de 27 noiembrie 2015. Pentru înscriere se va întocmi un dosar care va conține o serie de documente, conform regulamentului. Regulamentul poate fi consultat accesând site-ul www.caleaverde.ro (sau direct http://caleaverde.ro/wp-content/uploads/2015/10/Noul-Regulament-concurs-calea-verde-in-machete-revizuit.pdf).

Proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă” este implementat de APM Sibiu, în parteneriat cu Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia – KS, Administrația Națională de Meteorologie, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Brașov, Primăria Municipiului Târgu Mureș și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,  în cadrul Programului RO07 – Adaptare la Schimbări Climatice, finanțat prin fonduri asigurate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European, EEA GRANTS 2009 – 2014 și are ca obiectiv general reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbări climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbări climatice, se arată pe site-ul www.caleaverde.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail