Organizațiile non-guvernamentale care derulează proiecte de terapie prin artă sau terapie emoțională pentru copiii cu nevoi speciale pot aplica până în 12 octombrie 2018 la concursul de proiecte derulat în cadrul programului „Mol pentru sănătatea copiilor”,  fondul alocat fiind de 400.000 de lei.

Cea de-a zecea ediție a programului derulat de MOL România și Fundația Pentru Comunitatea fost lansată marți, 11 septembrie, la Cluj, unde 20 de organizații care au primit finanțare în cadrul ediției precedente (printre care și o organizație covăsneană) au prezentat rezultatele proiectelor derulate în perioada decembrie 2017 – august 2018.

Potrivit organizatorilor, în decursul celor nouă luni, aproape 800 de copii cu nevoi speciale au beneficiat de activități de terapie prin artă – muzică, desen, pictură, modelare a lutului, fotografie, tehnologie digitală; terapii experiențiale utilizând activități de escaladă și alpinism în aer liber; terapii asistate de animale; terapii emoționale – tehnici ca jocuri de rol, mișcare și joacă, atingere terapeutică; stimulare polisenzorială. Activitățile terapeutice au urmărit îmbunătățirea calității vieții copiilor, precum și a familiilor acestora.Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele unicului concurs național de călărie terapeutică, Cupa MOL pentru sănătatea copiilor, ajuns în acest an la ediția a 3-a. Organizat de Asociația Hip-Tep din Aiud, acest concurs are un rol important în reintegrarea copiilor cu nevoi speciale.

Suntem impresionați de generozitatea, creativitatea și perseverența partenerilor noștri din cadrul organizațiilor non-profit în a genera schimbări în bine atât în viețile copiilor aflați în suferință cât și în viețile familiilor acestora. Am avut ocazia să văd momente ale unor activități din cadrul celor 21 proiecte implementate anul acesta și am observat eforturile depuse de terapeuți, greu de descris în cuvinte. MOL România sprijină de zece ani derularea proiectelor în care crede și ne bucurăm că an de an toate sunt puse în practică de către oameni sufletiști, care își pun toată energia în a aduce speranță în sufletele unor copii și tineri care au cea mai mare nevoie de aceasta”, a declarat Camelia Ene, CEO și Country Chairman al MOL România, conform  unui comunicat de presă.

 

Cine și cum poate aplica la concurs?

Prin „MOL pentru sănătatea copiilor”, organizațiile non-guvernamentale pot beneficia de o sumă de maximum 25.000 lei sub formă de pre-finanțare pentru un proiect ce urmează să fie implementat în perioada decembrie 2018 – august 2019. Termenul-limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 12 octombrie 2018, iar fondul total al sponsorizărilor este de 400.000 de lei.

Conform regulamentului, programul are ca scop reabilitarea psiho-socială a copiilor cu deficiențe, afecţiuni cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave, iar tipurile de proiecte eligibile sunt: proiecte de terapie emoţională: terapii de grup, terapii prin trăiri personale pozitive, prin experienţe şi acumulări personale, proiecte de terapie prin artă și de expresivitate artistică: instrumente vizuale, muzică, activităţi de auto-exprimare creativă, individuale şi de grup.

Publicul țintă este compus din: copii cu deficiențe sau cu afecţiuni cronice, copii în curs de recuperare după afecţiuni grave sau cu afecţiuni grave permanentizate (de ex. tumori, afecţiuni psihiatrice, ale sistemului limfatic, endocrin, ale aparatului respirator, digestiv, motor şi altele) și pot depune cereri de finanțare: organizaţii non-profit care desfăşoară, conform actului constitutiv și statutului, activităţi legate de scopul proiectului; organizații nonguvernamentale (fundaţii, asociaţii, federaţii), organizații religioase, cu mențiunea că în cazul unor spitale sau instituții publice solicitantul nu trebuie să fie instituția în sine, ci o fundaţie sau altă organizație de pe lângă aceasta.

„Modalitatea de finanțare – pre-finanțarea – aplicată în cadrul programului asigură din start suportul material necesar derulării activităților terapeutice planificate. Astfel, sumele propuse de către juriu pentru implementarea proiectelor declarate câștigătoare se acordă încă de la început. Decontul se prezintă împreună cu raportul profesional la sfârșitul perioadei de implementare. Colaboratorii Fundației noastre oferă suport și informațiile necesare atât celor care doresc să se înscrie, cât și celor interesați de program pe tot parcursul anului”, a afirmat András Imre, Director Executiv al Fundației Pentru Comunitate.

 

Peste 10.000 de beneficiari ai programului, de la lansare și până în prezent

 

Conform organizatorilor, de la lansare și până în prezent, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost alocate fonduri totale de 2.778.000 lei ONG-urilor care au derulat 169 de proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională, incluzând peste 10.000 de beneficiari în activitățile lor.

Asociație covăsneană, printre laureații ediției anterioare

Asociația „Help” din Sfântu Gheorghe se numără printre câștigătorii ediției precedente, în urma participării cu un proiect de terapie prin muzică, îmbinată cu elemente de hidroterapie (pentru copii cu deficiențe grave).Prin proiectul „Aqua-musica, muzica izvorând din mine,” derulat de Asociația Help din Sfântu Gheorghe, specialiștii au îmbinat meloterapia și unele elemente ale hidroterapiei în vederea îmbunătățirii calității vieții a 36 de elevi cu dizabilități grave și asociate din Şcoala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe, aducând beneficii inclusiv pe plan fizic, emoțional și social.

Programul MOL pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de compania MOL România. Anunțul programului precum și formularul de înscriere pot fi descărcate de pe site-urile www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro.

 

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail