Elevii liceelor din toată ţara pot participa la cea de-a VII-a ediţie a concursului naţional – „Euroscola” cu tema „O propunere legislativă de succes”. Competiţia a fost lansată recent de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE) şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

„În contextul anului în care se desfăşoară alegerile pentru Parlamentul European şi, în continuare, procedura de alegere a preşedintelui Comisiei Europene, Biroul de Informare al Parlamentului European în România şi Ministerul Educaţiei Naţionale invită toate liceele interesate să participe la concursul Euroscola cu tema „O propunere legislativă de succes”, se arată pe site-ul  Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). Potrivit aceleiaşi surse, elevii sunt invitaţi să simuleze activităţile legate de adoptarea unei rezoluţii în Parlamentul European, în procedura legislativă ordinară (codecizie). Simularea va porni de la o propunere legislativă iniţiată de Comisia Europeană, care va fi discutată la nivelul comisiei parlamentare permanente relevante şi la nivelul unei comisii de aviz, urmând să se încheie cu adoptarea propunerii în plenul Parlamentului.

Conform informaţiilor publicate pe site-ul MEN, la concurs pot participa elevii liceelor din toată țara. Proiectul va fi conceput de câte o echipă/ liceu, formată din cel mult 24 de elevi cu vârste cuprinse între 15-18 ani, coordonată de două cadre didactice. Elevii pot proveni dintr-o clasă sau din diferite clase ale aceluiași liceu.

 Proiectul – ce poate fi realizat oricând în perioada 7 aprilie 2014 – 10 octombrie 2014– va avea următoarele obiective: o mai bună cunoaştere a instituţiilor europene şi a rolului Parlamentului European în procesul decizional al Uniunii Europene;  responsabilizarea elevilor prin simularea rolului de membri ai Parlamentului European; informarea tinerilor despre necesitatea de a participa la alegerea reprezentanților români în Parlamentul European; dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi de lucru în echipă la elevi;  realizarea unui film care să simuleze prezentarea în plen a raportului pe marginea iniţiativei legislative propuse, dezbaterea pe marginea lui (5 interpelări) şi votul final.

Însoţite de o serie de documente, proiectele, vor fi trimise prin poștă la adresa: Biroul de Informare al Parlamentului European în România Str. Vasile Lascăr, nr. 31, etaj 1 cod 020492 București – sector 2, până în data de 10 octombrie 2014 (data înregistrării poștale).

Un liceu va trimite un singur dosar. În cazul în care un liceu va trimite mai multe dosare, acesta va fi eliminat din concurs.

Informaţii în legătură cu acest concurs pot fi aflate accesând site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, secţiunea „Învăţământ Preuniversitar – activităţi educative sau accesând linkul http://edu.ro/index.php/resurse/21181.

Echipele de elevi care s-au clasat pe primele trei locuri la concursul național Euroscola în anul 2014 şi care nu au mai participat la nici o sesiune a evenimentului Zilele Euroscola în anul 2014 pot participa la evenimentul Zilele Euroscola organizat la Strasbourg.

 

Despre „Euroscola”

„Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a învăța despre modul de viață, despre viziunile și așteptările tinerilor din alte state membre ale Uniunii.

Evenimentul Zilele Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. La fiecare eveniment se adună aproximativ 600 de elevi din toată Uniunea Europeană.

Participanții la Strasbourg sunt împărțiți în grupuri multilingvistice care, pentru o zi, devin membri ai Parlamentului European. Ei discută și formulează, în comisii, propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative într-o altă limbă decât limba lor maternă. La sfârșitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispoziție o subvenție pentru acoperirea costurilor călătoriei la Strasbourg”, se arată pe site-ul MEN.

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail