Timp de aproape 2 ore, cele 4 grupe formate din câte 4 elevi din fiecare clasă,  având  alături  cadrele didactice-  înv. Mihaela Raicea și prof. Balogh Janos, membrii juriului – înv. Szigyarto Kornelia, poeta Mihaela Aionesei și  preotul  Ionuț Constantin, precum și pe părintele Iosif  Dan  Cața  dar  și pe  doi reprezentanți ai organizatorilor- medicul Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului” din Brașov și Maria Crețu-Graur, vicepreședinta Despărțământului Covasna- Harghita la ASTREI-, și-au dat silința să ducă la bun sfârșit fiecare dintre cele șapte  probe  ale concursului.

Întrebările legate de tema concursului nu le-au dat mari bătăi de cap, și nici programul artistic, la alegere, în cadrul căruia  elevii fiecărei grupe- care s-au pregătit singuri, fără sprijin din partea cadrelor didactice- au dat dovadă de real talent artistic în a recita sau a cânta, dar mai ales în aduce în fața celor prezenți scenete din viața Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Se pare că cea mai „grea” probă a fost  jocul de puzzle în care trebuiau să pună cap la cap piesele pentru a crea imaginea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În timp echipele claselor a VIII-a și a VII-a au reușit să ducă la bun sfârșit și această probă, în timpul acordat, obținând punctajul maxim,  membrii celorlalte două echipe s-au împotmolit, reușind să creeze, fiecare, un pic mai mult de jumătate din imagine.

Odată ajunși la final de concurs, juriul a stabilit, pe baza punctajelor obținute la fiecare probă de concurs, următorul clasament: locului I: clasa a-VIII-a, urmată de clasa a-VII-a, a-V-a și a-VI-a.

Elevii  celor  patru echipe participante au primit din partea organizatorilor- Asociația „ Calea Neamului” Brașov, Despărțământul Covasna-Harghita al ASTREI și Asociația GRIT Covasna-   cărți, steaguri tricolore, ziare Mesagerul de Covasna  și premii în bani. Fondul de premiere din acest an a fost de 1700 lei, astfel că fiecare grupă a fost premiată cu o sumă de bani (700 lei- locul I; 500 lei-locul II; 300 lei- locul III; 200 lei- mențiune).

 

Adresându-se  elevilor participanți, Mihai Tîrnoveanu, inițiatorul acestui concurs a menționat: „ Vă felicit pentru faptul că  v-ați pregătit atât de bine, anul acesta, pentru concursul de istorie. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl rețineți este acela că premiile-  cărțile, steagurile și banii pe care i-ați primit sunt din partea a trei asociații- Asociația „Calea Neamului”, Despărțământul Covasna-Harghita al ASTREI și Asociația GRIT Covasna, dar în spatele acestor  asociații sunt oameni din întreaga țară care  țin să vă mulțumească și să vă răsplătească pentru două  lucruri: primul lucru pentru  faptul că sunteți elevi la secția cu predare în limba română,  și că datorită vouă  învățământul în limba română trăiește și în Tg Secuiesc; în al 2- lea rând vor să vă mulțumească  pentru faptul  că acordați atenție istoriei naționale,  și aș vrea să vă rog să vă pregătiți la acest obiect deosebit nu numai de 1 Decembrie și de 24 ianuarie,  ci zi de zi, pentru că în Istoria Națională îi găsiți pe adevărații eroi, pe voievozii, pe martirii, pe luptătorii care și-au dat viața și au luptat, de mii de ani, pentru  ca noi astăzi, aici, să vorbim liberi, în limba română!

Pe pagina sa de socializare, poeta  Mihaela Aionesei a scris, printre altele: „ Mulțumiri tuturor oamenilor de bine care au contribuit la strângerea acestei sume și asociațiilor implicate pentru stimularea învățământului în limba română (este nevoie din când în când). Dincolo de premii, ceea ce contează cu adevărat pentru elevii de aici este să știe că cineva se interesează de ei, că sunt oameni cărora le pasă!
Felicitări pentru profesionalism și dăruire, cadrelor didactice: Mihaela RaiceaSzigyarto Kornelia, Balogh Janos (prof.istorie). Mulțumiri preoților Iosif Dan Cața și Ionuț Ionut Constantin prezenți la eveniment cu un moment poetic prezentat de un grup de elevi ai școlii.
A fost o zi care va rămâne scrisă cu roșu, galben și albastru în inimile tuturor.”

 

Rugând-o, în cursul zilei de ieri,  să ne  transmită câteva gânduri despre concursul la a cărui organizare și-a adus și dumneaei aportul,  înv. Mihaela Raicea ne-a spus: „Suntem atât de mulțumiți pentru ceea ce am reușit să aducem în viața acestor copii: șansa de a-i învăța că istoria se poate înțelege prin joc și concurs, că a învăța și a concura sunt cele mai bune modalități de a înțelege istoria, faptele celor care au făcut ca țara să fie așa cum e azi. Că ceea ce s-a întâmplat de mult este atât de actual, mândria de a fi român…Poate sunt cuvinte mari dar azi, de dimineață, când am intrat în scoală, pot spune cu siguranță că, atunci când m-am întâlnit cu participanții la concursul dedicat Micii Uniri, aveau o altfel de privire, mai mândră, mai fericită, mai…altfel. Pentru asta, doar pentru mândria de a fi luat parte la un asemenea concurs istoric, pentru munca și bucuria acestor copii, a meritat munca, pregătirea și implicarea tuturor celor care ne sunt prieteni, mulțumim! Mulțumim Mihai Tîrnoveanu și Asociației ,,Calea Neamului „, mulțumim Maria Crețu-Graur și Despărțământului Covasna- Harghita al ASTREI, pe care îl reprezintă, Florentinei Teacă, pentru cărțile ei minunate și pentru steagurile tricolor dăruite, colegilor profesori Balogh Janos,Szigyarto Kornelia,copiilor pentru seriozitatea cu care s-au pregătit, și sunt convinsă că de câte ori vor trăi această sărbătoare, vor zâmbi și vor spune, mai încet sau mai tare: ,,Și eu am sărbătorit Mica Unire ! Hai să-ți povestesc cum !” Multă sănătate vă doresc tuturor, să ne vedem cu bine de fiecare dată, cu mici cu mari, să sărbătorim momente ale frumoasei noastre istorii!

Așa să fie!

 

Ana Ciorici-Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail