Elevii covăsneni sunt invitaţi să se înscrie, săptămâna aceasta, la concursul de creaţie artistică Amândoi, în aburul pâinii”.

Aflat la cea de-a XII-a ediție, Concursul  național de creație artistică  pentru elevi, intitulat „Amândoi, în aburul pâinii”, este organizat de Fundaţia Culturală „Cezara Codruţa Marica” şi Centrul de Studii Literare „Grigore Vieru” din Târgu-Mureş și este dedicat zilelor de 1 şi 8 Martie.

Potrivit organizatorilor, la concurs sunt invitați să se înscrie elevi de la orice unitate școlară din țară. Competiția se desfășoară pe trei categorii: categoria dedicată elevilor din ciclul primar, categoria adresată elevilor din ciclul gimnazial și cea adresată ciclului liceal,

Cei care doresc să participe trebuie să trimită creaţii originale  –  versuri,  pagini de proză literară  sau desene care să exprime  frumuseţea, sinceritatea, bucuria, bunătatea, speranţa ce luminează  relaţiile de viaţă, în special cele educative, dintre copil  sau adolescent şi mamă  –  pe adresa: Fundaţia Culturală „Cezara Codruţa Marica”, Târgu-Mureş, Bulevardul Cetăţii nr. 13, sau pe adresa de e-mail: [email protected], până în data de 15 februarie 2016.

Creațiile vor fi însoțite de adresa concurentului, numele școlii și numele cadrului didactic  îndrumător.

„Concursul a ajuns de la nivel județean, la nivel naţional. Ideea acestuia a pornit de la alte două concursuri de creație literară pe care noi le avem – unul pentru licee, intitulat <<Vreme trece, vreme vine>> și altul pentru copii mici și elevii de gimnaziu – <<Jocul de-a ziua cea bună>>-  concurs de compuneri școlare (…). Pornind de la faptul că aceste concursuri ne-au arătat că există mult talent, multă disponibilitate, multă sănătate, am inițiat concursul <<Amândoi în aburul pâinii>> – dedicat zilelor de 1 și 8 martie (…). Competiţia are la bază ideea de relaţie dintre copil şi mamă, are ca fundament sentimentul acesta puternic… aproape inefabil se stabileşte o trăire extraordinară între copil şi mama (…). Atunci, am pornit acest concurs de creaţie artistică, destul de liber – fiind acceptate poezii, proză, eseuri, desene, mărţişoare, deci semne de dragoste pentru mamă. “- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, preşedintele Fundaţiei Culturale „Cezara Codruţa Marica”, Valentin Marica.

Potrivit acestuia, concursul are succes, an de an, fiind înscrise foarte multe lucrări, de la participanţi din diverse colţuri ale ţării. La unele dintre edițiile anterioare au participat și concurenți din județul Covasna.

„Este un concurs care are succes, vin foarte multe creaţii pe adresa concursului (…). Sunt mulţi participanţi din ţară (…). Îmi amintesc că au fost participanţi şi de la Colegiul Naţional <<Mihai Viteazul>> din Sfântu Gheorghe (…) ”- a spus preşedintele Fundaţiei, Valentin Marica.

Potrivit acestuia, activităţile Fundaţiei poartă amintirea Cezarei Codruța Marica, din Târgu Mureş, care la vârsta de 16 ani şi-a pierdut viaţa într-un accident.

„Toate activităţile noastre au ca punct de pornire, ca sorginte, numele Cezarei – o adolescentă care a murit într-un accident, la 16 ani; era elevă a Colegiului Naţional Unirea (n.r.- din Târgu Mureş), la Limbi Moderne Aplicate, în clasa a XI-a şi a fost lovită pe trecere de pieton şi şi-a pierdut viaţa, în 1995. În anul 1996 am deschis Fundaţia <<Cezara…>> şi în cadrul Fundaţiei organizăm acţiunile acestea (…), în numele ei, pentru că ea scria, avea creativitate, avea predispoziţie deosebită către limbile străine şi se şi pregătea pentru testele Cambridge înainte de această tragedie (…).”- a spus preşedintele Fundaţiei, Valentin Marica.

. . Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail