În cadrul conferinţei de presă s-a anunţat faptul că anul acesta, pentru prima oară, se va organiza prima ediţie a concursului de pălinci din Trei Scaune, iar Vrabie Zsolt, cunoscut sub numele de Csuri, va promova o nouă mascotă a secuilor ce este deja cunoscută în mulţe ţări.

Festivalul „Zilele Sfântu Gheorghe”, care va avea loc în perioada 1-4 mai, va găzdui prima ediţie a concursului de palincă din Trei Scaune, unde vor participa proprietarii mărcii Potio Nobilis, care este deja consacrată din ediţiile trecute ale festivalului, Dezső Tibor şi Füstös Imre, care  au creat un produs ce a dus foarte departe renumele oraşului Sfântu Gheorghe. La concursul austriac „Destilata”, care este considerat de cunoscători ca fiind campionatul mondial al pălincilor de fructe, pălinca de piersici a adus medalia de aur, pălinca de mere sălbatice, struguri şi gutui a obţinut medalia de argint, şi cea de prune şi de pere a câştigat medalia de bronz, a declarat Dezső Tibor, adăugând şi faptul că, la acest concurs au participat concurenți cu produsele lor specifice din peste treizeci de țări.

Înscrierile pentru concurs se pot face la trei categorii: pălică, băutură spirtoasă sau lichior. Băuturile trebuie predate în două sticle de jumătate de litru, până luni, 21 aprilie. Deşi numele concursului sugerează altfel, sunt aşteptaţi la concurs nu numai producătorii din județul Covasna, astfel că se pot trimite şi din județul Harghita, Mureş sau Partium. Juriul de specialitate va fi format din comisia de evaluare SVESZ care va puncta produsele conform regulilor internaţionale, prima etapă de pregătire începând deja, sub conducerea specialiştilor Dezső Tibor şi Lovasy Tibor. Băuturile trebuie predate în două sticle de jumătate de litru, până luni, 21 aprilie, după achitarea taxei de participare de 10 lei pentru fiecare produs înscris la concurs. Anunțarea rezultatelor se va face vineri, 2 mai, de la ora 14:30, pe scena din Grădina Artelor. Evaluarea se face după sistemul de 20 de puncte, fiind luate în considerare claritatea, aroma, gusturile simţite în timpul degustării, cât şi valabilitatea. Punctajul va fi tradus astfel: 1 – înseamnă cu defect, 3 – corespunzător, 5 – reprezintă apreciere extraordinară. Punctul central de colectare al băuturilor este Biroul de Imagine al Primăriei, însă cei care sunt din afara oraşului pot merge la unul dintre celelalte puncte oficiale din Târgu Secuiesc – Restaurantul „Székely”; Baraolt, Vida András – 0740 132 305; Covasna – Csomós Elemér – 0767 424 746; Miercurea Ciuc – Restaurantul „Hargita”; Odorheiu Secuiesc – Restaurantul „Gondüző”; Gheorgheni – Benedek Árpád – 0745 977 039;

O nouă mascotă ce va fi oferită cadou

Pista bá este un produs secuiesc, care este realizat manual de către Vrabie Zsolt, care, în scurt timp a devenit foarte cunoscut, într-un ritm foarte rapid ajungând în toată Europa, chiar şi în Siberia, America şi Canada, şi se pare că el „călătorește” şi în Africa. Creatorul lui este de părere că reprezintă secuii, şi umple un gol, căci până acum nu exista niciun produs pe care invitații sau turiştii să poată să-l ia acasă. Pista bá trebuie căutat, căci de acum înainte va “merge” la toate evenimentele. O veste bună este şi faptul că deja se pregătește povestea din jurul lui, şi pe viitor se va realiza şi un desen animat. Cadourile sunt oferite evenimentului prin sponsorizare, din partea producătorilor, iar organizatorii oferă în schimb, drept mulțumire, reclamă şi promovare, produselor.

Tot timpul suntem în căutarea acelor particularități care se leagă de orașul Sfântu Gheorghe, şi pot fi văzute ca şi valori locale, motiv pentru care, anul acesta, interpreţii invitați vor primi în dar pălincă Potio Nobilis şi figurina Pista bá. Suntem convinşi că ambele sunt nişte mărci ale oraşului prin care tot timpul îşi vor aminti de noi – a subliniat Grubisics Levente.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail