Aşa cum ne-au obişnuit în ultimii 12 ani, regizorul Cristian Mihăilescu şi soprana Felicia Filip ne aduc daruri artistice de Sărbători. Nici anul acesta nu putea fi altfel, aşa că sunteţi invitaţi şi dumnea­voastră, stimaţi melomani covăsneni, la Concertul extraordinar intitulat „Crăciunul stelelor”, care va avea loc duminică, 18 decembrie a.c., de la ora 19,00  la Centrul Cultural „Reduta” din Braşov, aflat pe strada Hirscher Apollonia nr. 8, aproape de Piaţa Sfatului.

Spectacolul a fost gândit şi pus în scenă de dr. Cristian Mihăilescu într-un cadru mai intim, cumva “la gura sobei”, pentru ca spectatorii şi artiştii să se bucure împreună tihnit de apropiata Sărbătoare a Naşterii Mântuitorului. Comper desăvârşit, maestrul va prezenta cu şarmu-i cunoscut spectacolul, de data aceasta fiindu-i alături cunoscutul actor braşovean Marius Cisar, di­rectorul instituţiei gazdă.

Mai în formă ca oricând

Capul de afiş este deţinut – nici nu se putea altfel – de vestita soprană Felicia Filip,  mai în formă ca oricând. O artistă pe care publicul o pre­ţuieşte atât de mult. Subliniem faptul că distinsa cântăreaţă este singura solistă din lume câştigătoare a tuturor Premiilor Internaţionale Mozart, performanţă greu de egalat prea curând.

Schimbând puţin registrul pentru a-i întregi profilul artistic, să adăugăm că „Filipissima” (cum o alintă cu graţie fanii tineri)  a realizat o premieră şi în muzica românească: este prima soprană care s-a asociat cu o trupă rock, “Iris”, după modelul Montserrat Caballe – Freddie Mercury. Cel dintâi album de rock-simfonic din ţara noastră imprimat de Felicia Filip împreună cu amintita formaţie conţine piese memorabile, cel puţin două, „De vei pleca” şi „Baby, baby”, rămânând vii în inimile melomanilor.

Nume mari ale artei  scenice româneşti

Alături de d-na Felicia Filip vor evolua şi alte nume mari ale muzicii culte. În primul rând, cunoscutul violoncelist Anton Niculescu, membru onorific al Academiei Filarmonice din Bologna. Este totodată component al unor ansambluri pretigioase din  străinătate, precum „Zurich String Trio”, “Oistrach Ensemble” şi „Trio di Viena”. De reţinut că violoncelistul Anton Niculescu va cânta pe un instrument marca „Pietro Guarnieri – Mantova”,   datat… 1703!

Aflându-ne la capitolul mu­zicieni, să prezentăm un alt invitat de marcă – pianistul Mihai Ungureanu, un artist craiovean de anvergură internaţională. Repertoriul său cuprinde o paletă vastă de opere clasice, de concerte de pian compuse de Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Liszt, Dvořak, Rahmaninov etc. Nu ocoleşte nici creaţiile compozitorilor români, precum Enescu, Lipatti, Silvestri. Preferatele sale sunt însă compoziţiile pentru muzica de cameră.

Iubitorii dansului clasic o vor putea admira din  nou la Braşov pe Bianca Fota, prim-balerină a Operei Române din Bucureşti, o prezenţă graţioasă, care de fiecare dată primeşte aplauze la scenă deschisă.

Corul Concentus

Vin să completeze programul două formaţii corale în plină ascensiune: „Anatoly” şi Corul Mixt de Cameră “Concentus” al  Centrului Cultural “Reduta” (dirijor prof. Marius Modiga). Vocile lor tinere vor aduce zvon de colinde, piese din folclor, lucrări “a capella”, dar şi cu acompaniament, cântări laice şi religioase, madrigale, muzică bizantină, completând fericit o seară magică. În jurul unui pom de iarnă frumos împodobit, cu ajutorul  proiecţiilor şi efectelor luminoase cei prezenţi vor putea admira o colecţie de icoane deosebite, lăsându-se purtaţi de inefabilul Spirit al  Cră­ciunului.

Bucuria de a fi împreună

Parafrazând denumirea lati­nească “Concentus”, care semnifică „plăcerea de a cânta împreună”, să spunem că evenimentul artistic de duminică-seara va oferi publicului satisfacţia de a petrece într-o ambianţă aproape colcvială clipe minunate împreună cu artiştii amintiţi. Sala “Reduta” este ideală pentru acest tip de reprezentaţie, în care moderatorii aşezaţi comod în fotolii vor depăna lângă brad  în aşteptarea “Moşului” amintiri, întâmplări din viaţa de artist, vor cânta şi recita.

…Cum Sărbătorile Iernii sunt aşteptate cu nerăbdare de fiecare dintre noi, iată o “uvertură” promiţătoare, un minunat balsam pentru minte şi suflet.

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail